Geheugen verbeteren
Spread the love

Je geheugen verbeteren is essentieel voor het dagelijks goed functioneren. Het stelt je in staat om informatie op te slaan, te onthouden en weer op te roepen wanneer dat nodig is.

Helaas heeft iedereen wel eens last van een slecht geheugen, wat frustrerend kan zijn.

In dit artikel bespreken we de oorzaken en symptomen van een slecht geheugen, evenals verschillende manieren om je geheugen te verbeteren.

Leer hoe je informatie beter kunt opslaan, ophalen en onthouden. Of je nu worstelt met vergeetachtigheid of gewoon je mentale scherpte wilt vergroten, dit artikel is voor jou.

Dit zijn de beste supplementen voor een beter geheugen en een sterke concentratie:

Wat kun je allemaal zelf doen om je geheugen te verbeteren?

Met een slecht geheugen heb je het moeilijk bij het onthouden en terughalen van informatie. Dit kan zich zowel voordoen bij het kortetermijngeheugen, waarbij recente informatie wordt vastgehouden, als bij het langetermijngeheugen, waarbij informatie voor langere tijd wordt opgeslagen.

Oorzaken van een slecht geheugen

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een slechter functionerend geheugen. De meest voorkomende zijn ongetwijfeld:

 • Stress
 • Depressie
 • Slaaptekort
 • Gebrek aan concentratie
 • Afleiding
 • Dementie
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen

Deze veelvoorkomende factoren hebben allemaal een invloed op je cognitieve capaciteiten. Daarnaast kunnen medische aandoeningen zoals dementie, depressie of bepaalde medicijnen ook een negatieve invloed hebben op ons geheugen.

Symptomen van een slecht geheugen

De symptomen van een slecht geheugen variëren, maar veelvoorkomende tekenen zijn onder andere/

 • Moeite met het onthouden van recente gebeurtenissen.
 • Het vergeten van afspraken of namen.
 • Problemen met het volgen van instructies.

Heb je regelmatig last van deze symptomen? Raadpleeg dan zeker je arts om dit te onderzoeken.

Je geheugen verbeteren met aangepaste voeding

Gelukkig kun je zelf veel doen om je geheugen te verbeteren. Zo speelt een aangepaste voeding een belangrijke rol bij het verbeteren van je geheugen. Er zijn verschillende voedingsproducten die je geheugen verbeteren, namelijk.

Blauwe bessen

Vooral blauwe bessen bevatten sterke antioxidanten. Die beschermen je hersenen tegen oxidatieve stress en veroudering.

Daarnaast vinden we in blauwe bessen flavonoïden. Die stimuleren de communicatie tussen hersencellen, wat resulteert in een beter geheugen.

Je geheugen verbeteren met vette vis

Vis, en zeker vette vis, is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren. Deze gezonde vetten houden je hersenen jong en gezond, wat je heugen verbetert.

Omega-3 vetzuren stimuleren namelijk de groei van onze hersencellen en verbeteren de signaaloverdracht tussen neuronen.

De bekendste soorten vette vis zijn: wilde zalm, tonijn, forel, kabeljauw, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis.

Onbewerkte noten

Alle soorten noten, maar vooral walnoten en amandelen, bevatten veel vitamine E, antioxidanten en gezonde vetten. Een voor een onmisbare gezonde voedingsstoffen voor de gezondheid van ons brein.

Vitamine E beschermt onze lichaamscellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Antioxidanten verminderen ook ontstekingen in de hersenen.

Voeding rijk aan vitamine E:

 • Noten: vooral hazelnoten, walnoten, amandelen, macadamianoten en paranoten
 • Zaden: zoals lijnzaad, sesamzaad en quinoa
 • Plantaardige oliën zonnebloemolie,
 • Halvarine en margarine
 • Volkorengranen: zoals haver en havermout, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
 • Volkoren producten vooral alle soorten volkorenbrood
 • Verse groenten: spinazie, andijvie, broccoli, avocado, en pompoen
 • Fruit: in kiwi en in appelen

Je geheugen verbeteren met groene bladgroenten

Vooral groene bladgroenten bevatten relatief grote concentraties vitamines zoals foliumzuur en mineralen, vooral ijzer. Beide voedingsstoffen zijn onmisbaar voor een gezond en optimaal werkend brein.

Je geheugen verbeteren met deze natuurlijke supplementen

Ook natuurlijke supplementen zijn doeltreffend bij het verbeteren van je geheugen. Ze bevatten vaak ingrediënten die bekend staan om hun positieve effect op de hersenen.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba een van de populairste supplementen voor een beter werkend geheugen. is Ginkgo Biloba.

Dit kruid stimuleert de bloedcirculatie naar je hersenen, waardoor zowel je geheugen als je concentratie worden gestimuleerd.

Je geheugen verbeteren met Omega-3 en visolie

Een ander veelgebruikt supplement is Omega-3 vetzuren, zoals visolie. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het behouden van gezonde hersenfuncties, waardoor ze je geheugen verbeteren.

Bacopa Monnieri

Met zijn sterke antioxidante werking verbetert dit supplement de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen, wat leidt tot een beter geheugen.

Je geheugen verbeteren met deze kruiden

Ook sommige kruiden geven je geheugen en je concentratie een flinke boost. Naast het reeds geciteerde ginkgo biloba zijn dit vooral:

Rozemarijn

Dit populaire kruid bevat sterke antioxidanten die je hersenen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Rozemarijn bevordert tegelijk de bloedcirculatie in de hersenen.

Je geheugen verbeteren met Kurkuma

Bevat curcumine als werkzame stof. Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmende, verbetert je geheugen en vermindert een cognitieve achteruitgang.

Groene thee

Groene thee bevat cafeïne en antioxidanten die je alertheid en focus vergroten

Je geheugen verbeteren met aangepaste oefeningen

Aangepaste geheugentrainingen en oefeningen helpen ook je geheugen te verbeteren. Denk hierbij aan het oplossen van puzzels, het leren van nieuwe woorden of het spelen van geheugenspelletjes.

Door regelmatig te oefenen hou je je hersenen actief, wat je geestelijke mogelijkheden vergroot.

Extra tips voor een beter geheugen

Slaap genoeg

Slapen is erg belangrijk om je herinneringen en indrukken vast te leggen. Daarom kun je last krijgen van vergeetachtigheid wanneer je slecht slaapt.

Beweeg meer

Onderzoek leerde ons dat een stevige wandeling je geheugen en leervermogen stimuleert? Een kind dat regelmatig beweegt, heeft op latere leeftijd zelfs minder kans om dementie te ontwikkelen.

Stop met roken en beperk je alcoholgebruik

Zowel tabak als alcohol vergroten je risico op geheugenverlies en dementie. Rook je meer dan twee pakjes per dag? Dan heb je twee keer zoveel kans om dementie te ontwikkelen dan niet-rokers.

Wie te veel alcohol drinkt, krijgt vooral problemen met zijn kortetermijngeheugen.

Conclusie: je geheugen verbeteren met een gezond eet- en levensstijl

Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet blijft essentieel voor een optimaal werkend geheugen.

Raadpleeg altijd een arts voordat je supplementen of kruidensupplementen gebruikt.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole