Daslook gezond? Het zal wel zijn. En zo voor het plukken. Dit ondergewaardeerde kruid, groeit in de vrije natuur in bossen en op schaduwrijke plaatsen.
Je herkent daslook makkelijk aan zijn witte bloemen en het knoflookachtige aroma van zijn bladeren.
Daslook is meer dan een populaire smaakmaker in de keuken, het biedt ook talrijke gezondheidsvoordelen.
In dit artikel hebben we het uitgebreid over de gezondheid van daslook en presenteren we je enkele verrassende gerechten.
Je kunt de voordelen van daslook nog versterken met deze voedingssupplementen:
Wat heeft daslook ons op gezondheidsvlak allemaal te bieden?
Daslook is een wijdverspreide wilde plant, bekend om zijn doordringende knoflookgeur en smaak. Deze plant is lid van de lookfamilie en komt vooral voor in Europa, Azië en Noord-Amerika.
De plant beschikt over lange, smalle bladeren die doen denken aan die van lelies. In de lente geeft daslook kleine witte bloemetjes die in trosjes bij elkaar staan.
Wat daslook zo bijzonder maakt, is de intense knoflookgeur die vrijkomt als je de bladeren of bolletjes kneust.
Deze geur wordt veroorzaakt door vluchtige oliën, die eveneens zorgen voor de kenmerkende smaak.
Daslook bevordert de biodiversiteit
Deze bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze lokken ook bijen en vlinders, waardoor daslook een essentiële bijdrage levert aan het stimuleren van de biodiversiteit.
Daslook als smaakmaker in de keuken
Daslook is een populaire smaakversterker in de keuken. De bladeren kunnen toegevoegd worden aan salades, soepen, sauzen en zelfs aan pesto.
Soms worden de bloemen ook gebruikt als decoratieve versiering.
Het beste is om daslook rauw te eten, omdat het koken de hoeveelheid allicine en andere voedingsstoffen sterk vermindert.
De Voedingswaarde van daslook.
Daslook heeft een goede voedingswaarde en bevat vooral
- Vitaminen: voornamelijk vitamine C, maar ook vitamine A en C
- Mineralen naast calcium, kalium en natrium zijn dat vooral ijzer, magnesium.
- Voedingsvezels
- Eiwitten
Daslook gezond: Het zuivert ons spijsverteringsstelsel
Het kruid verzacht voorkomt of verminderd spijsverteringsproblemen. Het werkt desinfecterend en zuivert onze maag, darmen, lever, gal en ons bloed.
Daardoor helpt daslook ook tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel na elke maaltijd.
Daslook gezond: Verlaagt een hoge bloeddruk
Net als andere looksoorten heeft daslook een bloeddrukverlagende werking en ondersteunt het daarmee de gezondheid van hart en bloedvaten.
Verhoogt onze natuurlijke weerstand
Bovendien dient daslook als een natuurlijk antibioticum. De hoge concentratie aan vitamine C versterkt ons immuunsysteem, verhoogt onze natuurlijke weerstand en vermindert vermoeidheid.
Vermindert infecties
Dat danken we aan de aanwezigheid van vitamine C en allicine, een zwavelverbinding met een antibacteriële en antivirale werking. Dat vermindert allerlei infecties en beschermt ons tegen ziekteverwekkers.
Daslook gezond want rijk aan sterke antioxidanten
In daslook vinden we ook sterkte antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen. Deze beschadigen onze lichaamscellen door oxidatieve stress, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.
Afvallen met daslook
Daslook bevat geen vet en cholesterol en nauwelijks calorieën. Het bevat daslook ook veel vezels. Die geven je snel een langdurig verzadigd gevoel waardoor je automatisch minder eet.
Dit kruid heeft ook een thermogeen effect, waardoor het je stofwisseling en vetverbranding verhoogt en je gewichtsverlies bevordert.
Daslook tegen hart- en vaatziekten
Daslook bevat stoffen die de opname van slechte LDL- cholesterol bemoeilijken waardoor het ons risico op aderverkalking en hart- en vaatziekte vermindert.
Zorgt voor een gezonde darmflora
Een gezonde darmflora is onmisbaar voor onze algehele gezondheid en welzijn. Daslook bevat namelijk prebiotische vezels, die dienen als voedsel voor goede bacteriën in onze darmen.
Deze goede bacteriën, helpen bij het afbreken en verteren van voedsel, en spelen een rol bij de productie van belangrijke voedingsstoffen en vitaminen.
Recepten met daslook: Daslook pesto
Deze klassieker makkelijk te bereiden en ideaal als gezonde pesto, spread, dressing of pastasaus.
Ingrediënten: 100 gram daslook, 50 gram geroosterde pijnboompitten, 50 gram (magere) Parmezaanse kaas, 100 ml olijfolie en een teentje knoflook.
Bereiding
- Was de daslookbladeren en droog ze zorgvuldig.
- Doe alle ingrediënten in je blender of keukenmachine en mix tot een homogene, gladde massa.
- Bewaar in de koelkast.
Daslook Recepten: Daslooksoep
Ingrediënten: een liter groentebouillon, 200 gram fijngesnipperde daslookbladeren, twee fijngesnipperde uien, olijfolie, 400 gram in blokjes gesneden aardappelen en een snuifje peper en zout.
Bereiding
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
- Breng op smaak met een snuifje zout en peper toe.
- Serveer eventueel met een scheutje room en een paar extra daslookblaadjes als garnering.
Daslook Recepten: Daslookboter
Ingrediënten: 200 gram zachte boter, 100 gram daslookbladeren, een snuifje zout.
Bereiding
- Meng 100 gram zachte boter met fijngehakte daslook bladeren.
- Voeg zout naar smaak toe.
- Rol de boter in bakpapier en laat deze in de koelkast hard worden.
- Snij in plakken en dien op met brood, aardappelen of gegrild vlees.
Conclusie: Daslook is smaakvol en supergezond
Daslook is niet alleen een smaakvolle toevoeging aan je gerechten. Het biedt je ook talrijke gezondheidsvoordelen.
Het is een kruid dat eenvoudig te vinden is in het wild, maar ook steeds vaker wordt aangeboden in supermarkten en speciaalzaken.
Met bovenstaande recepten kun je direct aan de slag om de heerlijke smaak en gezondheidsvoordelen van daslook zelf te ervaren.
Raadpleeg bij het plukken in het wild een expert om zeker te weten dat je de juiste plant hebt, aangezien daslook makkelijk te verwarren is met giftige planten.