Gezonde frietjes uit de friteuse
Spread the love
Gezonde frietjes uit de friteuse: we zoeken steeds meer naar de beste manier om gezonde frietjes op tafel te zetten. Producenten spelen daar maximaal op in door hun friteuses maximaal aan de wensen van de consument aan te passen. Nu wordt ook door professionele frituren en grootkeukens meer en meer aandacht besteed aan gezonde frietjes uit de friteuse. Die professionele apparatuur onderging, wordt steeds verfijnder. Dat zorgt ervoor dat gezonde frietjes uit de frituur best mogelijk zijn.

Maar hoe zorgen frituristen voor gezonde frietjes uit de friteuse?

Ben je op zoek naar een professionele frituurpan? De frituurpan of friteuse wordt nog veel gebruikt in grootkeukens en frituren. Een van onze belangrijkste leveranciers van professionele friteuses is ongetwijfeld Maxima Kitchen Equipment. Je vindt er vele soorten frituurpannen in alle mogelijke materialen en formaten. Van tafelmodellen tot apparaten met onderstel.

Soorten frituurpannen

Zo zul je een keuze moeten maken tussen elektrische friteuses en frituurpannen op gas. Gas als energiebron is zuiniger en dus goedkoper. Met gasflessen frituur je waar je zelf wilt.

Elektrische apparatuur is dan weer voordeliger is in aanschaf.

Het formaat en de capaciteit van je frituurpan

Een ander punt van aandacht zijn het formaat en de capaciteit van je friteuse. Hoeveel frietjes moet je tegelijk kunnen bakken? Er zijn toestellen met één of met een dubbele pan. Zo kun je friet en snacks tegelijk in aparte pannen bakken. De temperatuur kun je zelfs afzonderlijk instellen.

Kiezen uit verschillende modellen frituurpannen

Waar ga je je frietjes of snacks in bakken Je hebt daarvoor de keuze uit een:

Tafelmodel frituurpan

Deze compacte friteuse plaats je makkelijk op een je werkblad of op je tafel kunt plaatsen. Zelfs deze tafelmodellen zijn beschikbaar met een dubbele pan. Frituurpannen met een hogere capaciteit hebben vaak een handige aftapkraan. Dat maakt van het vervangen van de olie echt kinderspel.

Vrijstaande frituurpan

Ook deze friteuses zijn geschikt voor dagelijks gebruik, zelfs met een hoge capaciteit.

Inductie frituurpan

Inductie brengt het frituurvet snel op de gewenste temperatuur. Dit soort frituurpan behoud makkelijk de juiste temperatuur.

Productspecifieke frituurpan

Deze toestellen frituren niet alleen gezonde frietjes maar even goed vis en oliebollen.

Frituurpan met koude zone

De meeste frituurpannen van Maxima zijn uitgerust met een koude zone. Hierbij bevindt zich het verwarmingselement boven de bodem in plaats van er direct op. Zo blijft het gedeelte er onder enkele graden kouder. Daardoor verwarmen de kruimels die naar de bodem zakken minder snel. Het frituurvet blijft langer goed blijft, zodat je het minder snel moet vervangen.

Veilig je frituurpan gebruiken

Frituurvet wordt makkelijk tweehonderd graden warm. Je friteuse veilig gebruiken is dus zeker een must. veilig mee kunt werken. Dat doe je door het:

  • Je frituurpan alleen met olie of vet vullen wanneer het toestel uitgeschakeld is. Vul je jan ook nooit tot boven het maximum.
  • Sluit je pan altijd af. Zeker bij diepvriesproducten die je direct in de friteuse brengt.
  • Zorg ervoor dat je friteuse altijd stabiel en op tafelhoogte staat
  • Respecteer zowel de opgegeven temperaturen als bereidingstijd en de grootte van de porties.

Opmerkelijke evolutie

Frituren zoals onze grootmoeder deed, was zeker niet gezond. Maar ondertussen is er op dit vlak veel veranderd. De manier waarop we vandaag frituren is in niets nog te vergelijken met frituren van toen. Niet alleen de friteuses maar ook de manier van frituren veranderden grondig. Het soort friteuses is groter dan ooit, zodat kiezen er niet makkelijke op werd. Kortom, waar moeten we allemaal op letten om gezond te frituren?

Gezond frituren in olie of met hete lucht

Gezonde frietjes bereiden we niet meer in vet. Het bereiden van voedsel in kokend vet is ronduit ongezond. Hoe gezond of ongezond frietjes zijn, wordt vooral bepaald door het soort vet dat wordt gebruikt. Je kunt de meeste nadelen van frituren in vet voorkomen door de juiste natuurlijke olie te gebruiken. En ook de juiste temperatuur waarin je frituurt en het regelmatig verversen van de olie staan centraal bij het bakken van gezonde frieten. goede temperatuur en regelmatig verversen kun je de nadelen zoveel mogelijk beperken.

Dat je geen gezonde frietjes kunt bakken in een klassieke frituurpan is een fabeltje. Als je de juiste frituurpan en ingrediënten gebruikt is dat perfect mogelijk.

Gezonde frietjes uit de friteuse

Vandaag hebben we de keuze uit meerdere soorten friteuse. Om relatief gezond te frituren hebben we de keuze uit verschillende soorten hete lucht friteuses of zogenoemde multicookers. Deze maken het mogelijk om te frituren met zo weinig mogelijk vet. Met airfryers heb je zelfs helemaal geen vet meer nodig voor gezonde frietjes en snacks.

Gezonde frietjes uit de In de hete lucht friteuse

Gezonde frietjes komen vandaag meer en meer uit de hete lucht friteuses. Deze friteuses werken met hete lucht in plaats van met olie. Bij frietjes bakken met een hete lucht friteuse komt er dus geen vet of olie meer aan te pas. Daardoor zijn ze dus veel gezonder en minstens even smaakvol. De meeste hete lucht friteuses zijn nu ook multifunctioneel. Zo kun je er ook mee bakken, grillen en braden.

In zo een hete lucht friteuse of airfryer beweegt lucht op een temperatuur van tweehonderd graden door het toestel. Zo bekomen we een grill-effect waardoor onze friet en snacks een en krijgen friet en snacks een krokant korstje krijgt. Dat is het resultaat van het versmelten van eiwitten en suikers bij verhitting. Dit is trouwens ook het geval bij normaal bakken en grillen.

Voordelen van frituren in de hete lucht friteuse of de airfryer

Om frietjes te bakken in de hete lucht friteuse of airfryer heb je helemaal geen vet of olie meer nodig. Dat is ongetwijfeld het grootste voordeel van dit toestel.

Door gebruik te maken van hete lucht worden er meer gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen bewaard.

Gezonde frietjes uit de hete lucht friteuse: bloedsuiker blijft constant

Frietjes uit de hete lucht friteuse zorgen ook voor een meer constante bloedsuikerspiegel. Dat is uiteraard goed nieuws voor diabetici. Na het eten van friet stijgt onze bloedsuiker razendsnel doordat de suikers uit friet (aardappelen) worden afgebroken. In de hete lucht friteuse worden er veel minder suikers afgebroken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een frituurpan?

Dit alles wil zeker niet zeggen dat frietjes uit een klassieke frituurpan écht ongezond zijn. Wanneer je de olie regelmatig ververst (liefst een keer te veel dan te weinig) ben je namelijk al een flink eind op de goede weg. Vooral in een goede frituur en in grootkeukens wordt die olie dagelijks vervangen. Bij het kiezen van de juiste friteuse moet je wel met enkele belangrijke factoren rekening houden.

Naast de energiebron (elektriciteit of gas) is ook het formaat en het model van belang. te kijken.

Een goede friteuse zorgt voor een constante temperatuur

Een friteuse van goede kwaliteit worgt voor een constante temperatuur. Dit zorgt niet voor krokante frietjes, maar ook voor een constante temperatuur. Dat zorgt op zijn beurt voor gezondere frietjes uit de friteuse.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole