Kruiden tegen hoofdpijn en migraine
Spread the love

Kruiden tegen hoofdpijn en migraine zijn vaak doeltreffender dan pijnstillers uit de apotheek of van de drogist. Daar bovenop zorgen ze voor geen schadelijke bijwerkingen.

Hoofdpijn en migraine worden nog onderschat. Ze hinderen ons zowel in ons professionele als in ons sociaal leven.

Heb je regelmatig last van hoofdpijn of, nog erger, van migraine? Dan kunnen de juiste kruiden dé oplossing zijn om je pijn te verzachten.

Deze kruiden helpen tegen hoofdpijn en migraine

Iedereen van ons heeft af en toe wel eens last van hoofdpijn. Gelukkig is die vaak onschuldig en verdwijnt na enkele uren spontaan zoals ze ontstond.

Het is natuurlijk helemaal anders wanneer je regelmatig last hebt van hoofdpijn of migraine. Dan grijpen we vaak naar pijnstillers. Die helpen je wel tijdelijk van je pijn af, maar hebben vaak ernstige bijwerkingen.

Probeerde je eens een of ander kruid gedacht om je hoofdpijn of migraine te verzachten of zelfs te voorkomen?

De oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijn kent meerdere oorzaken. Spanning en stress, de slechte werking van onze bloedvaten en van de zenuwen in onze hersenen en de chemische activiteit in ons brein zijn de meest voorkomende.

Voeding als oorzaak van hoofdpijn

Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van hoofdpijn. Een veel voorkomende oorzaak is onze dagelijks voeding. Voedingsmiddelen die vaak oorzaak zijn van hoofdpijn en migraine veroorzaken zijn:

 • Kaas
 • Chocolade
 • Alle soorten bonen
 • Vlees
 • Cafeïne
 • Alcohol

Maar dit geldt gelukkig niet voor iedereen. Wat voor de een een oorzaak is, is voor de andere een middel om hoofdpijn of migraine te verzachten. Dat is vooral het geval met cafeïne.

Kruiden tegen hoofdpijn en migraine: Wilgenbast

Tegen hoofdpijn en migraine worden massaal pijnstillers gebruikt. Maar wist je dat heel wat kruiden dezelfde pijnstillende werking hebben? En vaak zonder de vervelende nevenwerkingen die chemische pijnstillers wél veroorzaken.

Een van de doeltreffendste kruiden tegen hoofdpijn en migraine is ongetwijfeld wilgenbast. Thee van wilgenbast verlicht niet alleen hoofdpijn. Het verzacht ook menstruatiekrampen, spierpijn en artritis. Wilgenbast bevat salicine bevat. Deze stof bevindt zich in de schors van de wilg en is met aspirine.

Recept wilgenbastthee

Meng twee eetlepels gemalen wilgenschors met 250 milliliter water. Laat dit tien minuten zachtjes sudderen op een laag vuurtje. Laat dit mengsel daarna nog een half uurtje trekken. Zeef de schors uit de thee en drink deze zo warm mogelijk op.

Gember

Gember verzacht hoofdpijn en migraine. Het helpt ook tegen misselijkheid en braken als gevolg van een migraineaanval.

Drink gemberthee wanneer je je hoofdpijn voelt opkomen. Drink wanneer nodig twee uur later nog een kopje heerlijke gemberthee.

Recept gemberthee

Doe een theelepel fijn gesnipperde gemberwortel met enkele stengels citroengras in een kopje kokend water. Hoe langer de gemberthee laat trekken, hoe pittiger zijn smaak.

Gemberthee drink je zowel warm als koud. Gember en gemberthee zorgen nog voor veel meer gezondheidsvoordelen. Gemberthee:

 • Verzacht hoofdpijn, migraine, spier- en gewrichtspijn en menstruatiepijn
 • Werkt sterk hoeststillend
 • Helpt tegen misselijkheid, braken en tegen reisziekte
 • Zorgt voor een goede spijsvertering
 • Helpt tegen darminfecties
 • Verbetert je eetlust
 • Vermindert krampen en helpt tegen een opgeblazen gevoel en winderigheid
 • Zorgt voor een gezonde bloedsomloop 
 • Verwijd je bloedvaten 
 • Zuivert je longen en je luchtwegen en werkt sterk slijmoplossend
 • Is rijk aan sterke antioxidanten
 • Verlaagt je slechte LDL- cholesterol
 • Werkt bloedverdunnend
 • Verlaagt je bloedsuikerspiegel
 • Verbetert je geheugen en versterkt je concentratie
 • Bevordert zweten en zuivert je lichaam van alle (giftige) afvalstoffen

Munt helpt tegen hoofdpijn en migraine

Munt en muntthee zijn niet alleen heerlijk en verfrissend. Ze versterken ook je immuunsysteem en verhogen je natuurlijke weerstand, verbeteren je spijsvertering, verlagen koorts en werken pijnstillend.

Muntthee

Hak de stelen van een handjevol munt. Was de munt grondig. Kook een groot glas water, voeg de munt er bij en laat dit mengsel vijf minuten trekken.

Breng je muntthee op smaak met onbewerkte natuurhoning.

Kruiden tegen hoofdpijn en migraine: Lavendel

Lavendel kalmeert. Ook de bloemen van lavendel zorgen voor heel wat gezondheidsvoordelen. Ze kalmeren, ontspannen en verminderen krampen.

Lavendelthee

Voor heerlijke en heilzame lavendelthee meng je dertig gram gedroogde lavendelbloemen met een liter water. Voor een sneller effect kun je ook etherische lavendelolie inhaleren.

Brandnetelthee

Naast zijn sterk pijnstillend effect tegen hoofdpijn en migraine werken brandnetel capsules en brandnetelthee ook bloedzuiverend. Brandnetelthee is rijk aan onmisbare vitaminen en mineralen.

Het is een natuurlijke pijnstiller tegen hoofdpijn en migraine.

Moederkruid

Moederkruid wordt nu ook bij on smeer en meer gebruikt tegen hoofdpijn en migraine. Zowel de bladeren als de bloemen van moederkruid bevatten parthenolide, een stof die de scheikundige stoffen in onze hersenen blokkeert.

Daardoor zetten deze bloedvaten minder snel uit wat hoofdpijn voorkomt of vermindert.

Moederkruid thee

Meng twee theelepels moederkruid in een glas heet water. Laat minstens tien minuten trekken en drink drie koppen per dag.

Hoefblad

Hoefblad tegen hoofdpijn en migraine bevat petasine, isopetasine en S- petasine. Deze stoffen helpen niet alleen tegen krampen, maar verwijden tegelijk je bloedvaten in je hersenen waardoor migraine afneemt.

Recept jam met hoefblad tegen hoofdpijn en migraine

Meng acht bloemen van het hoefblad samen met een geschilde sinaasappel en enkele gedroogde dadels zonder pit in een blender of keukenmachine.

Pepermuntolie

Bevat menthol, een stof die ondertussen al eeuwenlang als natuurlijke pijnstiller wordt gebruikt, ook tegen hoofdpijn en migraine.

Pepermuntolie kalmeert en ontspant en zorgt voor rust in je hoofd.

Gebruik pepermuntolie tegen hoofdpijn en migraine

Wrijf enkele druppels pepermuntolie op je slapen.

Ginkgo Biloba voor betere bloedcirculatie in je hersenen

Ginkgo Biloba verbetert de bloedcirculatie in onze hersenen. Verlicht hoofdpijn en migraine, verbetert je geheugen en concentratie.

Ginkgo tinctuur recept

Hak de ginkgo blaadjes. Vul vervolgens een pot voor driekwart met de bladeren en voeg gin of wodka toe tot aan de rand van de pot.

Sluit de pot hermetisch af en schud het mengsel eenmaal per dag gedurende minstens veertien dagen. Zeef het mengsel grondig voor je het gebruikt.

Cayennepeper

Cayennepeper is een stimulerende pijnstiller helpt vooral tegen hoofdpijn en migraine.

Recept Thee met cayennepeper

Giet 250 milliliter kokend water over een theelepel geraspte gember en roer er anderhalve theelepel cayennepeper en het sap van een halve citroen doorheen.

Laat dit mengsel minstens tien minuten trekken, zeef de thee en roer één tot drie theelepels honing door de thee.

Citroenmelisse

Door het verwijden van de bloedvaten in je hersenen verzacht citroenmelisse en citroenmelisse thee hoofdpijn en migraine.

Rozemarijn

Meng rozemarijnolie met lavendel, eucalyptus en pepermunt. Rozemarijn ontspant en stimuleert je eetlust.

Rozemarijnthee

Giet 250 milliliter kokend water over twee theelepels blaadjes. Laat dit mengsel minstens vijftien minuten trekken en drink er dagelijks enkele kopjes rozemarijnthee.

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Een gedachte over “Kruiden tegen hoofdpijn en migraine + Recepten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optimized by Optimole