Deze kruiden helpen tegen jichtOnze voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen of het behandelen van jicht
Spread the love

Jicht is een pijnlijke vorm van artritis die wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten.

Het komt vooral voor in de grote teen, maar kan ook andere gewrichten zoals de enkels, knieën, polsen en ellebogen aantasten. Jicht treft meestal mannen boven de 40 jaar en vrouwen na de menopauze.

Onze voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen of behandelen van jicht. Welke kruiden helpen tegen jicht?

Kies uit de beste kruiden om jicht te voorkomen of te behandelen:

Oorzaken van jicht

Jicht wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur in het bloed. Urinezuur is een bijproduct van de afbraak van purines, stoffen die voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen zoals rood vlees, zeevruchten en alcohol.

Bij mensen met jicht is het lichaam niet in staat om urinezuur efficiënt uit te scheiden, waardoor het zich ophoopt in de gewrichten en kristallen vormt.

Symptomen van jicht

De meest voorkomende symptomen van jicht zijn ongetwijfeld plotselinge en hevige pijn in het aangetaste gewricht, zwelling, roodheid en warmte rondom het aangetaste gewricht.

De pijn kan zo intens zijn dat zelfs lichte aanraking ondraaglijk is. Jichtaanvallen kunnen enkele dagen tot weken duren en kunnen terugkerend zijn.

Welke kruiden helpen tegen jicht en hoe gebruik je ze

Hoewel er geen genezing is voor jicht, kunnen bepaalde kruiden helpen bij het verminderen van de symptomen en het voorkomen van toekomstige aanvallen, namelijk:

Deze kruiden helpen tegen jicht: Kurkuma

Kurkuma wordt veel gebruikt als smaakmaker in de (Indiase) keuken en bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Het actieve bestanddeel in kurkuma, curcumine, een stof die helpt bij het verminderen van ontstekingen en pijn geassocieerd met jicht.

Je kunt kurkuma toevoegen aan vele gerechten of gebruiken als voedingsupplement.

Gember

Gember heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij het verlichten van pijnlijke gewrichten bij jicht.

Je kunt gember gebruiken als supplement, verse en geraspte gemberwortel toevoegen aan warm water voor een verkwikkende thee of gemberpoeder toevoegen aan vele gerechten.

Boswellia

Boswellia is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege zijn ontstekingsremmende werking.

Het werkt ontzwellend en pijnstillend en is verkrijgbaar als voedingssupplement.

Deze kruiden helpen bij jicht: Brandnetelblad

Door zijn vochtafdrijvende eigenschappen helpt het blad van brandnetels bij het verwijderen van urinezuur. Te veel urinezuur is een belangrijke oorzaak van jicht.

Brandnetels verminderen van ontstekingen en pijn. Je gebruikt brandnetels als supplement of als thee.

Duivelsklauw

Duivelsklauw wordt traditioneel gebruikt bij artritis en jicht. Het vermindert ontstekingen en pijnlijke gewrichten. Duivelsklauw is verkrijgbaar als voedingssupplement in capsule- of tabletvorm.

Andere natuurlijke middelen tegen jicht

Naast kruiden zijn er nog natuurlijke middelen tegen jicht, zoals:

  • Kersen en kersensap
  • Groentesap
  • Magnesium
  • Selder en selderijzaad
  • Vitamine D
  • Bosbessen
  • Peterselie
  • Cayennepeper
  • Seafood zoals zeewier, kelp, spirulina en chlorella

Om jicht te voorkomen of te behandelen beperk je zoveel mogelijk het gebruik van:

  • Rood vlees
  • Alcoholische dranken: vooral bier
  • Vleessaus gemaakt van vlees
  • Sardienen
  • Ansjovis
  • Champignons
  • Geraffineerde suiker
  • Charcuterie zoals worst, salami, paté
  • Gebakken voedsel
  • Fastfood

Conclusie

Jicht is een pijnlijke vorm van artritis veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten.

Hoewel er geen genezing is voor jicht, kunnen bepaalde kruiden zoals kurkuma, gember, boswellia, brandnetelblad en duivelsklauw helpen bij het verminderen van symptomen en het voorkomen van toekomstige aanvallen.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole