Een zoutarm dieet
Spread the love

Een zoutarm dieet is geschikt voor iedereen . We eten met zijn allen veel teveel zout. Zelf hanteren we gul het zoutvat en de producenten voegen steeds meer zout aan hun producten toe.  Ze willen zo in de eerste plaats de smaak van hun voedingsmiddelen zoveel mogelijk aan onze voorkeuren aanpassen. Een zoutarm dieet zou onze gezondheid ten goede komen. En dat niet alleen. Minder zoutrijke voeding eten zou ons zelfs makkelijker doen afvallen. Een zoutarm dieet past dus zeker in ieder gezond eetpatroon.  Zelfs als je je ongezond buikvet wat graag wilt ruilen voor een strakke en slanke buik en definitief je overgewicht definitief wilt kwijt spelen.

Maar welke gezonde zoutvervangers kunnen we dan gebruiken om onze voeding op de gewenste smaak te brengen?

We eten allemaal veel teveel zout. We bedoelen dan in de eerste plaats geraffineerd keukenzout. Dat is namelijk de grootste boosdoener. Het is dus belangrijk te weten hoeveel zout we dagelijks mogen naar binnen werken om gezond te zijn. Voor volwassenen ligt die limiet op zes gram zout per dag.  Ons dagelijks zoutgebruik ligt echter veel hoger. Dagelijks gemiddeld méér dan het dubbele. Dat mag eigenlijk niemand verbazen. Producten zonder zout zijn in onze supermarkt nauwelijks te vinden. Amper 15 procent van al het zout dat in onze dagelijkse voeding terug te vinden is werd door ons zelf toegevoegd.

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde en  ZOUTARME voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Zoutarm dieet: Teveel zout in onze voeding zorgt voor:

Een hoge bloeddruk

Dat verhoogt aanzienlijk ons risico op levensbedreigende hart en vaatziekten. Een ongezonde voeding met veel teveel zout zorgt ook voor een slechte lichaamsconditie. Dit laatste is er mede oorzaak van dat we veel te weinig bewegen. Met teveel ongezond buikvet en overgewicht tot gevolg.

Vochtophoping of oedeem

De consumptie van te veel zout is een belangrijke oorzaak van extra vocht ophouden, ook bekend als oedeem. Bij een te grote zoutinname is ons lichaam niet meer in staat om dit tijdig te verwerken en af te voeren. Dit extra vocht zorgt  vooral voor opgezwollen voeten, enkels, benen en handen. Maar vocht wil ook zeggen extra gewicht. Een zoutarm dieet is niet alleen gezond. Het helpt ons tegelijk makkelijker afvallen.

Een verminderde nierfunctie

Teveel zout is slecht voor onze nierfunctie. Als je daar niets aan doet kan je nierfunctie zelfs volledig uitvallen. Dan is de kunstnier het enige alternatief. Een recent onderzoek van de universiteit van het Nederlandse Wageningen bracht aan het licht dat jaarlijks minstens 5000 mensen vroegtijdig overlijden aan overmatig zoutgebruik.  Door teveel zout wordt ons lichaam onvoldoende gezuiverd. Goed werkende nieren zorgen voor het tijdig afbreken en verwijderen van alle giftige afvalstoffen die zich overal in ons lichaam opstapelden. Die veroorzaken ernstige aandoeningen waaronder maag- en darmkanker. Als je te weinig afvalstoffen afbreekt verbrandt je te weinig vet en verlies je moeilijk je overgewicht.

Zoutverslaving

We raken niet alleen verslaafd aan suiker maar ook aan zout. Hoe meer zout we eten, hoe groter onze behoefte aan zout wordt. Door minder zout te eten genieten we meer weer van de smaak van wat we eten.

In een zoutarm dieet eet je zo weinig mogelijk:

  • Alle gefrituurde gerechten
  • Kant en klare gerechten
  • Diepvriesmaaltijden
  • Chips
  • Kant- en- klare sauzen en soepen
  • Chinese afhaalmaaltijden
  • Kruidenmixen
  • Boter
  • Mayonaise
  • Bewerkte voeding en bewerkt vlees als broodbeleg zoals worst, paté, spek en salami
  • Kant- en- klare aardappelpuree 
  • Groenten uit blik
  • Frituursnacks

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde en  ZOUTARME voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

In een zoutarm dieet eet je:

De gezondste zoutvervangers in een zoutarm dieet

Het recente onderzoek aan de Nederlandse universiteit van Wageningen toonde aan dat sojasaus de meest gezonde zoutvervanger is in een  zoutarm dieet. Voeg voortaan een vleugje sojasaus aan  al je gerechten toe, en je zult snel de invloed ervan aan  je gezondheid en lichaamsconditie maar even goed aan je buikomtrek en op de weegschaal ondervinden. Andere gezonde zoutvervangers zijn verse kruiden zoals:

  • Basilicum: of koningskruid gebruik je in alle Italiaanse gerechten, in gezonde en dus zelfgemaakte salades en dressings, en in eieren en eiergerechten
  • Dille: combineert uitstekend met visgerechten en past in alle zelf gemaakte, salades, dressings, en eieren.
  • Kurkuma: of geelwortel gebruik je in past groente- ,  vis- en in pastagerechten. Maar ook in al je zelf gemaakte sauzen en soepen en in marinades voor vlees, of kip.
  • Gember: sterke smaakmaker die je in zowat alle gerechten kunt gebruiken
  • Kaneel: en bij voorkeur Ceylon kaneel. Je gebruikt kaneel in alle zoete gerechten zoals appelmoes, stoofperen, gebak, desserts en in Indiase vlees- en groenteschotels.
  • Knoflook: als je van pittig gekruid houdt is knoflook iets voor jou. Past in vele gerechten maar vooral in de mediterrane en de Aziatische keuken
  • Koriander: met zijn opvallend frisse smaak past dit kruid vooral in soepen en in sauzen.
  • Kruidnagel: brengt al je sauzen, stoofschotels en… speculaas op smaak.

Ook deze verse kruiden zijn uitstekend om je gerechten gezond op smaak te brengen:

  • Lavas: gezond smaakmaker in soep, salades en in alle warme gerechten.
  • Mierikswortel: geraspte vers en geroosterd gebruikt in sausen bij rosbief, gerookte en vette vis en zeker bij nieuwe maatjes. Samen met azijn en room bij kip of hardgekookte eieren, in rauwkost zoals in koolsla, roomkaas, mayonaise of als dressing bij avocado vulling.
  • Mosterdzaad: basisingrediënt van… mosterd
  • Oregano: past uitstekend in alle sauzen met tomaten en in en bouillons
  • Pepermunt: vooral gebruikt in muntthee
  • Peterselie: is uitstekend in alle gerechten. Proefde je al eens peterseliepuree?
  • Rozemarijn: wordt veel gebruikt in thee en als massageolie.
  • Salie: in thee of als hoestdrank bij verkoudheid.
  • Selder: eet je best selder rauw en in allerlei salades en soepen.
  • Tijm: past vooral bij: lams en varkensvlees maar even goed  bij aromatische groenten, aardappelen en in tomatensaus.
  • Vers citroensap: geeft een frisse smaak aan zowel koude als warme gerechten

 

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole