
Vinyl vloerbekleding is een goede keuze. Ben je op zoek naar de meest geschikte vloerbedekking die daarbij ook nog gezond is? De hoeveelheid materialen voor vloerbekleding is zo groot dat kiezen niet makkelijk is. Ondanks de toenemende concurrentie van nieuwe materialen, houden kunststofmaterialen en zeker vinyl goed stand. Vinyl is gebruiksvriendelijk en vraagt weinig onderhoud. Dat geeft voor velen de doorslag om voor vinylvloeren te kiezen.
Kortom, wat is vinyl en waar moet je op letten bij het kiezen van vinyl als vloerbekleding?
Vinyl is een harde en veerkrachtige kunststof. Het is opgebouwd uit meerdere lagen. De onderlaag of de rug, een beschermende glasvezellaag, de tekening en de toplaag. De duurzaamheid en levensduur van vinyl hangt af van de dikte van de toplaag en van de stevigheid van de onderstructuur. Het betreft een praktisch, makkelijk te onderhouden en slijtagevast materiaal.
Vinyl vloerbekleding maakt stijlvolle afwerking mogelijk
Het maakt een stijlvolle afwerking in alle soorten kamers mogelijk. Dat danken we aan het groot aantal motieven. Ben je op zoek naar kwalitatieve en decoratieve vloerbekledijng? Maak dan zeker kennis met het ruime aanbod van Carpetright. Dat bestaat zelfs uit zes verschillende lagen. Een extra beschermlaag verhoogt de kras- en slijtvastheid. Vinyl ziet eruit als linoleum. Toch zijn beiden totaal verschillende materialen. Linoleum is een puur natuurproduct, terwijl vinyl synthetisch is en gemaakt wordt op basis van petroleumderivaten zoals polyvinylchloride of pvc.
Vinyl is beschikbaar in drie soorten:
- Dunne vinyl met een dikte tussen de 2 en 2,5 millimeter: is opvallend stevig en wordt gekleefd.
- Slappe vinylplanken: worden met een kliksysteem zwevend geplaatst. Weekmakers verhogen hun soepelheid.
- Rigide vinyl: beschikken over een stevige en watervaste kern zonder weekmakers. Het laat zich makkelijk plaatsen en vraagt minder voorbereiding. Vele varianten worden op een stevige, watervaste kern gekleefd. Anderen worden geperst tot een homogeen product.
Vinyl vloerbekleding: Geweven vinyl
Er bestaat nu ook geweven vinyl. Dit product bestaat naast vinyl uit een kleine hoeveelheid polyester. Geweven vinyl heeft een grote slijtvastheid, een lange levensduur, een interessant prijskaartje en is onderhoudsvriendelijk. Het is ongeschikt voor gebruik vochtige ruimtes maar niet combineerbaar met vloerverwarming.
Vinyl vloerbekleding: Vele mogelijkheden
Dit soort vloerbedekking is beschikbaar in alle mogelijke (trendy) kleuren en kleurcombinaties, in oppervlaktestructuren en motieven. Het maakt zelfs originele fantasieontwerpen mogelijk. We denken hierbij in de eerste plaats aan ontwerpen waarbij figuren en motieven naadloos in elkaar overlopen. Het is uitstekend geschikt voor imitaties van bijvoorbeeld plankenvloeren of tegels met het uitzicht van natuursteen, beton of parket.
Vinyl vloerbekleding laat zich makkelijk plaatsen
Dit materiaal is beschikbaar op rol, in stroken en in tegels (LVT, Luxury Vinyl Tiles). Deze laatste zijn makkelijk te plaatsen. Vinyl op rol geven geen voegen in je vloer, bij stroken en tegels is dat wel het geval. Vinyl vloerbekleding wordt gelijmd, warm gelast of in elkaar geklikt. Maak de ondergrond egaal, droog en proper voor je vinyl vloerbedekking legt. Vinyl is dun waardoor elke oneffenheid zichtbaar is. Een niet gereinigde ondergrond is vaak oorzaak van scheurtjes of andere beschadigingen.
Vinyl vloerbekleding vraagt weinig onderhoud
Vinyl vraagt weinig onderhoud. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een pH-neutraal schoonmaakmiddel volstaan. Gebruik daarbij wel de juiste producten. Vinyl ondergaat een speciale behandeling om het te beschermen tegen vlekken en strepen. Sommige schoonmaakproducten doen die behandeling ongedaan. Dit soort vloerbekleding schuur, boen of vernis je niet. Warme voorwerpen of hete spatten beschadigen deze bekleding. Het is wel krasresistent, maar niet krasvrij. Krassen voorkomen kan door bijvoorbeeld viltjes onder stoelen en tafels te kleven. Vinyl werd tot voor kort soepel gemaakt met elastische stoffen, de zogenaamde ‘weekmakers’. De laatste jaren worden die steeds minder gebruikt en vervangen door veiligere materialen die aan de strengste gezondheidsnormen.
De belangrijkste voordelen van vinyl vloerbekleding
Maakt strakke afwerking mogelijk: je kunt vinyl van kamer tot kamer doorleggen.
Geluiddempend.
Voelt nooit koud aan en neemt meteen zijn omgevingstemperatuur aan.
Flexibel product en makkelijk zelf te plaatsen.
Als alle naden goed dicht zijn, kun je vinyl ook gebruiken in vochtige kamers zoals in je keuken en badkamer.
Slijtvast, kras-, en vlekbestendig
Makkelijk in onderhoud.
Dun: ideaal voor renovaties waarbij vinyl bovenop een bestaande vloer komt.
Slap vinyl en samengeperst rigide vinyl zijn volledig recycleerbaar.
Geschikt in combinatie met vloerverwarming en -koeling.
Bij het leggen van vinyl vloerbedekking hou je best rekening met:
- De kwaliteit: niet de dikte van de vinyl bepaalt zijn kwaliteit, wel de stevigheid van de kern. Vinyl heeft bij voorkeur een minimale dikte van 4 millimeter nodig. Dat maakt de installatie van een kliksysteem mogelijk.
- Met een goede ondervloer reduceer je geluidsoverdracht tot een strikt minimum
- De kortere levensduur van vinyl
- Hoe dikker het vinyl, hoe minder geluidshinder
- Geef de voorkeur vinyl met een extra beschermingslaag
- Een egale, propere en droge ondergrond is nodig, zeker bij slappe vinyl. Het kleinste putje of bultje is anders zichtbaar
- Kies voor een vinyvloer met antislipafwerking