Periodiek vasten op een natuurlijke manier
Spread the love

Periodiek vasten of intermittent fasting is nog altijd erg populair. Ondanks de vele voordelen van periodiek vasten, is deze eet- en levensstijl zeker niet zonder gevaren. Tenzij je op een natuurlijke manier aan intermittent fasting doet.

Maar hoe doe je dat, periodiek vasten op een natuurlijke manier?

Periodiek vasten of intermittent fasting is een levensstijl waarbij je binnen bepaalde tijdsblokken eet. In theorie maakt het niet zo heel veel uit wat je eet. Het belangrijkste is dat je alleen binnen de bepaalde tijdsblokken natuurlijke en onbewerkte voedingsproducten eet.

Periodiek vasten in tijdsblokken van vier tot acht uur

Periodiek vasten doe je bij voorkeur in perioden van vier tot acht uur. Daardoor vast de meerderheid die aan intermittent fasting doet vanaf ‘s middag tot 20 uur.

Je ontbijt niet

Daarna eten ze gedurende 16 uur zo weinig mogelijk. Dat betekent dus dat je tijdens periodiek vasten niet ontbijt.

Periodiek vasten op natuurlijke manier met eet ritme van 5:2

Maar er bestaan ook andere schema’s van periodiek vasten. Denk bijvoorbeeld aan het 5:2 schema. Je eet gedurende vijf dagen normaal. Daarna volg je twee dagen strenge beperkingen op het vlak van calorieopnames. In nog een ander schema eet je niets gedurende 24 uur.

De voordelen van periodiek vasten

Op zich is periodiek vasten geen nieuw begrip. Om hun lichaam de nodige rust te gunnen, aten onze voorouders lange tijd helemaal niets. Dat was geen bewuste keuze. Het voedsel was toen niet alleen schaars, ze moesten het ook zelf zoeken in de natuur.

Door een periode nauwelijks of zelfs niets te eten krijgt je spijsvertering de nodige rust. En dat heeft dan weer een positief effect op onze hormonen.

De nadelen van periodiek vasten

Tegenover deze voordelen, staan er ook enkele nadelen. Periodiek vasten is een belangrijke oorzaak van onbeheersbare vreetbuien. Zelfs in de perioden dat je eigenlijk niet mag eten.

Om zo snel mogelijk van hun overgewicht verlost te raken, gaan velen langere perioden vasten. Dat zorgt voor vele gezondheidsklachten, zowel lichamelijk als mentaal.

Periodiek vasten op een natuurlijke manier

Daarom doe je periodiek vasten op een natuurlijke manier. Daarbij gelden dezelfde basisregels van intermittent fasting. Je eet gedurende enkele uren niets.

Periodiek vasten op een natuurlijke manier doe je door na je avondmaal helemaal niets meer te eten. En dit tot aan je ontbijt. Zo vast je gemiddeld tussen de tien en twaalf uur.

Water drinken

Na je avondmaal nog je uiteraard nog wel water drinken. Allerlei frisdranken, kant- en – klare fruitstappen en alcoholische dranken laat je staan.

Voordelen van periodiek vasten op een natuurlijke manier

Door na je avondmaal alleen nog maar water te drinken laat je ongezonde tussendoortjes voor wat ze zijn. Door op een natuurlijke manier periodiek te vasten eet je dus gezonder.

Je leert honger- en verzadigingssignalen herkennen

Door periodiek te vasten op een natuurlijke manier je zowel honger als verzadigingssignalen herkennen. Daardoor eet je minder én gezonder. Je slaat ook geen maaltijden over zoals je ontbijt.

Gastblog geschreven door Evi van Evi’s Journey.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole