Oudjaarsdag of avond kunnen niet zonder oliebollen. Lekker zijn ze zeker, maar gezond is wat anders. Oliebollen bevatten namelijk veel toegevoegde vetten. Daarnaast worden ze rijkelijk bestrooid met suiker. Toch hoeven oliebollen niet ongezond te zijn. Het kan ook anders. Gezonde oliebollen maak je best zelf, met natuurlijke ingrediënten, en dus zonder al te veel vetten en suikers.
Zelf oliebollen bakken doe je alleen met de natuurlijke producten.
De laatste dag van het jaar nadert met rasse schreden. En daar horen traditioneel oliebollen en appelflappen bij. Maar wanneer je ook tijdens dé feestperiode van het jaar gezond wilt eten en niet al té veel wilt aankomen, zijn oliebollen nu niet precies een aanrader. Ze bevatten namelijk veel toegevoegde vetten en suiker, waardoor je heel wat calorieën binnen krijgt. Wanneer je een jaar lang op je voeding lette, wil je dat uiteraard zoveel mogelijk vermijden.
Gezonde oliebollen bakken met de natuurlijke producten van Koopmans
Maar het kan inderdaad ook anders. Gezonde oliebollen? Het kan best, zeker met de gezonde oliebollenrecepten met de natuurlijke oliebollenmix Koopmans. Ben je een van de vele Nederlandse ‘hobbybakkers’? Dan ken je zéker de natuurlijke bakmixen van Koopmans, waarmee je gezonde producten niet kunnen mee mislukken.
Tips om zélf gezonde oliebollen te bakken
Traditiegetrouw bestaan oliebollen uit een mengsel (witte) bloem, gist en melk. Ze worden meestal gefrituurd in hete olie. Op die manier zijn oliebollen échte caloriebommen. Die kunnen we zowel voor onze gezondheid als ons lichaamsgewicht best vermijden. Gezonde oliebollen maak je best zelf. Op die manier weet je wat je eet, en maak je je oliebollen zoals je zelf wenst. Voor gezonde oliebollen:
- Gebruik je plantaardige oliën zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie in plaats van hard frituurvet. Deze natuurlijke oliën bevatten veel minder ongezonde verzadigde vetten dan hard frituurvet.
- Frituur je oliebollen op een temperatuur die schommelt tussen de 150 en 175 graden. Zo nemen je het minste vet op
- Bak je oliebollen goudbruin, maar zeker niet donkerbruin. Laat ze dus zeker niet aanbranden. Aangebrande voeding bevat namelijk schadelijke en kankerverwekkende
- Gebruik bij voorkeur volkorenmeel in plaats van geraffineerde, witte bloem
- Voor glutenvrije oliebollen gebruik je best rijstmeel
- Bestrooi je oliebollen met natuurlijke zoetstoffen zoals Zusto, stevia of kokosbloesemsuiker
Recept voor gezonde oliebollen
Ingrediënten voor twintig oliebollen: 100 gram havermeel, vier eieren, vier eetlepels kokosmeel, acht gram droge gist, natuurlijk zoetmiddel, vijftig milliliter citroensap, kokosolie om in te bakken, een snuifje zout, eventueel rozijnen, stukjes appel of je favoriete fruit.
Recept voor oliebollen met krenten
Ingrediënten voor twaalf oliebollen: 200 gram havermeel, vier eieren, 150 gram kwark zonder toegevoegde stoffen, 50 gram krenten, vier eetlepels kokosmeel, acht gram gist, 20 gram kokosbloesemsuiker, een eetlepel kokossuiker en een snuifje zout
Bereiding
- Je oven voorverwarmen op 180 graden
- Week de krenten tien minuten in warm water
- Laat ondertussen de kokosolie smelten op een laag vuurtje
- Meng de kwark, het kokosmeel, de eieren en het gist door elkaar
- Voeg daarna het havermeel en de krenten toe en mix tot een egaal, glad mengsel
- Maak bollen van het beslag en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Bak de oliebollen goudbruin
- Bestrooi ze met kokosbloesemsuiker, Zusto, stevia of voor een natuurlijk zoetmiddel
Oliebollen met rozijnen en gekonfijte sinaasappel
Bereiding
- Snijd de appel in kleine blokjes
- De sukade en gekonfijte sinaasappel fijn snijden en mengen met de krenten, rozijnen en appel.
- Bereid het beslag volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Voeg de vulling toe aan het beslag.
- Laat het beslag rijzen bij kamertemperatuur.
- Bak de oliebollen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Oliebollen met appel en gember
Ingrediënten:een pak oliebollenmix, 350 ml lauwwarm water (40 graden), 150 ml bier, twee in kleine plakjes gesneden appels, 1 eetlepel vers geperst citroensap, 60 gram geraspte gember, 80 gram rozijnen, 80 gram krenten, twee eetlepels kaneel, natuurlijk poedersuiker
Bereiding
- Roer de oliebollenmix met water en het bier tot een glad en egaal beslag
- Meng de appel, besprenkeld met citroensap, de gember, rozijnen, krenten en kaneel door het beslag
- Laat het beslag een half uur rijzen op een warme plaats
- Verwarm de olie tot 190 graden, of tot de olie een witte damp veroorzaakt
- Vorm met twee in olie gedoopte lepels of een ijsbolletjestang bergjes beslag en laat ze zachtjes in de olie glijden
- Bak telkens vijf gezonde oliebollen met stukjes appel en gember goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een vork
- Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.
- Bestrooi ze daarna met poedersuiker.