15 Kilo afvallen in 1 jaar door alleen geen toegevoegde suikers meer te eten

15 Kilo afvallen in 1 jaar door alleen geen toegevoegde suikers meer te eten

15 Kilo afvallen in 1 jaar, daar zouden velen willen voor tekenen. Afvallen met een of ander dieet blijkt niet zo makkelijk dan het ons wordt voorgespiegeld. Steeds meer landgenoten eten minder vet en het aantal zwaargewichten stijgt van jaar tot jaar. Dat stemt toch tot nadenken? Vetrijke voeding werd veel te lang aanzien als de belangrijkste oorzaak van overgewicht. Niet vet, maar toegevoegde geraffineerde suiker ligt aan de basis van ons groeiend gewichtsprobleem. En toch is 15 kilo afvallen in 1 jaar best mogelijk. Zelfs door alleen maar toegevoegde suikers uit je dagelijks voedingspatroon te schrappen.


Maar wat betekent dat in de praktijk, 15 kilo afvallen in 1 jaar zonder toegevoegde suiker?

We vinden haast geen gezonde voedingsmiddelen meer zonder toegevoegde suikers. Ze worden zelfs aan die voedingsproducten toegevoegd waarbij dat helemaal niet nodig is. Voedingsproducenten doen dat in de eerste plaats omdat pure  suiker zo goed als niets kost. Met het toevoegen van suiker willen ze niet alleen de smaak van hun producten maar ook de houdbaarheid ervan verbeteren. Het zijn dus niet de vetten of eiwitten maar de suikers in onze voeding die verantwoordelijk zijn voor overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen.

15 kilo afvallen in 1 jaar: de ene soort suiker is de andere niet

15 kilo afvallen in 1 jaarEr bestaan meerdere soorten suiker en lang niet allemaal hebben ze dezelfde invloed op onze gezondheid. Als we het over suikers en toegevoegde suiker hebben moeten we onderscheid maken tussen:

Glucose

Fructose

Sucrose of tafelsuiker

We vinden tafelsuiker ook in groenten en in fruit. Sucrose wordt gevormd door een fructose en een glucosemolecuul die aan elkaar zijn gekoppeld. Tijdens onze spijsvertering wordt het afgebroken in monosachariden of de meest eenvoudige vorm van koolhydraten. Zowel glucose als fructose en galactose maken deel uit van de monosachariden. Sacharose, lactose, maltose en trehalose zijn wat men noemt disachariden.

Glucose als bron van energie en voeding voor onze hersenen

Glucose is ongetwijfeld de meest bekende soort suiker. We kunnen het niet missen als voedsel voor onze hersenen. Die verbruiken dagelijks gemiddeld 25 procent van onze totale hoeveelheid calorieën en maar liefst tot 65 procent van onze totale glucose inname per dag. Glucose is een belangrijke bron van energie die we vooral tijdens zware en langdurige  aanspreken. Daarom is deze vorm van suiker zo belangrijk voor topsporters. Een gezond voedingspatroon zonder enige vorm van suiker is dan ook niet aangeraden. We kunnen niet zonder om goed te blijven functioneren.

Glucose vind je vooral in fruit

15 kilo afvallen in 1 jaarFruit is een belangrijke leverancier van fructose. Daardoor wordt fruit er zeker niet ongezonder op… als we het met mate eten. In tegenstelling met groenten waarvan we onbeperkt mogen eten, eten we best niet meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Diegenen die iets aan hun gewichtsprobleem willen doen niet meer dan een stuk fruit. Tegen de vele gezonde voedingsstoffen in fruit zijn de nadelen van glucose niet opgewassen. Fruit past dus in ieder gezond voedingspatroon, ook als je je overgewicht kwijt wilt. Glucose is ook aanwezig in bijvoorbeeld geraffineerde witte deegwaren, rijst, aardappelen en in alle witte soorten brood.

Fructose verbetert smaak en houdbaarheid van onze voeding, maar hoe zit het met de gezondheid?

Als gevolg van onze groeiende belangstelling voor alles wat met gezonde voeding te maken heeft haalden voedingsproducenten de voorbije jaren zoveel mogelijk vet uit hun bewerkte en kant en klare voeding. Dat betekent zeker niet dat onze voeding er gezonder op werd, integendeel. Door het verwijderen van zoveel mogelijk vet uit onze voeding ging de smaak ervan met reuzenstappen achteruit. Om die samen met de houdbaarheid van te verbeteren wordt er massaal fructose aan toegevoegd. Vandaag vind je fructose in zowat alle voedingsproducten en bewerkte producten gaande van gehakt tot kant en klare soepen, sauzen, dressings ketchup, in droge kruiden en zelfs in broodbeleg (charcuterie). Dus krijg je er automatisch een bepaalde hoeveelheid van binnen. Of je het wil of niet.

De nadelen daarvan zijn teveel fructose:

 • Een groter risico op leververvetting, aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en verstoorde hormonen
 • Je wordt ongevoelig aan insuline met diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes als gevolg
 • Meer kans op kanker
 • Een traag metabolisme of vetverbranding
 • Werkt sterk verslavend

15 kilo afvallen in 1 jaar zonder toegevoegde suikers

15 kilo afvallen in 1 weekDat we veel teveel suiker eten weten we allemaal. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie tot viermaal meer dan gezond voor ons is. De bekende Vlaamse presentator Gilles Van Bouwel wilde dringend wat aan zijn overgewicht doen. Hij nam de proef op de som  en at het voorbije jaar zo weinig mogelijk voeding met toegevoegde suiker. Na een jaar was hij maar liefst 15 kilo lichter, alleen door toegevoegde suikers van zijn dagelijks menu te schrappen.  Een gezond en doeltreffende manier dus om je overtollig lichaamsgewicht te verliezen.

15 kilo afvallen in 1 jaar met deze gezonde voeding zonder toegevoegde suiker

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we dagelijks niet meer dan 25 gram suiker mogen eten. Die gemiddelde hoeveelheid bedraagt nu vier keer meer of 100 gram suiker wat overeenkomt met 400 extra calorieën per dag. Ook belangrijk is dat je niet al te streng mag diëten. Een verhouding van 80- 20 is uitstekend. Dat betekent dat je 20 procent van je tijd mag zondigen door datgene te eten wat je altijd al graag at. Een koekje, een stukje (pure) chocolade…

In een gezond en natuurlijk eetpatroon zonder toegevoegde suikers eet je vooral:

Veel verse groenten en vooral groene bladgroenten:

15 kilo afvallen in 1 weekEet dagelijks minstens 250 gram rauwe, gekookte, gestoomde of gewokte groenten. Verse groenten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels en hebben weinig of geen calorieën aan boord. Groenten eet je dus onbeperkt.

Vers fruit

Vers fruit hoort thuis in  ieder gezond voedingspatroon, ook als je je overgewicht zo snel mogelijk kwijt wilt. Toch eet je het niet onbeperkt zoals groenten. Fruit bevat namelijk fruitsuikers. De nadelen van deze suikers wegen lang niet op tegen de voordelen van fruit dat rijk is aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Eet daarom nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Als je wilt afvallen beperk je dit tot maar een stuk per dag.

Volle granen

Dat zijn granen die hun vezelachtig omhulsel bevatten. Dat is onder meer zo met haver, zemelen, boekweit, havermout en havervlokken. Die zijn een voor een rijk aan complexe, trage koolhydraten die heel wat gezonde voedingsstoffen in zich hebben, vooral voedingsvezels. Die geven ons een snel en lang verzadigd gevoel waardoor we minder snel weer honger hebben en dus minder eten. Je vindt deze gezonde koolhydraten in alle soorten volkorenbrood, in volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst.

15 Kilo afvallen in 1 jaar: verborgen suikers herkennen

15 kilo afvallen in 1 weekAls je voortaan gezonder wilt eten zonder toegevoegde suikers moet je opletten welke producten je koopt. Aan toegevoegde suikers worden vaak allerlei andere benamingen gegeven om je zo op een dwaalspoor te brengen. Vooral fructose- en glucosestroop en maltose worden dikwijls gebruikt. Veel gebruikte namen voor ongezonde toegevoegde suikers zijn:

Glucose

Dextrose

Sucrose en sacharose

 • Stroop
 • Fruitsuiker
 • Fructose en fructose stroop, glucose en glucosestroop
 • Druivensuiker, dextrose, D-glucose
 • Melksuiker en melkpoeder (bevat 51% suiker!)
 • Vruchtenconcentraat

15 kilo afvallen in 1 jaar door gezond te eten 

Gezond en natuurlijk eten doe je met veel eiwitten, voldoende gezonde vetten en (trage) koolhydraten. Die geven je alle nodige gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren en verlengen je voldaan gevoel. Daardoor heb je minder honger.

Gezonder leven en makkelijker afvallen zonder honger of calorieën tellen doe je alleen in een natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!  

Snel afvallen zonder dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.