Hoe gezond is zilvervliesrijst en doet het je makkelijker afvallen?

Spread the love

Hoe gezond is zilvervliesrijst eigenlijk en wat kan het voor je gezondheid betekenen?  Diegenen die op hun voeding letten vragen zich af wat de meest gezonde rijst is die ze in een natuurlijk eetpatroon kunnen eten. Er zijn namelijk vele soorten rijst, allemaal met een hoge voedingswaarde.

Maar wat is de meest gezonde soort rijst die je ook makkelijker doet afvallen?

Om te weten hoe gezond zilvervliesrijst is moeten we eerst alle soorten rijst vergelijken. Er bestaan namelijk vele soorten rijst elk met een hoge voedingswaarde maar lang niet allemaal even gezond. Rijst is een belangrijke bron van complexe koolhydraten en voedingsvezels.

Rijst is een graansoort

Hoe gezond is zilvervliesrijstHet hoort bij grassoorten Oryza sativa en Oryza glaberrima of Aziatische en Afrikaanse rijst. Het graan bestaat in meer dan 40.000 variëteiten met meerdere vormen, maten, smaken, texturen, aroma’s en kleuren. Bij de verschillende soorten rijst denken we in de eerste plaats aan witte, bruine, rode en groene rijst, aan wilde rijst, kleefrijst, jasmijnrijst en sushirijst. Allemaal een lange, half lange of korte korrel.

Voedingssupplementen

Rijst wordt niet alleen in onze keuken gebruikt. Je vindt het ook in voedingssupplementen, in dierenvoeding en zelfs in allerlei schoonheidsproducten. Het is erg voedzaam en zorgt voor vele gezondheidsvoordelen. Rijst:  

 • Doet meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen
 • Activeert onze vetverbranding 
 • Levert extra energie
 • Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Houdt ons insulineniveau meer onder controle
 • Is glutenvrij
 • Geschikt voor personen met coeliaki
 • Kan de ziekte van Alzheimer voorkomen of de ontwikkeling er van sterk vertragen
 • Rijst is zelfs geschikt voor diabetici

Soorten rijst

Witte rijst

Wordt bij ons het meest gegeten. Witte rijst verliest het niet-eetbare kaf. Daarna worden de korrels geslepen waardoor het de buitenste laag van de korrel (zemel, vlies of zilvervlies) verliest. De zemelen en het vlies zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en vooral aan voedingsvezels, vitamine B1, vitamine B3 en ijzer. Vergeleken met zilvervliesrijst heeft witte rijst veel minder gezondheidsvoordelen. Het verteert veel sneller, vraagt weinig energie en komt snel in ons bloed terecht. Dat zorgt voor een minder stabiele bloedsuikerspiegel waardoor we meer insuline aanmaken. Dit hormoon regelt zowel onze vetopslag en vetverbranding. Hoe hoger onze concentratie aan insuline hoe moeilijker we ons overgewicht verliezen.

Witte rijst

Hoe gezond is zilvervliesrijst?

Deze rijstsoort wordt niet geslepen of gepolijst. Zilvervliesrijst bevat daardoor veel meer voedingsvezels (3,5 gram per kopje) dan witte rijst (0,6 gram). Waardoor zilvervliesrijst meer opgeslagen vet verbrandt en sneller afvallen. 

Wilde rijst

Is eigenlijk geen rijst maar een soort graszaad verwant aan rijst. Wilde rijst bevat hele zaden, heeft een grote voedingswaarde en is erg gezond. Dit soort rijst wordt vaak gemengd met witte rijst. Wilde rijst is niet alleen gezonder, het doet je ook sneller afvallen dan witte rijst.

Basmatirijst

Basmatirijst is aromatisch, smaakvolle en niet goedkoop. Het is verkrijgbaar als witte en als zilvervliesrijst. Deze laatste verdient de voorkeur zeker als je iets aan je overgewicht wilt doen.

Jasmijnrijst

Jasmijnrijst of Thaise parfumrijst valt op door zijn subtiel bloemenaroma en zijn zachte, volle smaak. Net als basmatirijst is ook jasmijnrijst verkrijgbaar als witte rijst en zilvervliesrijst.

Gele rijst

Hoe gezond is zilvervliesrijstHeeft dezelfde samenstelling als witte rijst. Het heeft zijn gele kleur te danken aan de aanwezigheid geelwortel of kurkuma. De duurdere gele variant wordt gemengd met saffraan. Gele rijst is dus niet beter dan witte rijst, maar wel slechter als je wilt afvallen.

Er bestaat zelfs rode en groene rijst.

Pandanrijst

Deze witte rijst werd gekleurd met groene pandan-bladeren.

Kleefrijst 

Kleefrijst wordt vooral gebruikt voor Sushi en desserts vanwege zijn plakkerige structuur. Het is hetzelfde als witte rijst.

Meergranenrijst

Betreft een mengsel van zilvervliesrijst, witte rijst, gerst, tarwe en-of wilde rijst.  Meergranenrijst is zo gezond of zelfs gezonder dan zilvervliesrijst. Dat is afhankelijk van zijn samenstelling.

Instantrijst

Deze kant en klare rijst moet je alleen maar opwarmen. Is vaak witte rijst arm aan gezonde voedingsstoffen.

Snelkookrijst

Of voorgekookte en vervolgens weer gedroogde rijst met een kleinere kooktijd en weinig gezonde voedingsstoffen. Geen goede keuze, zeker niet in een gezond eetpatroon om makkelijker af te vallen.  

Wilde rijst

hOE GEZOND IS ZILVERVLIESRIJST

Is een soort graszaad en dus helemaal geen rijst.

Hoe gezond is zilvervliesrijst: Rijk aan complexe koolhydraten

Rijst is een rijke bron van koolhydraten. Het bestaat uit lange ketens van complexe koolhydraten. Die verteren traag en vragen veel energie. Uitstekend voor de velen die makkelijker hun overgewicht kwijt willen.

Constante toevoer van energie

Het soort koolhydraten in rijst zorgt zo voor een constante toevoer van energie. Rijst is ook rijk aan zetmeel wat gunstig is voor diabetici. Dat danken ze aan hun relatief laag koolhydratengehalte vergeleken met andere voedingsmiddelen die veel zetmeel aan boord hebben.

Hoe gezond is zilvervliesrijst: Hoogwaardige eiwitten

De meeste soorten rijst bevatten veel hoogwaardige eiwitten. Hun concentratie aan voedingsvezels verschilt van soort tot soort.  Zowel witte als bruine rijst hebben namelijk een hoge voedingswaarde met veel:

 • Vitaminen: vooral B1, B2 en B6 en vitamine D
 • Mineralen: vooral  natrium, kalium, calcium, selenium, koper, ijzer en jodium
 • Voedingsvezels: vooral zilvervliesrijst of bruine rijst
 • Weinig ongezonde verzadigde vetten en cholesterol

Zilvervliesrijst bevat veel vezels. Het zorgt zo voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Opvallend is zeker ook de lage concentratie verzadigde vetten en cholesterol.

Hoe gezond is zilvervliesrijst: Het verschil met witte rijst

Witte rijst bevat veel minder gezonde voedingsstoffen dan zilvervliesrijst of bruine rijst. Bij witte rijst is het vliesje verwijdert. En precies daar bevinden zich de meeste gezonde voedingsstoffen. Zilvervliesrijst bevat de volledige korrel en is daardoor veel gezonder is. Zeker als je meer opgeslagen vet wilt verbranden en makkelijker afvallen. Door de behandeling die witte rijst ondergaat is het ook neutraler van smaak. Zilvervliesrijst smaakt nootachtiger.

Hoe gezond is zilvervliesrijst: Vitaminen en mineralen

De vitaminen van het B-complex die zowel in witte als in zilvervliesrijst aanwezig zijn activeren je stofwisseling. Zo verbrand je meer vet. B- vitaminen zorgen ook voor een gezond zenuwstelsel. Zilvervliesrijst is rijker aan deze B- vitaminen dan de witte variant. Op het vlak van hun hoeveelheid gezonde voedingsstoffen heeft zilvervliesrijst dus duidelijk meer dan een streepje voor.

Hoe gezond is zilvervliesrijst: Vezels in bruine rijst

Zilvervliesrijst bevat ook veel meer voedingsvezels, namelijk gemiddeld vier gram per 100 gram tegenover maximaal 1.5 gram bij witte rijst. Voedingsvezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Ze geven je ook een snel een langdurig voldaan gevoel waardoor je veel minder eet en je trek in zoet verdwijnt.

Conclusie: Hoe gezond is zilvervliesrijst nu echt?

Zilvervliesrijst is de gezondste rijstsoort die je ook helpt om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker doet afvallen. Alle soorten zilvervliesrijst (bruin, wild, Basmati, Jasmijn) zijn even gezond. Het belangrijkste is dat de kiem of het vliesje rond de korrel blijft zitten.  Eet maximaal tweemaal per week zilvervliesrijst in plaats van aardappelen.

Leuke en originele recepten met rijst vind je HIER

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.