Kimchi maken
Spread the love

Kimchi maken is makkelijker dan je denkt. Deze traditioneel Koreaans gefermenteerd gerecht kun je inderdaad makkelijk zelf maken.

De hoofdingrediënten van kimchi zijn Chinese kool, rode peper, knoflook, bosui, gember, zout en suiker. Het is een echt superfood met verrassend veel voordelen.

Waarom zouden we meer kimchi moeten gebruiken?

Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool, met een pittige smaak.

Het fermentatieproces, dat enkele dagen tot weken kan duren, wordt op gang gebracht door de groenten te mengen met een pasta van rode peper, knoflook, gember en andere kruiden.

Door de fermentatie ontwikkelt kimchi zijn karakteristieke zure, pittige en umami smaak.

Kimchi is een echt superfood

Kimchi is niet alleen lekker en smaakvol. Het wordt ook gewaardeerd om zijn verrassend veel gezondheidsvoordelen.

Kimchi is vooral rijk aan vezels, maar bevat ook veel vitaminen, mineralen en eiwitten. Bovendien bevatten de gefermenteerde groenten gunstige probiotische bacteriën.

Die verbeteren onze spijsvertering, zorgen voor een gezonde darmflora, versterken ons immuunsysteem en verhogen onze natuurlijke weerstand.

Daardoor verkleint kimchi ons risico op:
  • Verkoudheden
  • Griep
  • Infecties van onze luchtwegen
  • Bronchitis
  • Pijnlijke urinewegeninfecties

Kimchi doet je makkelijker afvallen

En wist je dat kimchi meer opgeslagen vet verbrandt, waardoor je makkelijker afvalt en je gewicht beter onder controle houdt?

Kimchi is immers laag in calorieën, maar des te rijker aan gezonde voedingsstoffen. De vele voedingsvezels zorgen op hun beurt voor een snel en langdurig voldaan gevoel, zodat je minder eet.

In Korea is kimchi een vast onderdeel van nagenoeg elke maaltijd. Er bestaan honderden variaties kimchi, afhankelijk van de regio en het seizoen.

Kimchi maken
Ingredients for preparing cabbage kimchi. Fermented food.

De voedingswaarde van Kimchi

In dit Koreaans gerecht vinden we per portie van 100 gram vooral:

  • Energie: 46 Kcal
  • Langzame (gezonde) koolhydraten: 8 gram
  • Eiwitten: 2,5 gram
  • Vitaminen: Voornamelijk vitamine A, B en vitamine C
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, ijzer en magnesium
  • Sterke antioxidanten

Zelf kimchi maken: Traditionele kimchi (Tongbaechu-kimchi)

Ingrediënten voor vier personen: 1 Chinese kool, 4 lente-uitjes, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel geraspte gember, 2 eetlepels Koreaanse chilipeper (gochugaru), 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel vissaus en 1 eetlepel zout

Bereiding:
  • Snijd de kool in stukken van 5 centimeter en doe ze in een grote kom.
  • Bestrooi met het zout en laat 1-2 uur staan.
  • Spoel af en laat uitlekken.
  • Snijd de (lente) ui in kleine stukjes.
  • Meng de gochugaru, suiker, vissaus, knoflook en gember.
  • Voeg dit mengsel en de lente-ui toe aan de kool en kneed alles goed door elkaar.
  • Doe in een weckpot, duw aan en sluit af.
  • Laat op kamertemperatuur 1 tot 5 dagen fermenteren.
  • Zet in de koelkast.
  • Na twee weken is de kimchi klaar

Zelf kimchi maken: Radijs kimchi (Kkakdugi)

Kkakdugi is een heerlijke, knapperige kimchi gemaakt van radijs. Dit Koreaanse bijgerecht is eenvoudig te bereiden en past perfect bij vele gerechten.

Ingrediënten voor vier personen: 1 kg geschild en in blokjes gesneden Koreaanse radijs (daikon), geschild en in blokjes gesneden, 2 eetlepels zeezout, 2 in stukjes gesneden (lente)uitjes, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 1 eetlepel geraspte gember, 2 eetlepels Koreaanse rode peper vlokken, 1 eetlepel vissaus, 1 theelepel suiker en een snuifje (zee) zout.

Bereiding:
  • Meng de radijsblokjes met het zout en laat 30 minuten staan.
  • Spoel en laat uitlekken.
  • Voeg lente-ui, knoflook, gember, de Koreaanse chilipeper, vissaus en suiker toe.
  • Meng goed.
  • Doe de radijs in een afgesloten container en laat 1 dag op kamertemperatuur fermenteren.
  • Bewaar daarna in de koelkast.
  • De kkakdugi is na 2-3 dagen klaar om te eten. Eet smakelijk!

Zelf kimchi maken: Komkommer kimchi (Oi Sobagi)

Ingrediënten voor vier personen: 4 in plakjes gesneden komkommers, 4 fijngehakte teentjes knoflook, 1 eetlepel geraspte gember 2 eetlepels Koreaanse rode pepervlokken (gochugaru), 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels vissaus, 4 in dunne ringen gesneden (lente)uitjes en 1 eetlepel zeezout

Bereiding:
  • Meng de komkommerplakjes met het zout en laat dit mengsel 30 minuten onaangeroerd.
  • Spoel af en laat uitlekken.
  • Meng knoflook, gember, de rode pepervlokken met de suiker en de vissaus.
  • Voeg de komkommer en lente-ui toe en meng goed.
  • Doe de kimchi in een afgesloten pot en laat minimaal 12 uur fermenteren op kamertemperatuur.
  • Bewaar daarna in de koelkast.
  • De smaak wordt intenser naarmate de kimchi langer staat.

Lente-ui kimchi (Pa Kimchi)

Ingrediënten voor vier personen: 4 in plakjes gesneden komkommers, 4 in dunne ringen gesneden (lente) uitjes, 4 fijngehakte teentjes knoflook, fijngehakt, 1 eetlepel geraspte gember, 2 eetlepels Koreaanse rode pepervlokken, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels vissaus en zout naar smaak.

Bereiding:
  • Voeg het zout toe aan de komkommerplakjes.
  • Laat 30 minuten staan.
  • Spoel af en laat uitlekken.
  • Meng knoflook, gember, de pepervlokken met de suiker en de vissaus.
  • Voeg de komkommer en lente-ui toe en meng goed door elkaar.
  • Doe de kimchi in een afgesloten pot en laat minimaal 12 uur fermenteren op kamertemperatuur.
  • Bewaar daarna in de koelkast.
  • De smaak wordt intenser naarmate de kimchi langer staat.

Deze frisse en pittige komkommer kimchi is klaar om te serveren als bijgerecht of snack.

Kimchi maken: Witte kimchi (Baek Kimchi)

Witte kimchi is een milde variant van de bekende Koreaanse gefermenteerde kool. Dit verfrissend bijgerecht past perfect bij elke maaltijd.

Ingrediënten voor vier personen: 1 Chinese kool, 4 in ringen gesneden (lente) uitjes, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 1 centimeter geraspte gember, 1 theelepel suiker, 1 eetlepel rijstazijn en zeezout volgens smaak.

Bereiding:
  • Snijd de Chinese kool in de lengte doormidden en vervolgens in stukken van 5 centimeter breed.
  • Meng in het zout en de suiker.
  • Voeg de kool toe en masseer en meng het met het zoutmengsel.
  • Laat 30 minuten staan.
  • Spoel de kool grondig en laat uitlekken.
  • Meng de uiringen met de knoflook, gember en rijstazijn.
  • Voeg dit mengsel toe aan de kool en meng alles grondig door elkaar.
  • Doe de kimchi in een luchtdichte pot en laat 1-2 dagen op kamertemperatuur fermenteren.

De gezondheidsvoordelen van kimchi

Naast de lekkere smaak heeft kimchi ook heel wat gezondheidsvoordelen:

  • Probiotica: door het fermentatieproces zit kimchi boordevol goede bacteriën die de darmgezondheid bevorderen, ons immuunsysteem versterken en onze natuurlijke weerstand verhogen.
  • Vezels: de gebruikte groenten zoals kool en radijs zijn rijk aan voedingsvezels, belangrijk voor een gezonde spijsvertering.
  • Vitaminen: Kimchi is een uitstekende bron van vitamine C, vitamine K en B-vitaminen.
  • Antioxidanten: Ingrediënten als knoflook, gember en rode peper bevatten krachtige antioxidanten die ontstekingen remmen, celbeschadiging door oxidatieve stress voorkomen, ons risico op allerlei aandoeningen sterk verminderen en ons natuurlijk verouderingsproces vertragen.

Conclusie: Koreaans superfood

Met deze 5 recepten ontdek je de veelzijdigheid van kimchi en kun je thuis experimenteren met verschillende smaken.

Of je nu kiest voor de traditionele kool, pittige radijs of milde witte variant, kimchi is een heerlijke en gezonde toevoeging aan je maaltijden.

Dus duik de keuken in, fermenteer erop los en profiteer van alle voordelen die dit Koreaanse superfood te bieden heeft!

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.