Voorjaarsmoeheid verminderen
Spread the love

Voorjaarsmoeheid verminderen doe je met een gezond eet- en leefpatroon, rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Om voorjaarsmoeheid te verdrijven heb je ook meer beweging nodig. Met het ontwaken van de natuur zou dit laatste geen probleem mogen zijn.

Voorjaarsmoeheid komt veel meer voor dan je denkt. Velen ervaren deze periode een onverklaarbare vermoeidheid, ondanks de toename van daglicht en warmer weer.

Met dit artikel bieden we je de nodige inzichten en praktische tips om voorjaarsmoeheid te voorkomen of te verzachten.

Bekijk de beste supplementen tegen voorjaarsmoeheid:

Wat zijn de beste kruiden en supplementen tegen voorjaarsmoeheid?

Voorjaarsmoeheid is een gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid. Het komt vaak voor bij de overgang van winter naar lente.

Hoewel voorjaarsmoeheid geen officieel erkende medische aandoening is, moet het niet worden afgedaan als onbelangrijk.

Personen die last hebben van voorjaarsmoeheid merken namelijk een verandering in hun energieniveau op naarmate de dagen langer worden en het weer warmer.

Het wordt vaak gekenmerkt door symptomen zoals algemene vermoeidheid, slaap- en concentratieproblemen en plotse stemmingswisselingen.

Oorzaken van Voorjaarsmoeheid

Voorjaarsmoeheid heeft meerdere oorzaken. Het is meestal een combinatie van meerdere factoren, zoals: 

 • Seizoensgebonden veranderingen: in de lente worden de dagen langer en neemt de temperatuur toe. Dat heeft een invloed op onze biologische klok, onze hormonen en onze slaappatronen. 
 • Allergieën: de hoeveelheid pollen en andere allergenen nemen toe. Voor mensen die hier gevoelig aan zijn, kan dat gepaard gaan met vermoeidheidssymptomen. 
 • Veranderingen in je dagelijkse routine: in de winter zitten we vaak binnen, terwijl we in de lente weer vaker naar buiten gaan. Dit kan de vermoeidheid verergeren. 
 • Hormonale aanpassingen: de aanmaak van melatonine of het slaaphormoon wordt sterk beïnvloed door meer daglicht.

Wat zijn de symptomen van voorjaarsmoeheid?

De symptomen van voorjaarsmoeheid verschillen van persoon tot persoon. Veelvoorkomende voorjaarsmoeheidssymptomen: 

 • Vermoeidheid en lusteloosheid 
 • Tekort aan energie
 • Plotse stemmingswisselingen 
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Allergische symptomen: zoals niezen, jeukende ogen, loopneus en keelpijn. 
 • Spierpijn
 • Hoofdpijn

Bekijk je gratis weekmenu tegen voorjaarsmoeheid.

Voorjaarsmoeheid verminderen

Voorjaarsmoeheid verminderen of voorkomen

Voorjaarsmoeheid verminderen of zelfs voorkomen kan op verschillende manieren. Door onderstaande adviezen op te volgen, kunnen we onze energievoorraad aanvullen kunt u uw energieniveaus optimaliseren en volop genieten van het nieuwe seizoen.

Voorjaarsmoeheid verminderen met de juiste voeding

Groene bladgroenten

Vooral spinazie, andijvie, spruitjes, sla, alle groene koolsoorten, bloemkool, broccoli, tuin- en waterkers zijn evenveel bronnen van energie.

Ze bevatten veel ijzer, een mineraal dat zuurstof brengt naar alle organen en weefsels en zo vermoeidheid voorkomt.

Geven een extra energieboost

Groene bladgroenten zijn ook een belangrijke bron van vitamine C en foliumzuur. Die zetten voedsel om in energie.

Eet dagelijks voldoende rauwe, gekookte of gestoomde groenten. Je eet ze onbeperkt. Eet dagelijks een portie groene bladgroenten, verwerk ze in zelf gemaakte salades en in smoothies.

Voorjaarsmoeheid verminderen of voorkomen met onbewerkte Noten en zaden

Onbewerkte noten en zaden zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand. Ze zijn tevens een belangrijke bron van energie.

In zowel noten als zaden vinden we vooral gezonde vetten, eiwitten en vezels die langzaam worden verteerd.

Bekijk je gratis weekmenu tegen voorjaarsmoeheid.

Vergroten je energievoorraad

Eet daarom regelmatig een handjevol of 25 gram amandelen, walnoten, hazelnoten, pistachenoten maar ook lijnzaad, sesamzaad en chiazaad.

Voeg ze toe aan magere yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr, aan ontbijtgranen of salades.

Voorjaarsmoeheid verminderen met vitamine D

Vitamine D noemen we niet voor niets de zonnevitamine. Zelf maken we deze vitamine niet aan. Dat gebeurt onderhuids door het zonlicht.

In de wintermaanden krijgen we vaak minder zonlicht, wat kan leiden tot vitamine D-tekort. Een tekort kan vermoeidheid veroorzaken.

We vinden vitamine D in beperkte hoeveelheden in:

 • Vette vis: vooral in wilde zalm, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
 • (Mager) vlees: vooral in kip- en kalkoenfilet, maar ook in biefstuk, rosbief en in gekookte ham
 • Eieren
 • Toegevoegd aan: margarine, halvarine en aan bak-en-braadboter

Je kunt dit extra ondersteunen met vitamine D- supplementen, vooral als je bloedwaarden laag zijn.

Bekijk je gratis weekmenu tegen voorjaarsmoeheid.

voorjaarsmoeheid verminderen

Voorjaarsmoeheid verminderen met deze kruiden

Met ginseng

Dit populaire kruid vermindert vermoeidheid en verhoogt onze mentale alertheid. Daarnaast verbetert het ook onze fysieke prestaties, versterkt het ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. .

Je gebruikt ginseng als supplement en als thee.

Rhodiola

Rhodiola of rozenwortel verlicht stress en vermoeidheid. Daarnaast verhoogt het de aanmaak van energie in onze cellen en verbetert het onze mentale helderheid en concentratie.

Gebruik rhodiola als supplement of als tinctuur.

Voorjaarsmoeheid verminderen met ginkgo biloba

Ginkgo biloba verbetert je geheugen, concentratie en zelfs je humeur. Verder vermindert het vermoeidheid en verbetert het je bloedcirculatie.

Dat verhoogt je energie en maakt je vitaler.

Ashwagandha

Dit ayurvedisch kruid kalmeert en ontspant. Daardoor vermindert het angst, stress en voorjaarsmoeheid. Je gebruikt ashwagandha als supplement of als poeder allerlei drankjes en in smoothies.

Voorjaarsmoeheid verminderen met Pepermunt

Het verfrissend aroma van pepermunt stimuleert je zintuigen, verlicht vooral je mentale vermoeidheid en verbetert je spijsvertering.

Voorjaarsmoeheid voorkomen of verzachten met deze supplementen

Naast gezonde voeding en kruiden beschikken we ook over verschillende supplementen beschikbaar tegen vermoeidheid en het aanvullen van onze energievoorraad.

Supplementen tegen voorjaarsmoeheid zijn vooral:

Vitamine D

Deze vitamine maken we niet zelf aan, wel onder invloed van zonlicht. Tijdens de wintermaanden krijgen we vaak onvoldoende zonlicht, wat resulteert in een tekort aan vitamine D.

Dit tekort kan leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid. Door het nemen van supplementen met vitamine D in het vroege voorjaar, verhogen we ons energieniveau en verbeteren we ons humeur.

Magnesium

Een magnesiumtekort is vaak oorzaak van een tekort aan energie en vermoeidheid. Dit mineraal is betrokken bij verschillende lichaamsprocessen, waaronder de energieproductie en het in stand houden van een goede spierfunctie.

Magnesium is vooral aanwezig in:

 • Groene bladgroenten
 • Peulvruchten
 • Volkorengranen en volkorenproducten
 • Melk en melkproducten
 • Vlees en vis

Een natuurlijk magnesiumsupplement helpt onze energievoorraad aanvullen vermoeidheid verminderen.

Bekijk je gratis weekmenu tegen voorjaarsmoeheid.

Voorjaarsmoeheid verminderen

Voorjaarsmoeheid verminderen met Co-enzym Q10

Dit natuurlijke antioxidant speelt een cruciale rol bij de productie van ATP, de belangrijkste bron van energie in ons lichaamscellen.

Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid co-enzym Q10 af. Met supplement verhogen we onze energieniveaus waardoor vermoeidheid vermindert.

Met Vitaminen van het B-complex

Verschillende B-vitaminen, en vooral vitamine B12 en foliumzuur, spelen een belangrijke rol bij het omzetten van voedsel in energie.

Een tekort aan deze vitaminen is een belangrijke oorzaak van kan leiden tot vermoeidheid. Het innemen van een supplement met vitaminen van het B-complex verhoogt ons energieniveau en verbetert onze algehele gezondheid en welzijn.

Voorjaarsmoeheid verminderen met deze Extra tips

 • Beweeg voldoende: een half uurtje wandelen, fietsen of joggen volstaat. Dat dat dan wel dagelijks, ook bij slecht weer en in de winter
 • Neem regelmatig ontspanning
 • Slaap genoeg: de hoeveelheid slaap verschilt van persoon tot persoon. Acht uur slaap per nacht wordt als ideaal beschouwd
 • Zorg voor voldoende daglicht:
 • Neem een melatonine supplement: dat maakt de overgang van winter naar zomeruur makkelijker

Conclusie: Voorjaarsmoeheid verminderen met een gezond eetpatroon

Voorjaarsmoeheid verminderen of zelfs voorkomen kun je met de juiste voeding en door kruiden en supplementen in je gezond eetpatroon op te nemen.

Drink dagelijks ook voldoende water, bij voorkeur twee liter per dag en ga dagelijks minstens een half uurtje naar buiten voor meer daglicht.

Bekijk je gratis weekmenu tegen voorjaarsmoeheid.

Heb je last van voorjaarsmoeheid en hoe raak jij er van af?

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole