Clean eten wordt vaak voorgesteld als een van de zovele diëten om snel af te vallen. Het is echter veel meer dan dat. Het is een gezonde manier van eten met zoveel mogelijk natuurlijke voeding. Je eet dus zo weinig mogelijk bewerkte voeding, bewerkt rood vlees, suiker, ongezonde verzadigde vetten en transvetten, kant en klare maaltijden en diepvriesgerechten. Clean eten doet je niet alleen meer opgeslagen vet verbranden en makkelijk afvallen. Deze gezonde manier van eten geeft je extra energie, zorgt voor een betere slaap, verkleint je risico op allerlei allergieën en zorgt voor een gezonde huid.  

Wat eet je wél en wat niet als je clean wilt eten?

Alles over clean eten zonder toevoegingen om snel af te vallen vind je zeker bij:

Clean eten promoot gezond en natuurlijk eten. Onbewerkte voeding zonder toegevoegde stoffen staat daarbij centraal. Je eet zo weinig mogelijk geraffineerde en toegevoegde suikers, ongezonde verzadigde vetten en transvetten en alle geur- , kleur- , smaak- en bewaarstoffen of de zogenaamde E- nummers. Bij clean eten geef je de voorkeur aan de meest natuurlijke vorm van voeding. Die herken je aan hun aantal ingrediënten. De meest natuurlijke voeding bestaat uit maar één ingrediënt. Dat zijn in de eerste plaats verse groenten en fruit, onbewerkte (ongezouten, niet geroosterd en ongebrand) noten,zaden en pitten, volkoren granen en volkoren producten, mager vlees zoals kip en kalkoen en vette vis. Clean eten staat dus voor gezond eten met een maximum aan gezonde voedingsstoffen.


 Met clean eten kies je voor onbewerkte voeding

clean etenOnbewerkte voeding rechtstreeks uit de natuur op je bord is de basis van clean eten. Het bevat dus geen toegevoegde stoffen. Val alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels gaat niets verloren. Clean eten omvat uiteraard meer dan groenten en fruit.

Clean eten met meer Peulvruchten

Denk hierbij in de eerste plaats aan erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten. Peulvruchten barsten van de hoogwaardige eiwitten. Eet peulvruchten minstens eenmaal per week, we eten er namelijk allemaal veel te weinig van.

Noten, zaden en pitten

Die zijn onbewerkt en dus ongezouten, niet geroosterd en ongebrand. Je eet ze dus in hun meest natuurlijke vorm. Noten, zaden en pitten bevatten veel gezonde vetten en eiwitten. Die twee nutriënten helpen je meer opgeslagen lichaamsvet te verbranden en makkelijker af te vallen.

Clean eten met meer volle granen en volkoren producten

Bij volle granen blijft het omhulsel volledig intact. Die graankorrel bevat de meeste gezonde ingrediënten. Als gevolg van de bewerking gaat daarvan heel wat verloren. Vooral haver, zemelen, boekweit en quinoa zijn de meest gezonde volle graansoorten. Gebruik voor het bakken bij voorkeur meel in plaats van bloem. Geef dus zeker ook voorrang aan alle soorten volkorenbrood, aan volkoren deegwaren en aan zilvervliesrijst of bruine rijst in plaats van hun witte geraffineerde varianten.

Kies voor voeding met de juiste suikers en dus voor trage koolhydraten

clean etenWe hebben de keuze tussen twee soorten koolhydraten, namelijk de snelle en de trage. Snelle koolhydraten zijn vooral geraffineerde witte suiker en zetmeel. Die kun je best van je dagelijkse menu schrappen. Ze bevatten weinig of geen gezonde voedingsstoffen en zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht. Trage koolhydraten daarentegen verteren langzaam, vragen veel energie en zijn rijk aan voedingsvezels.


Vezels onmisbaar om gezond afvallen mogelijk te maken

Die voedingsvezels geven je een snel en langdurig verzadigd gevoel waardoor je minder eet en je trek in zoet verdwijnt. Trage koolhydraten zorgen ook voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Zo maak je minder insuline aan waardoor je meer vet verbrandt. Insuline is namelijk een hormoon dat onze vetopslag en vetverbranding regelt. Een gezond eetpatroon zoals clean eten bestaat uit veel eiwitten, voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten.

Groenten en fruit puur natuur

Groenten en fruit zijn super gezond. Terwijl je van alle soorten groenten onbeperkt mag eten is dat voor fruit niet zo. Fruit bevat namelijk fruitsuikers. Die zijn lang niet zo ongezond als toegevoegde suikers, maar het blijven toch nog altijd suikers. Eet daarom nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Als je makkelijker wilt afvallen maar één stuk.

Zoveel mogelijk toegevoegde snelle suikers vermijden

natuurlijk etenProbeer de toegevoegde suikers en  snelle koolhydraten in onze voedingsproducten zoveel mogelijk te vermijden. Dat is ook zo voor suikervervangers zoals honing, agave en kokosbloesemsuiker. Ook deze zorgen voor grote schommelingen  in je bloedsuikerspiegel. Omdat we onmogelijk volledig suikervrij kunnen leven is het een goed idee suikers te combineren met voeding dat langzame koolhydraten en veel vezels bevat.

Kook zelf in plaats van kant en klaar te eten

Zo weet je wat je eet en leer je wat gezond is. Door kant en klare gerechten en diepvriesmaaltijden te vervangen door wat je zelf kookt krijg je ook veel meer gezonde voedingsstoffen naar binnen.  Varieer zoveel mogelijk. Eet zoveel mogelijk verschillende soorten groente en fruit. Zo krijg je lichaam een grotere hoeveelheid verschillende vitaminen en mineralen binnen. Dit draagt bij aan een goede gezondheid.

Geef de voorkeur aan voedzaam eten in plaats van mager 

gezond etenZij die hun gezondheid willen verbeteren en snel willen afvallen kiezen vaak voor magere light producten. Die doen je niet makkelijker afvallen. Light voeding kan nog altijd evenveel of zelfs meer vet of suiker bevatten dan de originele variant. Kies voor kwaliteit met een hoge voedingswaarde. Het gaat namelijk om de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen en de voedingswaarde van datgene je dagelijks eet. Zo geven volle natuuryoghurt en kwark, havermout of volkorenbrood met gezond broodbeleg je een snel en langdurig voldaan gevoel. Je zult dus minder eten in vergelijking met magere voedingsproducten.

Genieten van wat je eet kan ook met gezonde voeding

Gezond natuurlijk eten en afvallen betekent niet dat je niet mag blijven genieten van wat je eet, integendeel. Genieten van wat je eet doet je je gezond voedingspatroon makkelijker volhouden. Af en toe zondigen en minder gezond eten mag en kan geen kwaad.

Clean en natuurlijk eten doe je in het natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet