Alzheimer vroegtijdig opsporen
Spread the love

Alzheimer vroegtijdig opsporen kan voortaan met een gloednieuwe bloedtest. Die is ontwikkeld door een internationaal team van wetenschappers. Deze nieuwe test kan de ziekte van Alzheimer vroegtijdig opsporen zonder dure hersenscans of omslachtige ruggenprik (lumbaalpunctie). De test zou een verdere doorbraak kunnen betekenen in de vroege opsporing van Alzheimer, de voorkomendste vorm van dementie. En ook gezonde voeding met veel vitaminen, mineralen, voedingsvezels en weinig of geen ongezonde vetten en geraffineerde suiker helpt ook alzheimer voorkomen.

Alzheimer vroegtijdig opsporen minder omslachtig en laagdrempelig

We beschikken nu al over verschillende manieren om alzheimer vroegtijdig op te sporen. Die zijn erg omslachtig en zijn voor de meesten onder ons nog te hoogdrempelig. Tot hiertoe spoorden we alzheimer op met een dure hersenscan of met een pijnlijke ruggenprik (lumbaalpunctie). Deze opsporingsmethoden kunnen uitsluitend door specialisten én in een gespecialiseerde omgeving uitgevoerd worden. Een bloedtest zou de drempel om ons vroegtijdig te laten testen, aanzienlijk verkleinen.

Zo werkt de bloedtest

De recent ontwikkelde bloedtest werkt op basis van antilichamen en blijkt betrouwbaar. De’ tests die tot hiertoe beschikbaar waren brachten de hoeveelheid schadelijke eiwitten in de hersenen in beeld. Met de nieuwe bloedtest kan nu ook de hoeveelheid aan schade in onze hersenen gemeten worden. Bij alzheimer stapelen deze schadelijke eiwitten zich namelijk op in onze hersenen waardoor de hersenfuncties, zoals het geheugen, langzaam aftakelen. Deze bloedtest kan laat zien in welke mate zenuwcellen in de hersenen zijn aangetast.

Nieuw geneesmiddel kan Alzheimer vertragen

De nieuwe bloedtest is volgens ingewijden meer dan één stap voorwaarts. Met Lecanemab werd nog maar pas een nieuw medicijn op de markt gebracht. Dit nieuwe medicijn blijkt doeltreffend tegen de ziekte van Alzheimer. Het kan de ontwikkeling van de ziekte aanzienlijk vertragen, waardoor patiënten kostbare tijd kunnen winnen.

Vroegtijdige diagnose nog belangrijker

De ontwikkeling van dit nieuwe geneesmiddel maakt een vroege diagnose van Alzheimer nog belangrijker. Hoe vroeger de ziekte wordt vastgesteld, hoe meer de ziekte vertraagd kan worden. Dat is de eerste keer dat een medicijn de ziekte van Alzheimer vertragen.

Bloedtest kan door huisarts worden uitgevoerd

De bloedtest zal door je huisarts kunnen uitgevoerd worden, wat de drempel drastisch zal verlagen.  Dat zal vooral op langere termijn resultaten opleveren. Met een nieuwe bloedtest en een medicijn boekte de medische wereld een enorme vooruitgang in de strijd tegen alzheimer. En er zijn nog nieuwe bloedtests op komst. Er werd ondertussen al meer dan twintig jaar gezocht naar een bloedtest om Alzheimer vroegtijdig te ontdekken.

Wat is Alzheimer?

Zestig tot zeventig procent van alle landgenoten met dementie lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Bij deze patiënten is de vorming van bepaalde soorten eiwitten verstoord, waardoor hersencellen afsterven. De hersenen raken steeds ernstiger beschadigd. De ziekte van Alzheimer begint vaak langzaam. De eerste geheugenklachten zijn het vergeten van recente gebeurtenissen.  Alzheimer is de vaakst voorkomende vorm van dementie.

Alzheimer symptomen

In een eerste fase van dementie merken patiënten er amper iets van. Na verloop van tijd worden de symptomen steeds duidelijker. Het gaat dan vooral om vergeetachtig en een slechter geheugen. In een verder stadium kunnen er zich spraakproblemen, gedragsverandering, problemen met dagelijkse taken en het dagelijkse functioneren voordoen. De ziekte kan, vooral indirect dodelijk zijn.  Meestal treft dementie ouderen, maar er bestaat ook jongdementie, wanneer de eerste symptomen optreden bij mensen onder de 65.

Gevarieerd en gezond eten verkleint de kans op dementie en Alzheimer

Gezond en gevarieerd eten zonder verzadigde vetten en transvetten en geraffineerde suiker verkleinen de kans op dementie en Alzheimer. Let even goed op wat je drinkt. Vermijd zoveel mogelijk het drinken van alcohol, rook niet en beweeg dagelijks minstens een half uurtje. Wandelen, joggen of fietsen zijn uitstekend.

Het mediterrane dieet om dementie of Alzheimer te vertragen

Het effect van voeding op onze gezondheid is onomstreden. Zo tonen steeds meer wetenschappelijke studies aan hoe voeding kan helpen bij de preventie van ziektes. Zo kan een aangepaste voeding de ontwikkeling van dementie en Alzheimer vertragen. Dat is het geval met het mediterrane dieet. In landen rondom de Middellandse Zee wordt namelijk veel minder dementie en Alzheimer vastgesteld dan bij ons in het westen.

De basis van het mediterrane dieet

In het mediterrane dieet eet je vooral:

 • Volkoren granen en producten zoals alle soorten volkoren brood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst en aardappelen (in de schil)
 • Vijfhonderd gram verse groenten en drie verschillende stukken fruit per dag
 • Geef de voorkeur aan magere eiwitten uit vis, mager vlees, eieren en peulvruchten
 • Eet dagelijks een portie (120 gram) magere kaas (+ 20), yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr

In het mediterrane dieet eet je zo weinig mogelijk:

 • Voeding rijk aan verzadigde vetten en transvetten en suiker
 • Rood en bewerkt vlees (vooral als broodbeleg zoals worst, salami en paté)
 • Geraffineerde witte deegwaren en rijst en geraffineerde olie
 • Alle bewerkte voeding, light producten en dranken
 • Kant- en- klare gerechten
 • Diepvriesmaaltijden
 • Gefrituurde gerechten
 • Drink geen frisdranken

 

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole