Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[bftpro-form-start 1]

Je Naam: [bftpro-field-static name]
*Je Email: [bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”] [bftpro-form-end 1]

Oorzaak fibromyalgie gevonden: deze gezonde voeding helpt

Oorzaak fibromyalgie bleef tot hiertoe onbekend. Daar kwam recent gelukkig verandering in. Neurowetenschappers vonden eindelijk oorzaken van de soms helse pijnen waarmee patiënten met fibromyalgie worden geconfronteerd. Tot hiertoe werd steeds aangenomen dat die oorzaken in onze hersenen te vinden waren. Niet dus. De resultaten van recente en grootschalige onderzoeken leerden dat de oorzaak van fibromyalgie in een verstoorde bloedstroom ligt.

Wat is een verstoorde bloedstroom?

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan fibromyalgie. Vooral vrouwen zijn erg gevoelig voor deze ziekte. Dat betekent echter lang niet dat mannen er geen last van hebben. Omdat men nu al jaren zoekt naar een oorzaak fibromyalgie, bleef elke doeltreffende behandeling uit. De meeste artsen waren steeds van oordeel dat fibromyalgie een psychologische aandoening was, en dus uitsluitend tussen onze oren zat.

Na grootschalige onderzoeken werd nu duidelijk dat fibromyalgie veroorzaakt wordt een teveel aan zenuwvezels in onze bloedvaten.

Om daartoe te besluiten onderzochten Amerikaanse neurowetenschappers de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageerden op pijnprikkels. Daarna deden ze hetzelfde met handen van fibropatiënten. Daarbij kwam aan het licht dat een een teveel aan specifiek type zenuwvezels, oorzaak fibromyalgie was.

Dat verklaard waarom zoveel mensen met fibromyalgie kampen met extreem overgevoelige handen en andere zogenaamde tenderpoints of drukpunten op hun lichaam.

Een te hoge concentratie aan deze specifieke zenuwvezels is meteen de verklaring waarom koud weer de symptomen van deze aandoening alleen maar erger maken.

Fibromyalgie veroorzaakt vele klachten

Mensen die kampen met fibromyalgie hebben last van heel wat vervelende en pijnlijke klachten. Dat gaat meestal om pijn in in spieren en gewrichten, om spierstijfheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, migraine en ernstige spijsverteringsproblemen.

De belangrijkste symptomen van fibromyalgie op een rijtje:

  • Pijnlijke, stijve spieren en gewrichten, en gevoelige spierknobbeltjes, vooral in de nek en de schouders
  • Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Spijsverteringsproblemen

Deze symptomen zijn vergelijkbaar met het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Minder voorkomende symptomen van fibromyalgie

  • Angst, stress, verhoogde prikkelbaar, piekeren, depressie
  • Koude handen en koude voeten: vooral het gevolg van een slechte bloedcirculatie door spasmen van de slagaders, en een onderbreking van de bloedtoevoer
  • Tintelingen of gevoelloosheid van handen en voeten: deze symptomen manifesteren zich vooral door het gevoel van gezwollen handen of voeten, zonder dat ze echt gezwollen zijn. Dat is meer dan waarschijnlijk het gevolg van een slechte circulatie, in combinatie met een ontsteking van het zenuwweefsel
  • Het Rusteloze Benen Syndroom: meer dan 20% van al diegenen die lijden aan fibromyalgie hebben er last van. Het betreft een aandoening waarbij de benen zich ongemakkelijk voelen en de behoefte hebben aan constante beweging
  • Vaker plassen: sommige patiënten met fibromyalgie hebben vaker aandrang om te plassen. Dit verschijnsel wordt zowel vastgesteld bij mannen als bij vrouwen. Het kan dus niet gelinkt worden aan veel voorkomende prostaatproblemen, zoals een vergrote prostaat, of een prostaatontsteking. Dit komt meestal voor bij mannen bij man boven 45 jaar.

Oorzaak fibromyalgie en spierreuma

Oorzaak fibromyalgie ligt dus zeker niet bij spierreuma zoals dus ten onrechte wordt gezegd.

De klachten ven beide veel ,voorkomende aandoeningen lijken sterk op elkaar. Oorzaak fibromyalgie en spiermassa liggen ver uit elkaar. Spierreuma is een “auto-immuunziekte”, waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert.

De belangrijkste oorzaak fibromyalgie is een teveel aan een specifiek type zenuwvezels.

Zo kun je zelf je bloedstroom en bloedcirculatie verbeteren

Gelukkig kunnen we zelf veel doen om en verstoorde bloedstroom of een slechte bloedcirculatie te verbeteren. Dat doe je met gezonde voeding, rijk aan vitaminen en mineralen, eventueel gecombineerd met voedingssupplementen.

Deze gezonde voedingsstoffen zorgen voor een betere bloedsomloop: 

leefnugezonderbuttonGROENEVVitamine C: bevordert de bloedsomloop. We vinden vitamine C vooral terug in alle citrusvruchten

leefnugezonderbuttonGROENEVFlavonoïden: zorgen voor sterke en wijde bloedvaten. Komen in hoge concentraties voor in groenten en fruit, die ze hun kleur geven

leefnugezonderbuttonGROENEVKruiden: zoals druivenpitten en pijnboomschors bevorderen de doorbloeding van onze haarvaten

leefnugezonderbuttonGROENEVGinkgo Biloba: bevordert eveneens de doorbloeding van de haarvaten, en vooral die in onze hersenen en in onze benen

leefnugezonderbuttonGROENEVKnoflook: maakt onze bloedvaten wijder en ons bloed dunner

leefnugezonderbuttonGROENEVSint janskruid: bevordert de doorbloeding.

leefnugezonderbuttonGROENEVBromelaïne: remt verklevingen van onze bloedplaatjes

leefnugezonderbuttonGROENEVGroenlipmossel: versterkt ons bloedvatenstelsel sterk

leefnugezonderbuttonGROENEVVisolie: verlaagt de viscositeit van ons bloed

Zo een gezond eetpatroon met alle vitaminen en mineralen die helpen tegen fibromyalgie vind je zeker in het Recepten Afslankplan!

Oorzaak fibromyalgie kun je zelf aanpakken door gezond eten. Dat vind je zeker in het Recepten Afslankplan, samengesteld door voedingscoach Judith Vermeer.

rap-boek

 Het Recepten Afslankplan is een compleet handboek voor een gezond, vitaal en slank lichaam. Of je nu graag veel wil afvallen, of juist meer energie en extra inspiratie wil hebben voor lekker verantwoorde gerechten.

Met Het Recepten Afslankplan haal je alles in huis om je doel te bereiken. Snel, eenvoudig en effectief.

JA! Ik wil ook meer weten over dit unieke Recepten Afslank Plan!