Een gezonde pizza maak je best zelf. Kant en klare pizza’s zijn namelijk niet het meest gezonde voeding die we kunnen eten. Die bevatten veel toegevoegde suikers en vetten en weinig of geen verse en gezonde ingrediënten. En toch kan een pizza tegelijk gezond én lekker zijn. Hoe meer natuurlijke ingrediënten je voor je zelf gemaakte pizza gebruikt hoe gezonder hij is. Zo gezond zelfs dat iedereen heem kan eten. Zelfs diegenen die op hun strakke en slanke lijn moeten letten of diegenen die van hun overgewicht definitief af willen.

Gezonde pizza’s maken is een kunst en leer je stap voor stap. Ontdek hier ook vele verrassende en super gezonde pizzarecepten.

Kortom, wat zijn de meest gezonde ingrediënten voor een gezonde pizza die je zelf maakt?

Pizza’s zijn populair, bij alle leeftijden. Meestal kiest men voor kant en klare pizza’s. En die bevatten nu niet precies de meest gezonde ingrediënten. Afhaalpizza’s zijn precies zoals hamburgers en frieten junkfood. Dat is een van de meest belangrijke oorzaken van overgewicht aan daarmee verbonden aandoeningen zoals:

  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Teveel ongezonde cholesterol
  • Verstoorde hormonen
  • Teveel vet (triglyceriden) in ons bloed
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes

Een zelf gemaakte pizza is niet alleen gezond maar nog lekker ook

Gelukkig kan het ook anders. Ze bestaan, gezonde en toch lekkere pizza’s. Je moet die pizza ze  wel zelf maken. Met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Met enkele aanpassingen maak je snel zelf een gezonde en lekkere maaltijd met een zelf gemaakte pizza nog wel.

Dit gebruik je niet als je een gezonde pizza zelf maakt

Een gezonde pizzaKant en klare pizza zijn vooral rijk aan allerlei bewerkte voedingsstoffen. We denken dan in de eerste plaats aan rood en bewerkt vlees (worst, salami), aan toegevoegde suikers, vetten en veel zout. En toch kan een pizza gezond zijn. In de eerste plaats door bewerkte en kant en klare voedingsproducten te vervangen door zoveel mogelijk verse en  natuurlijke ingrediënten. In een gezonde pizza die je zelf maakt gebruik je absoluut geen:

  • Bewerkte vleeswaren zoals als salami, ham, worst
  • Witte bloem
  • Kant en klare tomatensaus
  • Vette kaas (+48)

Een gezonde pizza bodem

De basis van iedere pizza is de bodem. Die is bij kant en klare pizza’s niet erg gezond. Het gebruik van witte meel of bloem, teveel zout, suiker, toegevoegde vetten en andere geur- , kleur- , smaak- en bewaarstoffen zijn daar verantwoordelijk voor. Er zijn ook gezonde ingrediënten om een gezonde bodem voor je pizza te maken.

Een gezonde pizza heeft een bodem van volkorenmeel

Zelf gemaakte pizzaVervang het witte meel uit een kant en klare pizza bodem door volkorenmeel. Voor een gezonde pizza voor vier personen meng je 350 gram volkorenmeel met 250 milliliter water, 1 gram gist, 5 gram olijfolie en een beetje zeezout. Kneed het deeg goed door elkaar en laat het gemiddeld vijf uur op kamertemperatuur rijzen. Maak daarna van het deeg een pizzabodem. Andere gezonde alternatieven voor wit meel zijn bijvoorbeeld speltmeel of havermeel. Wil je het sneller? Ook dat is geen probleem. Gebruik dan een wrap als pizza bodem en beleg deze met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Plaats alles in een voorverwarmde oven (180 graden) en na tien minuten staat je zelf gemaakte en super gezonde pizza op tafel.

Meel van kikkererwten

Wil je het nog gezonder? Dan gebruik je voor je pizza bodem kikkererwtenmeel. Dat is gemaakt van gedroogde kikkererwten, één van de meest populaire peulvruchten. Die zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten wat je zelf gemaakte pizza nog gezonder maakt. Voor een pizza bodem voor vier personen meng je 130 gram kikkererwtenmeel met 280 milliliter water. Breng dit op smaak met een snuifje peper en zeezout. Meng tot een glad mengsel en bak dit in je voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 15 tot 20 minuten. Voeg er je favoriete ingrediënten aan toe en plaats het geheel nog enkele minuten in de oven.

Gebruik meer groenten

Een gezonde pizzaVoor een gezonde pizza gebruik je extra groenten, ook voor de bodem. Een gezonde pizza met bloemkool is niet voor niets erg populair. Als basis verkruimel je een hele bloemkool in je blender. Wil je het nog makkelijker? Kies dan bloemkool rijst voor je bodem. Rooster gedurende gemiddeld 25 minuten in de oven, laat even afkoelen en knijp in een theedoek het vocht eruit. Voeg er een ei aan toe en breng het op smaak met verse kruiden. Bak dit alles gedurende 25 minuten op 180 graden en beleg je gezonde pizza met je gezonde favoriete ingrediënten.

Een gezonde pizza bestaat uit gezonde saus

Geen gezonde pizza zonder gezonde saus. Bij kant en klare pizza’s gebruikt men uiteraard tomatensaus uit blik. Die barst van de toegevoegde suikers. In een gezonde pizza vind je natuurlijke tomatensaus die je makkelijk zelf maakt.  Daarvoor moet je alleen verse tomaten in de oven te roosteren en daarna te pureren. Een scheutje olijfolie en wat verse kruiden in plaats van peper en zout maken je saus gezond. Nog gezonder is extra groenten aan je zelf gemaakte tomatensaus toe te voegen. We denken dan bijvoorbeeld aan wortelen, paprika, courgettes, ajuin, champignons, knoflook en geroosterde pompoen voor je winter pizza). Je kunt een gezonde pizza ook beleggen met bijvoorbeeld pesto, hummus, tapenade of je favoriete saus.

Een gezonde pizza vraagt om gezond beleg

Een gezonde pizzaEen gezonde pizza kan uiteraard niet zonder gezond en natuurlijk beleg in plaats van worst, salami of ham bij kant en klare pizza’s. Gezond beleg voor je zelf gemaakte pizza kan er zo uit zien:

Vlees: vervang bewerkt vlees zoals worst, salami of ham door kip- en kalkoenfilet

Vis: is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en vooral gezonde vetten (omega 3). Kies voor vette vissoorten zoals voor wilde zalm, tonijn, makreel of sardienen

Kaas: in plaats van vette kaassoorten gebruik je bij voorkeur minder vette kazen, zoals mozzarella, feta, parmezaan of gorgonzola.

  • Groenten: maken je pizza super gezond. Alle groenten voelen zich thuis op een gezonde pizza. Je hebt de keuze tussen  paprika, champignons, spinazie, plakjes courgette, verse tomaat, asperges, avocado, wortelen, ajuin, pompoen…
  • Fruit: kan best op een gezonde pizza. Gekaramelliseerde peer doet het bijvoorbeeld uitstekend met hartige kazen zoals feta en gegrilde perziken combineren uitstekend met mozzarella.
  • Verse kruiden: breng je pizza op de gewenste smaak met verse kruiden zoals olijven, kappertjes en uienringen.

Gezonde pizza’s maken is een kunst en leer je stap voor stap. Ontdek hier ook vele verrassende en super gezonde pizzarecepten.