Mondzorg
Spread the love

Je mondgezondheid is van belang voor het behoud van je gebit en voor je algehele gezondheid.

Volgens de experts van DeMondzorgzaak kun je gezonder, gelukkiger en langer leven naarmate je mondgezondheid beter is.

In dit artikel geven we je dan ook 5 gezonde tips over mondzorg, waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

Tanden poetsen, flossen en mondspoeling

Het is eigenlijk een open deur, maar het is echt noodzakelijk om twee keer per dag gedurende 2 minuten je tanden te poetsen.

Daarnaast moet je dagelijks flossen of reageren om tandplak te verwijderen op de plekjes waar de tandenborstel niet bijkomt.

Met een goed, mondvriendelijk mondwater kun je de allerlaatste restjes tandplak wegspoelen.

Tandplak is een bron van ellende, die zich kan verharden tot tandsteen. Dat is poreus, zodat er vervolgens nog meer tandplak op je gebit kan blijven hangen.

De kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen neemt dan steeds meer toe, wat niet alleen je gebit bedreigt maar ook je gezondheid.

Mondvriendelijke tandpasta en mondwater

Voor een goede mondgezondheid is het natuurlijke evenwicht van de mondflora en de zuurgraad in de mondholte essentieel.

Toch bevatten veel tandpasta’s en mondwaters ingrediënten die de mondflora niet respecteren. Er leven namelijk ook nuttige microben in je mond, die noodzakelijk zijn voor je mondgezondheid en voor een gezonde spijsvertering.

Bestanddelen als alcohol, antiseptische middelen als chloorhexidine en triclosan en totaal overbodige kunstmatige kleur- en smaakstoffen doen je mondflora zeker geen goed.

Een andere stof die in veel tandpasta’s zit is SLS (sodium lauryl sulfaat). Dit is een agressief ontvettend middel, dat weliswaar lekker schuimt, maar ook je mondslijmvliezen irriteert en microscopische wondjes en zelfs aften kan veroorzaken.

Volgens de experts van DeMondzorgzaak doe je je mondgezondheid een enorm plezier met tandpasta zonder SLS. Er zijn er verschillende verkrijgbaar, bijvoorbeeld van JuliBriteOxyfreshDr. Brite en UK Organics.

Hecht je erg aan een schuimende tandpasta? Kies dan voor Rytt Pro Tandpasta Magic Mint. Die schuimt zoals je gewend bent.

Het is tandpasta zonder SLS, die schuimt door middel van een mild natuurlijk middel op basis van kokosnoot.

Dat veroorzaakt geen irritaties, verstoort de mondflora niet en is gezonder voor jezelf en het milieu.

TIP: Kies bewust en ga nog verder door voor een tandpasta zonder microplastics te kiezen.

Mondzorg

Stoppen met roken en overmatig gebruik van alcohol

Misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het levert grote voordelen op. We weten allemaal dat deze gewoonten ongezond zijn, maar je mondholte heeft er wel heel specifiek onder te lijden.

Roken verkleurt niet alleen je tanden, het blokkeert ook de aanmaak van speeksel en afweercellen. Ook alcohol droogt de mond uit en verstoort van het evenwicht van de mondflora.

De combinatie van roken en alcohol versterkt de negatieve effecten op de mondgezondheid.

Je tong reinigen

De meeste mensen poetsen en flossen regelmatig. Maar de tong wordt vaak vergeten, terwijl dat toch een rijke bron is van schadelijke bacteriën.

De aanslag op de tong bestaat net als tandplak uit speeksel, voedselresten en schadelijke bacteriën, die met name achterop de tong goed gedijen.

Het is zelfs zo dat er op je gebit, maar 25% van de mondbacteriën huist. Het merendeel zit in de rest van je mondholte waaronder je tong.

Door je tong te reinigen kun je dus veel meer schadelijke bacteriën verwijderen dan door alleen je tanden te poetsen. Het reinigen van je tong verfrist ook nog eens je adem aanzienlijk, omdat de vele bacteriën die er leven stinkende zwavelgassen uitscheiden.

Borstel je tong niet met je tandenborstel, maar met een tongschraper of een speciale tongborstel. Nog beter: de Rytt Pro Tongreiniger, die bestaat uit een tongborstel en tongschraper.

Het Rytt Pro Schone Tong pakket bevat deze tongreiniger en Rytt Pro Oral Foam. Hiermee kun je je tong grondig ontsmetten zonder de mondflora te verstoren.

Regelmatig naar de mondhygiënist en tandarts

Hoe goed je je tanden en tandvlees ook verzorgt, periodieke controle en professionele gebitsreinigingen blijven nodig.

Door je mondgezondheid te verbeteren kun je er wel voor zorgen dat de gebitsreinigingen minder tijd kosten en de behandelingen van de tandarts minder ingrijpend zullen zijn.

Ook zij zullen constateren dat je mondgezondheid aan het verbeteren is.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole