Cacao drinken
Spread the love

Cacao drinken is gezonder dan gedacht. Het is niet alleen genieten van dit populaire chocoladedrankje. Cacao staat ook bekend om zijn verrassende gezondheidsvoordelen.

Steeds meer mensen ontdekken de weldaden van het drinken van cacaodranken. Maar wat doet cacao drinken onze gezondheid?

Wist je dat cacao drinken meer vet doet verbranden en je zo makkelijker doet afvallen?

Bekijk de beste manieren om de voordelen van cacao te versterken:

Hoe beïnvloedt cacao drinken onze gezondheid?

Cacao komt voort uit de cacaoboon en is het hoofdingrediënt van chocolade. De eerste cacaobonen kwamen vanuit Mexico naar Spanje en vonden vervolgens hun weg naar de rest van Europa.

Cacao werd vooral bekend door de cacaodrank, de voorloper van de hedendaagse chocolademelk, waarvan het recept honderd jaar geheim bleef.

In Nederland ontwikkelde Coenraad Johannes van Houten een proces om van cacaobonen, cacaopoeder en cacaoboter chocolade te maken.

De cacaoboom vraagt een warm en droog klimaat

Cacaobomen worden geteeld in vele landen rond de evenaar. Een warm en droog klimaat is belangrijk voor de teelt, maar cacaobomen kunnen niet tegen direct zonlicht.

De cacaobonen groeien rechtstreeks aan de stam van de cacaoboom, die wel 10 meter hoog kan worden. De bonen zitten in steenvruchten die op lange meloenen lijken.

Na de oogst ondergaan de bonen een gistingsproces, waarna ze worden gedroogd. Vaak worden de bonen vervolgens geroosterd om de kenmerkende smaak te versterken, hoewel er ook rauwe cacao bestaat die niet wordt geroosterd.

Na het roosteren worden de bonen geperst, wat resulteert in cacaopoeder en cacaoboter, waaruit uiteindelijk chocolade kan worden gemaakt.

De voedingswaarde van cacao

In 100 gram cacao of 100 milliliter chocolademelk vinden we vooral:

 • Energie: 411 kcal (1720 kJoule)
 • Eiwit: 19,8 g
 • Vet: 24,5 g
 • Verzadigd vet: 13,5 gram
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 8,9 gram
 • Meervoudig onverzadigd vet: 1,2 gram
 • Koolhydraten: 10,8 g, waarvan suikers: 2,2 gram.
 • Voedingsvezels: 34,0 gram
 • Vitaminen: vooral Vitamine B1 (Thiamine): 0,90 mg, B2 (Riboflavine): 0,25 mg, B6 (Pyridoxine) 0,14mg, en vitamine B11 of foliumzuur: 28 µg,
 • Mineralen: naast natrium, kalium (1500 mg) en calcium (115,0 mg) zijn dat vooral, fosfor (656,0 mg) ijzer (12,5 mg), magnesium (520,00 mg), koper (90 mg) en zink (3,50 mg)
Cacao drinken

Cacao drinken verbrandt meer vet en doet je makkelijker afvallen

Cacaopoeder bevat geen cacaoboter. Dat is het grootste verschil met chocolade. Daardoor bevat cacao relatief weinig calorieën.

Cacao bevat hoofdzakelijk gezonde vetten, zoals oliezuur. Dit onverzadigd vetzuur vind je ook in olijfolie.

Cacao drinken vermindert je eetlust

Cacao en andere chocoladedranken verminderen je eetlust en je trek in (meestal ongezonde) tussendoortjes.

Met cacao verklein je je risico op onbeheersbare (vr)eetbuien.

Drink een half uurtje voor je aan tafel gaat een kopje warme chocolademelk van rauwe cacao, en je zult minder eten.

Cacao beschermt tegen ongezonde voeding en milieuverontreiniging

Dankzij zijn vele sterke antioxidanten beschermt cacao tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamsweefsels door oxidatieve stress, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.

Ze beschermen ons ook tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, de UV-straling van de zon en tegen ongezonde voeding.

Verder verminderen antioxidanten ook ontstekingen.

Cacao bevat specifiek een groep antioxidanten, namelijk flavonoïden. Deze plantaardige verbindingen staan bekend om hun gunstige effecten op de gezondheid van hart en bloedvaten.

Cacao drinken verbetert ons humeur

Wist je dat cacao ook een positief effect heeft op ons humeur? Cacao bevat namelijk verschillende stofjes die onze stemming en gemoedstoestand beïnvloeden. Dat zijn vooral:

 • Theobromine: is een bron van energie zonder de onrustige bijwerkingen van cafeïne.
 • Tryptofaan: dit aminozuur doet dienst als bouwstof voor de aanmaak van serotonine, het ‘gelukshormoon’.
 • Fenylethylamine: of ‘liefdesmolecule’, geeft ons een euforisch en opgewekt gevoel.

Cacao drinken voor een gezonde darmflora

Een minder bekend, maar zeker zo belangrijk voordeel van cacao is de invloed op onze darmflora. Cacao heeft dezelfde werking als een prebioticum.

Prebiotica zijn onverteerbare vezels die dienen als voedsel voor de goede bacteriën in onze darmen. Deze goede darmbacteriën zorgen voor een gezonde darmflora.

Een evenwichtige darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering, een sterk immuunsysteem en een goede geestelijke gezondheid.

Door het regelmatig drinken van cacao of andere chocoladedranken te drinken investeer je in je algehele gezondheid en welzijn.

Cacao drinken

Cacao zorgt voor sterke spieren

Magnesium is belangrijk voor je hersenen, je stofwisseling en je immuunsysteem. Daarnaast helpt magnesium om je spieren, botten en tanden sterk en gezond te houden.

Magnesium betekent nog zoveel meer voor onze gezondheid. Magnesium

 • Doet je sneller inslapen en beter doorslapen
 • Verlaagt cortisol, het stresshormoon
 • Regelt melatonine, het slaaphormoon
 • Ontspant de spieren

Cacao drinken verbetert de zuurstoftoevoer

Koper

Dat danken we aan de aanwezigheid van koper en ijzer in cacao.

Koper helpt bij de zuurstoftoevoer naar rode bloedcellen, maar ook bij de regulatie van je stofwisseling. Cacao bevat 0,9 milligram koper per 100 gram cacao.

IJzer

Cacao bevat relatief veel ijzer. Net als koper zorgt ijzer voor een gezond zuurstofgehalte in ons bloed. Hierdoor krijg je meer energie. Het is dan ook geen wonder dat mensen met bloedarmoede vaak ijzersupplementen voorgeschreven krijgen.

Ten slotte helpt ijzer andere mineralen, zoals kalium, zink, mangaan en seleen, door je lichaam te transporteren.

Cacao drinken zorgt voor Gezond hart en vaatstelsel

Onderzoek heeft uitgewezen dat cacao een positief effect heeft op onze bloeddruk en bloedcirculatie. Cacao maakt je bloedvaten flexibeler, en dat zorgt ervoor dat je bloedvaten beter kunnen uitzetten.

Hierdoor daalt je bloeddruk en kan het bloed beter doorstromen.

Daarnaast voorkomt cacao dat witte bloedcellen aan de wanden van je bloedvaten blijven plakken. Cacao brengt een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht door de slechte LDL- cholesterol te verlagen.

Cacao drinken verlaagt stress

Het verlaagt de aanmaak van cortisol of het stresshormoon.

Als je stress hebt, maakt je lichaam cortisol aan. Uit onderzoek is gebleken dat cortisol ervoor zorgt dat je lichaam het vet stevig vasthoudt, en dat je 4 keer meer kans hebt om vet op je buik op te slaan.

Cacao drinken

Cacao drinken: Kies voor pure, ongezoete cacao

Om optimaal te genieten van alle gezondheidsvoordelen van cacao, is het belangrijk om te kiezen voor pure, ongezoete cacaoproducten.

Veel commerciële chocolademelk en cacaodranken bevatten toegevoegde suikers en additieven, die de gezonde eigenschappen teniet kunnen doen.

Geef de voorkeur aan pure cacaopoeder of cacao nibs en voeg zelf naar smaak een natuurlijke zoetstof toe, zoals honing, ahornsiroop of stevia.

Zo geniet je van de pure smaak en maximale gezondheidsvoordelen van cacao.

Nog voordelen van cacaopoeder zijn:
 • Verlaagt hoge bloeddruk
 • Zorgt voor een jonge en glanzende huid
 • Verbetert de gezondheid van je tanden en tandvlees
 • Werkt hoeststillend en verzacht de symptomen van bronchitis
 • Verbetert onze spijsvertering
 • Kalmeert insectenbeten

Conclusie: Cacao is een echt superfood

Cacao is niet alleen ontzettend lekker, maar heeft ook tal van indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Van het beschermen van ons hart tot het verbeteren van onze stemming en darmen.

Daardoor is cacao is een echt superfood. Dus, waar wacht je nog op? Zet een verkwikkende kop cacao en proost op jouw gezondheid!

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole