Deze gezondste voeding om af te vallen
Spread the love

Deze gezondste voeding verbetert niet alleen onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het doet ons tegelijk ook makkelijker afvallen. Het zal niemand nog verbazen wanneer we stellen dat de gezondste voeding natuurlijk en onbewerkt is met zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen en zo weinig mogelijk calorieën en toegevoegde stoffen bevat. Hierbij denken we in de eerste plaats aan suiker en aan ongezonde verzadigde vetten en transvetten is.

Wat eten we best om deze doelen te bereiken?

Afvallen zonder jojo-effect lukt je nooit met om het even welk dieet. Hoe strenger je dieet, hoe sneller je weer in je oude, ongezonde eet- en leefgewoonten hervalt. Met het gekende gevolg: je houdt je dieet nooit lang vol, en na korte tijd weeg je meer dan voor je dieet. Succesvol afvallen betekent dat je de verloren kilo’s definitief kwijt ben, en nooit meer terugkomen. Dat wil jij toch ook?

Een gezond eetpatroon doet je sneller afvallen

Niemand kan er nog omheen: een gezond en natuurlijk eetpatroon is de enige weg naar gezondheid zonder overgewicht. Zo’n eetpatroon is niet alleen evenwichtig en gevarieerd samengesteld. Naast veel hoogwaardige eiwitten bestaat het ook uit voldoende gezonde onverzadigde vetten, vetzuren (vooral omega-3) en trage koolhydraten. Vele dieetgoeroes blijven zweren bij een dieet zonder vetten en koolhydraten, dus ook zonder de gezonde varianten. Dat is uiteraard geen goed idee. Deze extreme diëten hou je niet alleen niet lang vol, ze zorgen op korte termijn ook voor een tekort aan gezonde voedingsstoffen. Vooral vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Gezond eten en voldoende bewegen

Met gezond eten alleen kom je niet ver. Voor een betere gezondheid zonder overgewicht heb je ook voldoende lichaamsbeweging nodig. Sporten zoals een sportman is daarvoor zeker niet nodig. Integendeel dan heeft een averechts effect. Je lichaam reageert en zal meer vet opslaan dan dat het verbrandt. Dat opgeslagen vet wordt dan later gebruikt als bron van energie. Dagelijks een half uurtje wandelen, joggen of fietsen volstaat. Doe dit ook bij slecht weer en in de winter.

De gezondste voeding om af te vallen: Verse groenten

Verse groenten is de meest natuurlijke en gezondste voeding om gezond je overgewicht te verliezen. De ene soort groente is al wat gezonder dan de andere. Geef de voorkeur aan groene bladgroenten, maar wissel zoveel mogelijk af en eet alle soorten groenten. Zo geniet je van al hun gezondheidsvoordelen. Groenten zijn niet alleen rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ze bevatten nauwelijks calorieën, waardoor je er onbeperkt mag van eten. Minstens 250 gram en liefst méér per dag. Eet groenten zowel rauw, als gekookt, gestoofd of gestoomd. Twee groenten waarvan je niet zou verwachten dat ze je snel helpen afvallen zijn:

Bloemkool

Dankzij zijn hoge concentratie vezels geeft deze groente je snel een langdurig voldaan gevoel, waardoor je minder eet. Daardoor vragen bloemkolen ook heel wat energie om te verteren. Vaak verlaten ze zelfs onverteerd ons spijsverteringskanaal. Bloemkolen:

  • Verbeteren je hersenfunctie
  • Kunnen vooral maag-, blaas-, lever-, long- en borstkanker afremmen
  • Zuivert ons van alle (giftige) afvalstoffen

Bonen verbeteren ook je concentratie

Naast veel vezels vinden we in bonen ook een grote hoeveelheid eiwitten, vitaminen en mineralen, onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Bonen:

  • Doen je makkelijker afvallen
  • Verbeteren je hersenfunctie, je concentratie en je leervermogen
  • Verlagen een hoge bloeddruk

Deze gezondste voeding om af te vallen: Appels

Appels barsten van de voedingsvezels. Daardoor helpen ze je spijsvertering vertragen, je verzadigd gevoel verlengen, je eetlust verminderen. In appels vinden we ook  ursolinezuur,  een plantaardige stof die onze vetverbranding stimuleert waardoor we meer opgeslagen vet verbranden. Appels barsten ook van gezonde bacteriën. Die zorgen voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora.

De gezondste voeding om af te vallen: Citrusvruchten

Eet regelmatig citrusvruchten zoals sinaasappels, kiwi’s, grapefruits of limoenen. Naast caloriearm zijn ze ook een belangrijke bron van onmisbare vezels. Daarnaast vinden we in citrusvruchten ook sterke antioxidanten zoals flavonoïden. Die bevorderen niet alleen gewichtsverlies. Antioxidanten beschermen ons ook tegen de vrije radicalen. Die kunnen onze lichaamscellen beschadigen door oxidatieve stress, ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Ze zijn vaak ook oorzaak van allerlei chronische aandoeningen zoals diabetes type 2.

De gezondste voeding om af te vallen: Havermout

Alle volkorengranen en zeker haver(mout), zemelen, boekweit, gierst en quinoa maken deel uit van elk gezond eetpatroon, en zeker als je makkelijker wilt afvallen. Vooral haver is een uitstekende bron van oplosbare vezels. Die vertragen onze spijsvertering en zorgen voor een langer voldaan gevoel. Volkorengranen verlagen ook ons vetpercentage en verbranden ook meer opgeslagen (buik)vet.

Gezonde voeding om af te vallen: Sojabonen

Sojabonen maken samen met erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, linzen en kikkererwten deel uit van de peulvruchten. Die bevatten een plantaardige eiwitten met weinig of geen vet.

Gezonde voeding om af te vallen: vette vis 

< Alle soorten vette vis en zeker tonijn (zelfs uit blik) zijn opvallend rijk aan magere eiwitten en bevatten weinig of geen verzadigd vet weinig. Wél gezonde vetzuren waaronder vooral omega-3 vetzuren en mineralen zoals zink en choline. Andere soorten vette vis die je best eenmaal per week eet zijn:

Wilde zalm

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optimized by Optimole