Kwark is als verse kaas afkomstig van zwel koemelk als van  geiten- of schapenmelk aangevuld met melkzuurbacteriën en stremsel. Het is een belangrijke bron van alle mogelijke gezonde voedingsstoffen, maar bevat vooral hoogwaardige eiwitten. Met een gemiddelde van amper vijftig calorieën per honderd gram is kwark bovendien ook caloriearm. Diegenen die zowel hun gezondheid als hun gewicht willen verbeteren hebben het nochtans vooral over yoghurt.


Wat verdient onze voorkeur, kwark of yoghurt?

De keuze tussen kwark en yoghurt hangt af van de variant die we kiezen. Er is immers een groot verschil tussen de volle soort met toevoegingen en de magere natuur kwark of yoghurt. Beiden zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Zeker niet als het om eiwitten gaat.

Caseïne eiwitten

Als we het over eiwitten hebben, moeten we het onderscheid maken tussen twee soorten eiwitten, namelijk caseïne en whey eiwitten. Caseïne is een langzaam verterende en kwalitatief hoogwaardig soort eiwit die onze spieren blijft voeden lang nadat whey eiwitten zijn uitgewerkt. Ze geven tot maar liefst 7 uur aminozuren af en voorkomen spierafbraak. Spieren zijn onmisbaar om vet te verbranden en af te vallen. Ze verbruiken immers energie (calorieën), zelfs in rust. Je gebruikt caseïne eiwit in combinatie met de whey variant. Beiden zijn compleet verschillende producten die op hun eigen manier voor de onmisbare spieropbouw zorgen. Als gevolg van zijn langzame afgifte van aminozuren is kwark een uitstekend tussendoortje voor ‘s avonds.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

De belangrijkste voordelen van kwark op een rijtje:

Kwark of yoghurtGeef steeds de voorkeur aan magere kwark. Op die manier krijg je wél alle gezonde voedingsstoffen maar weinig of geen vet naar binnen.

Tot 4 kilo afvallen met het kwark dieet

Vergeleken met magere yoghurt zijn in magere kwark meer hoogwaardige eiwitten aanwezig. Op dat vlak verdient kwark dus de voorkeur. Deze belangrijke vaststelling gaf aanleiding tot het ontstaan van het kwark dieet. In principe betreft het een streng dieet met amper 600 calorieën per dag. Je vult dit dus best aan met een gezond eetpatroon met veel verse groenten, fruit, onbewerkte noten, zaden, pitten en vette vis. Een dieet van minder dan 1000 calorieën is immers ongezond. n een gezond eetpatroon om gewicht te verliezen eet je tot 500 calorieën minder dan is toegestaan. Het dagelijks gemiddeld aantal calorieën voor mannen varieert tussen de 2100 en 2500 per dag. Voor vrouwen schommelt dit aantal tussen de 1800 en 2100 per dag. Om een tekort aan gezonde voedingsstoffen te voorkomen, mag je dit kwark dieet nooit langer dan één week volhouden. Het is in de eerste plaats dan ook bedoeld voor diegenen die op korte tijd veel gewicht willen kwijt spelen.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Een dagschema in het kwark dieet kan er zo uitzien:

  • Ontbijt: 125 gram magere kwark, een kop koffie of thee zonder melk en suiker
  • Tussendoor: 2 appelen met een kop koffie of thee zonder melk en suiker
  • Lunch: 125 gram magere kwark, 1 appel en 1 groot glas water
  • Tussendoor: 1 tomaat met 1 groot glas water
  • Diner: 150 gram magere kwark, 1 tomaat en 1 groot glas water
  • Tussendoor 1 appel

Kwark of yoghurtIn een gezond eetpatroon volg je NOOIT zo’n extreem dieet.

Voeg het eten van kwark toe aan je gezond eetpatroon. Dat bestaat uit:

  • Verse groenten en fruit
  • Vette vis: zoals wilde zalm, paling, tonijn, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en ansjovis
  • Onbewerkte noten, zaden en pitten
  • Peulvruchten: zoals erwten, bonen, groentekiemen, kapucijnen, linzen en kikkererwten
  • Mager wit vlees: zoals kip, kalkoen en konijn
JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Conclusie: varieer zoveel mogelijk 

Als we écht moeten kiezen geven we de voorkeur aan magere natuur kwark zonder enige toevoegingen boven magere en onbewerkte yoghurt. Dat is het gevolg van de grotere hoeveelheid hoogwaardige eiwitten in magere natuur kwark zonder toevoegingen. Voeg echter zowel magere kwark als yoghurt zonder toevoegingen toe aan je gezond eetpatroon en wissel daarbij zoveel mogelijk af.  

Gezonde recepten met magere kwark

 Inspiratie voor een lekker en gezond ontbijtrecept met kwark

  • Ingrediënten: 300 gram magere natuur kwark, 30 gram bosbessen, 30 gram frambozen en een handjevol blokjes meloen
  • Ingrediënten: 300 gram magere natuur kwark, havermout, een handjevol fijn gemalen en onbewerkte noten, kleine plakjes kiwi, banaan en aardbeien of je favoriete seizoensfruit, eiwitpoeder en een beetje halfvolle melk

kwark of yoghurtQuiche met geitenkaas en havervlokken 

  • Ingrediënten voor je deeg: 150 gram bloem, 50 gram havervlokken, 1 halve theelepel gedroogde tijm, 100 gram boter en een snuifje zeezout
  • Je ingrediënten voor de vulling: 50 gram verse en magere natuur kwark, 100 gram zachte jonge geitenkaas, 300 gram geroosterde paprika, 1 in dunne ringen gesneden rode ui, in dunne halve ringen, de naaldjes van 1 takje rozemarijn, 1 theelepel balsamico, 2 eetlepels verse en fijn gesneden bieslook, fijngesneden, 3 eieren en 2 deciliter halfvolle melk
JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Bereiding:

  • Doe de bloem, havervlokken, de tijm met een snufje zout in een kom
  • Voeg er de in kleine blokjes verdeelde boter aan toe
  • Meng dit mengsel grondig door elkaar en voeg er 3 eetlepels water aan toe tot je een zachte bekomt
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het gedurende één kwartiertje in de koelkast
  • Laat de paprika’s goed uitlekken

kwark of yoghurt

  • Fruit de ui samen met de rozemarijn en balsamico gedurende een tiental minuten op een laag vuurtje
  • Schuif een bakplaat in de oven en verwarm de oven voor op 200 graden
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en leg deze in een taartvorm
  • Prik gaatjes in de deegbodem
  • Leg een vel bakpapier op het deeg
  • Plaats de taartvorm op de voorverwarmde bakplaat en bak gedurende één kwartier
  • Verwijder het papier en bak laat dit zo gedurende een drietal minuten verder bakken
  • Verlaag de oventemperatuur tot 170 graden
  • Snij de paprika in stukjes en verdeel ze samen met de ui over de voorgebakken taartbodem
  • Strooi er de geitenkaas en de bieslook over.
  • Klop de eieren, de kwark en melk door elkaar
  • Breng op smaak met een snuifje peper en zeezout
  • Giet het grootste gedeelte van het eiermengsel over de taartbodem
  • Zet de bakvorm terug op de bakplaat en doe er het overgebleven eiermengsel over
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart tot de vulling voldoende stevig aanvoelt
  • Laat de taart afkoelen

Je gezondheid verbeteren en makkelijker afvallen doe je ALLEEN in een gezond en natuurlijk eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!  

Gezond vetpercentage

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!