Duindoornbes… Nog nooit gehoord? Dat is spijtig, want deze struik verdient ongetwijfeld een plaats tussen de vele gezonde superfoods die je gezondheid en lichaamsconditie een flink boost geven.

Wat is deze duindoornbes nu precies en wat doet het met onze gezondheid?

Iedereen die met zijn gezondheid en zijn (over) gewicht begaan is plaatst superfoods hoog bovenaan zijn verlanglijstje. Het is dan ook erg verwonderlijk dat deze duindoornbes minder bekend is. Dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren. Wetenschappelijk onderzoek toonde ook de positieve invloed van dit superfoods op zowel onze lichamelijke als onze geestelijke gezondheid. Duindoorn is een struik die mooie, oranjes besjes draagt.


Die besjes zijn een belangrijke bron van alle onmisbare voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze zijn uitstekend om te verwerken in gezonde smoothies. Niet alleen de besjes van de duindoorn zijn super gezond. Dat is ook het geval met de zaadjes van deze struik.

Duindoornbes zuur en prikkend besje

De opvallend kleine en oranje besjes zitten als het ware tegen de takken van de duindoorn geplakt. Lekker zijn ze niet, of je moest een fan zijn van zure smaken. Wees vooral erg voorzichtig tijdens het plukken, ze kunnen namelijk bijzonder stevig prikken.

Als je geluk hebt, zal je daar echter geen last van hebben. Er groeien ook variëteiten zonder doorns. In de vroegere Oostbloklanden was de duindoornbes een bijzondere lekkernij, en dat is daar nu nog altijd het geval.

Duindoornbes is Geneeskrachtigste vrucht ooit

Duindoorn komt uit Tibet, China, Mongolië en Siberië. In deze landen waarderen ze al eeuwen de helende en genezende eigenschappen van deze piepkleine oranje besjes. Stilaan raken we ook hier meer en over overtuigd van hun positieve invloed op heel wat aandoeningen. Dat wordt trouwens extra ondersteunt door de resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Wetenschappers noemen de duindoornbes niet voor niets de ‘geneeskrachtigste vrucht ooit en ‘dé vrucht van de toekomst’.

Duindoornbes barst van alle gezonde voedingsstoffen

  • Vitaminen: de kleine, oranje en zure duindoornbesjes zijn een belangrijke bron van vitaminen waaronder vooral vitamine A, B1, B2, B5, B11, C, E en K
  • Vitamine C: ze bevatten tot maar liefst zestig keer meer vitamine C  als sinaasappelen
  • Extra weerstand tegen de winter: vitamine C versterkt in de eerste plaats je immuunsysteem en zorgt voor extra natuurlijke weerstand. Duindoorn besjes beschermen je zo tegen allerlei winterkwaaltjes zoals verkoudheden, luchtwegeninfecties, bronchitis, keelontsteking en griep
  • Mineralen: duindoorn besjes barsten van onmisbare mineralen waaronder vooral ijzer, calcium,  kalium, magnesium, zink, koper en kobalt