Meer groen
Spread the love

Meer groen is voor ieders gezondheid belangrijk. Ook in de stad. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalig onderzoek door wetenschappers aan de Deense Aarhus University. Plattelandsbewoners lopen een veel kleiner risico op het ontwikkelen van allerlei psychische stoornissen dan diegenen die hun leven lang in de stad woonden. Bewoners van landelijke gebieden zijn niet alleen gezonder maar voelen zich ook beter in hun vel dan stadsbewoners. Meer groen in de stad zorgt voor veel meer voordelen op het vlak van onze gezondheid.

Meer groen in de stad is dus zeker geen overbodige luxe maar nodig voor meer gezondere stadsbewoners

Meer groenKinderen die in een groene omgeving opgroeien lopen minder risico op het ontwikkelen van psychische stoornissen dan stadskinderen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door wetenschappers aan de Deense Aarhus University.  De hoeveelheid groen in onze woon- en leefomgeving speelt dus een belangrijke rol op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Om tot dat besluit te komen verzamelden de onderzoekers gegevens van alle meer dan 900000 Denen geboren tussen 1985 en 2003.  Met behulp van satellietbeelden werd de leefomgeving van al deze kinderen in kaart gebracht. De hoeveelheid groen in hun buurt deelden ze op in vijf categorieën gaande van weinig tot verrassend veel groen. En dat zowel in hartje stad als in voorsteden, de provinciesteden, provinciedorpen en het platteland.

Tot de helft meer kans op psychische stoornis

De resultaten van dit grootschalig en langdurig onderzoek leerden dat stadskinderen meer dan de helft meer kans liepen op het ontwikkelen van een of andere psychische stoornis in vergelijking met kinderen van het platteland woonden. Dit verhoogde risico was merkbaar voor alle psychische stoornissen.  Dat was niet zo voor een verstandelijke beperking, voor  een schizo-affectieve stoornis (een stoornis met kenmerken van een stemmingsstoornis) en schizofrenie. Andere factoren zoals de leeftijd van de ouders, het voorkomen van psychische stoornissen in de familie en sociaal economische status speelden hierbij geen enkele rol.

Wonen in een stad met weinig groen is stressvoller

Meer groen

Wetenschappers van ook van oordeel dat stadskinderen kwetsbaarder zijn omdat wonen in een stad sowieso stressvoller is dan op het platteland. De afwezigheid van groen in de stad werkt dit nog in de hand. Een groene omgeving werkt ontspannend is uitstekend tegen stress.

Meer groen verbetert je gezondheid en doet je zelfs makkelijker afvallen

Nederlandse en ook Belgische wetenschappers ontdekten dat meer groen niet alleen onze gezondheid verbetert maar ons zelfs beschermt tegen overgewicht.  Zowel kinderen als volwassenen die in groene stadswijken woonden hadden tot gemiddeld 15 procent minder kans op overgewicht. Dit effect was het grootst bij kansarme inwoners. Kinderen die daar deel van uitmaken slikken bijvoorbeeld tot 10 procent minder vaak Ritalin voorgeschreven dan kinderen in even arme, maar duidelijk minder groene wijken.

Mensen met overgewicht vallen makkelijker af met meer groen

Dat is eigenlijk niet erg verrassend. Meer groen zorgt voor meer en betere ontspanning en minder stress. En laat nu stress een belangrijke oorzaak zijn van overgewicht. Wonen tussen meer groen zorgt ook voor minder slaapproblemen en beter slapen. Voldoende slaap is belangrijk als je makkelijker je overgewicht kwijt wilt. Dat hebben we te danken aan onze spieren. Die verbruiken energie (calorieën),zelf in rust en  tijdens onze slaap. Afvallen tijdens onze slaap is dus perfect mogelijk. De hoeveelheid slaap die we nodig hebben verschilt van persoon tot persoon. Een gezonde nachtrust van acht uur is ideaal.

Meer vet verbranden, makkelijker afvallen, meer bewegen en meer groen

Meer groenAfvallen lukt alleen met een combinatie van gezond natuurlijk eten en voldoende bewegen. Het ene kan niet zonder het andere. Gezond eten zorgt voor 70 procent van je totale gewichtsverlies. De rest moet je er af krijgen door meer te bewegen. Hoe meer groen en hoe aantrekkelijker onze woonomgeving met meer ruimte hoe meer we spelen, bewegen en sporten. Een groene leefomgeving in de stad heeft dus wel degelijk een positief effect op onze gezondheid en ons lichaamsgewicht.

Meer groen zorgt voor minder wateroverlast

In steden is vaak tot 70 procent en meer van de totale beschikbare oppervlakte bebouwd. Daardoor krijgt het water nauwelijks de kans om in de grond te dringen. Groen zorgt ervoor dat niet alle neerslag die we te verwerken krijgen moet afgevoerd worden. Als gevolg van de klimaatverandering neemt zowel het aantal als de intensiteit van buien sterk toe terwijl onze riolen dit water onmogelijk nog allemaal kunnen slikken.  Toenemende wateroverlast is er het resultaat van. Hoe meer groen hoe beter het overtollige water tot in de bodem kan doordringen. Meer groen in de stad zorgt ervoor houdt het regenwater ook beter vast. Onze steden hebben dus meer nood aan tuinen, groene daken en lager gelegen gronden om het water op te vangen en te verwerken.

Meer groen zorgt voor verkoeling

Meer groenIn stadscentra liggen de temperaturen in de zomer opmerkelijk hoger dan op het platteland. Huizen, pleinen en straten nemen veel warmte op en staan die veel langzaam af. Vooral ’s nachts ligt de temperatuur in hartje stad vaak tot wel tien graden hoger dan in een landelijke woonomgeving.

Hogere temperaturen bedreigen de gezondheid van stadsmensen

Hoge temperaturen bedreigen onze gezondheid. Ze zijn onder andere mee verantwoordelijk voor:

  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Een slechte bloedcirculatie en doorbloeding

Hittegolven kosten meer mensenlevens. Elke graad die de temperatuur verder oploopt tijdens een hittegolf is merkbaar in sterftestatistieken. Het gaat dan om mensen die in andere omstandigheden (veel) langer konden leven.  Meer groen in de stad kan daar wat aan doen. Meer bomen, struiken en ander groen helpen de temperatuur in een stad verlagen door extra water te verdampen. Vooral bomen maar ook struiken zorgen voor meer schaduw. Schaduw helpt dus ook hittestress te voorkomen. De aanleg van meer parken in de stad is dan ook een goed idee.

Meer groen betekent meer sociaal contact en een grotere biodiversiteit

Meer groenMeer groen, parken, plantsoenen, buurt- en volkstuinen zorgen voor meer sociaal contact onder de buurtbewoners. Dat zorgt niet alleen voor meer sociale controle maar ook veer meer veiligheid, minder vandalisme en criminaliteit en mooie buurten.  En dat komt uiteraard ook onze gezondheid ten goede. En meer groen in de stad verhoogt ook biodiversiteit in de stad waardoor het aantal planten en diersoorten opmerkelijk doet toenemen.

Conclusie

Meer groen in de stad is niet alleen maatschappelijke maar ook economisch van zeer waardevol. Meer groen in de stad is een investering die zich relatief snel en op alle vlakken terugverdient.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole