Aminozuren – Voeding met de acht essentiële aminozuren

Aminozuren zijn onmisbaar voor onze gezondheid.  Probleem is dat ons lichaam niet in staat is om alle aminozuren zelf aan te maken.  Er zijn in totaal acht essentiële aminozuren. Deze moet ons lichaam dus in voldoende mate uit onze dagelijkse voeding halen.

In welke elke gezonde voeding vind je deze acht essentiële aminozuren?

Ons lichaam haalt deze acht essentiële aminozuren uit voeding rijk aan eiwitten of proteïnen. Eiwitten vind je in alle voeding. Ons lichaam heeft hoofdzakelijk nood aan die eiwitten die zoveel mogelijk gelijkenis vertonen met lichaamseigen eiwitten. Eiwitten die daarvan teveel afwijken verteren moeilijker.

Eiwitten uit vlees worden door je lichaam beter verwerkt dan die uit groenten.

Eiwitten van dierlijke oorsprong vertonen immers de meeste gelijkenissen met lichaamseigen eiwitten.

  • Gevarieerde voeding: aminozuren in vlees en groenten verschillen sterk van elkaar. Zo bevat vlees alle soorten aminozuren, terwijl groenten slechts enkele soorten bevatten. Als je gezond, evenwichtig en vooral gevarieerd eet is dat meestal geen probleem
  • Soja: is een onmisbare bron van aminozuren voor vegetariërs. Soja bevat immers net als vlees alle soorten aminozuren die ons lichaam nodig heeft
JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren

Aminozuren uit gevarieerde voeding

Aminozuren zijn de bouwstenen, zowel van eiwitten als van ons spierweefsel. Ze zijn dan tevens onmisbaar of essentieel voor onze groei. Dat is eveneens het geval voor de gezondheid van onze huid, spieren, organen, botten, haar en je nagels.

Ook ons bloed, hormonen en enzymen worden vooral gevormd door eiwitten.

Geen enkel lichaamsproces betrokken is bij onze energievoorziening, bij herstel, spier- en krachttoename, bij vetverlies, als bij onze hersenfuncties kunnen zonder aminozuren.

Er zijn twee soorten aminozuren:

  • Essentiële aminozuren: kan ons lichaam onmogelijk zelf aanmaken. Het moet ze dus uit onze dagelijkse voeding halen
  • Niet- essentiële aminozuren: kunnen door ons lichaam wel aangemaakt worden

Voeding rijk aan deze acht essentiële Aminozuren

  • Fenylalanine: is nodig om de noodzakelijke signalen naar je hersenen te sturen. Ze zorgen tevens voor de aanmaak van hormonen die je eetlust regelen en zijn vooral terug te vinden in kaas, amandelen, pindanoten en in sesamzaad
  • Isoleucine: bevordert het herstel van je spieren en is onmisbaar voor de aanmaak van hemoglobine of rode bloedlichaampjes. Isoleucine zorgt tevens voor een constante bloedsuikerspiegel en vooral aanwezig in Amandelen en in cashewnoten, in linzen, rogge, kip, eieren en in vis
  • Leucine: is belangrijk voor je spieropbouw. Rauw rundvlees, noten, sojabonen, linzen, garnalen, rauwe zalm, salami, eigeel, kikkererwten, geitenmelk, asperges, volkoren rijst, en bonen zijn belangrijke bronnen van leucine
JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren
  • Lysine: is nodig voor de aanmaak van collageen nodig voor een strakke, jonge en glanzende huid en voor hormonen en enzymen. Kaas, eieren, witte en bruine bonen, aardappelen, melk, vlees, gevogelte zoals kip, konijn en kalkoen en tarwe zijn rijk aan lysine
  • Methionine: is een sterk antioxidant dat je beschermt tegen de vrije radicalen die je ziek kunnen maken en je verouderingsproces in stand houden. Het bevordert ook de afbraak van vetten en zorgt voor een jonge en gezond huid en nagels. Allerlei zaden waaronder sesamzaad, kip en kalkoen, melk en vooral harde kazen bevatten methionine
  • Threonine: is nodig voor gezond hart- en bloedvaten en stimuleert je lever, je centraal zenuwstelsel en zorgt voor een sterk immuunsysteem en voor sterke botten en tanden. Belangrijke bronnen van dit essentieel aminozuur rundvlees, noten, sojabonen, peulvruchten zoals erwten, linzen en kikkererwten, garnalen, zalm, salami, eigeel, geitenmelk en asperges
  • Tryptofaan: zorgt voor de aanmaak van serotonine of het gelukshormoon en beïnvloedt je slaap en je stemmingswisselingen. Kalkoen, varkensvlees, lijnzaad bananen, en melk bevatten tryptofaan
  • Valine: zorgt voor je spieropbouw en vind je vooral in vlees, zuivel, in granen waaronder tarwe en rogge, in paddenstoelen, soja en in pinda’s
  • Diabetici en nierpatiënten: moeten bijzonder voorzichtig zijn met bepaalde aminozuren zoals fenylalanine, arginine en valine. Het lijkt er ook op dat het belangrijk is om te letten op de verhouding tussen de verschillende aminozuren. De verhouding zoals ze van nature in vlees voorkomen, lijkt het meest veilig

De vele gezonde voedingstips en recepten uit de Afslank Receptenbijbel zijn je beste garantie op een goede gezondheid en lichaamsgewicht.

Hoe beginnen met een gezonde leefstijl?

natuurlijke weerstand verhogenVind jij het moeilijk om gezonde eetgewoonten aan te leren? Maak dan VRIJBLIJVEND kennis met het Afslank Receptenboek van voedingsdeskundige Richard Ridder.

Wat mag je verwachten van dit receptenboek verwachten?

  • De nieuwste wetenschappelijke feiten met praktische tips
  • Recepten die je goed verzadigen
  • Recepten die makkelijk te maken zijn

Met deze wetenschappelijk onderbouwde voedingstips en vele gezonde recepten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten voor zowel je ontbijt als je lunch (middagmaal), diner (avondmaal) als je gezonde tussendoortjes échte oplossingen voor je gewichtsprobleem.

Dit Afslank Receptenboek hielp ondertussen als meer dan 15000 Nederlanders en bijna evenveel Belgen definitief van hun overgewicht af.

8 kilo afvallen in 1 maand is met deze Afslank Receptenbijbel perfect mogelijk

Dat wil jij toch ook? 

JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren

 

Door |2017-03-27T11:15:03+00:00mei 28th, 2014|Gezondheid|0 Reacties

Over de auteur:

Francois Appers
Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com