Leder reinigen

Leder schoonmaken doe je best op een natuurlijke manier

Spread the love

Leder schoonmaken kan op vele manieren. Het is natuurlijk, sterk, heeft een exclusieve uitstraling en is onderhoudsvriendelijk. Het wordt gebruikt als materiaal voor zetels, bankstellen en salons maar even goed door allerlei kleding en accessoires zoals schoenen.  Leder is een van de weinige materialen dat mooier wordt met ouder worden. Het is opvallend duurzaam, wat zeker niet wil zeggen dat het geen onderhoud vraagt. Er zijn allerlei sprays en crèmes verkrijgbaar die het schoonmaken van leder moeten vergemakkelijken. Natuurlijke materialen zoals leer onderhoud je echter best met natuurlijke producten. Aan keuze geen gebrek.

Kortom, wat zijn de beste natuurlijke producten om je bankstel of je favoriete kleding schoon te maken? 

Leder schoonmakenLeder schoonmaken is eenvoudig en efficiënt. Tenminste als je met enkele belangrijke voorschriften rekening houdt. Om duurzame meubels uit leder te reinigen heb je geen chemische en vaak dure onderhoudsproducten nodig. Die doen vaak meer kwaad dan goed. Een bankstel of zetel, je salon of een eenvoudige stoel met een bekleding uit leer maak je eenvoudig en efficiënt schoon met een mengsel van witte natuurazijn en lijnzaadolie.

Leder schoonmaken met natuurazijn en lijnzaad

Natuurazijn en lijnzaad zijn puur natuur en bevatten dus geen toegevoegde stoffen. Voor je start met het reinigen maak je het leder schoon met een zachte microvezeldoek of zachte borstel. Dat is de eenvoudigste manier om het loszittende vuil te verwijderen. Is het leder erg vuil? Gebruik dan lauw water met een beetje groene natuurzeep. Verwijder de achtergebleven zeepresten bij voorkeur met gedestilleerd water.

Mengsel van een deel natuurazijn en twee delen lijnzaad

Voor een grondige dieptereiniging maak je een mengsel van een deel natuurazijn en twee delen lijnzaad. Reinig hiermee het leder met een zachte microvezeldoek. Start je reinigingsbeurt telkens op een kleine en niet in het oog springende plaats, zeker als het om lichtgekleurde lederen meubels gaat. Met dit mengsel krijgt leer zijn oorspronkelijk glans en soepelheid terug. Maak alles in één keer schoon, zo voorkom je mogelijke kleurverschillen.

Kledingstukken uit leder reinigen

Leder schoonmakenIs je favoriete kleed, rok of jasje verontreinigt of vertoont het kleine scheurtjes? Dan kun je alles naar de stomerij brengen. Dat is niet goedkoop en vaak voldoet zo een chemische schoonmaakbeurt niet aan je verwachtingen. Ook hier is reinigen met een mengsel van witte natuurazijn en lijnolie en een zachte doek een goed idee. Wrijf het mengsel over het beschadigde of vervuilde leder.  Is je kledingstuk erg vuil? Gebruik dan een mengsel van gelijke delen witte natuurazijn en lijnzaadolie. Test het mengsel ook hier op een klein stukje leder aan de binnenkant van het kledingstuk.

Natuurazijn lijnzaad geschikt het schoonmaken van alle voorwerpen uit leder 

Een mengsel van natuurazijn en lijnzaad is ook geschikt voor het reinigen van lederen tassen, telefoonhoesjes en schoenen. Maak ook deze voorwerpen eerst schoon met een zachte borstel en-of een zachte en vochtige microvezeldoek. Pas daarna wrijf je het mengsel het mengsel van witte natuurazijn en lijnzaad egaal uit over het te reinigen voorwerp of kledingstuk. En vergeet niet het eerst uit te proberen op een en niet in het oog springend gedeelte.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.