SUSHI RIJST
Spread the love

Sushi rijst raakt hier steeds beter ingeburgerd. Ben je een sushi liefhebber? Dan hebben we goed nieuws voor jou!

Sushi rijst is niet alleen ontzettend lekker, maar een gezonde keuze. Benieuwd naar de vele voordelen van deze bijzondere rijstsoort?

Lees snel verder en ontdek waarom sushi rijst niet mag ontbreken in jouw gezonde eetpatroon.

Wat is sushi?

Sushi is een populaire Japanse delicatesse die bestaat uit kleine hapjes van gekookte rijst gecombineerd met verschillende soorten vis, zeevruchten, groenten en andere smaakvolle ingrediënten.

Breng je sushi op smaak met kruiden zoals szechuanpeper, rode chilivlokken, gember, nori, gedroogde sinaasappelschil, maanzaad, witte en zwarte sesamzaadjes.

Sushi rijst vs gewone rijst

Een belangrijk onderdeel van dit gerecht is de speciale rijst die wordt gebruikt. Sushi rijst heeft een plakkerige textuur en bevat azijn om het zijn karakteristieke smaak te geven.

Vergeleken met gewone rijst heeft sushi rijst ook een hoger gehalte aan amylopectine, wat bijdraagt aan de kleverige structuur.

Voedingswaarde van sushi rijst

Sushi rijst heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan gezonde voedingsstoffen. Het bevat per 100 gram:

 • Energie: 95 Kcal
 • Vitaminen: voornamelijk vitamine A, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur), vitamine C, Een KB1,
 • Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium en magnesium, maar ook fosfor, ijzer, selenium, koper en zink
 • Voedingsvezels: 1,4 gram
 • Sterke antioxidanten
 • Eiwitten: 2 gram
 • Koolhydraten: waaronder suiker: 1,2 gram
 • Onverzadigde vetten: 1,2 gram
 • Verzadigde vetten: 0,2

Door de aanwezigheid van suikerrijke azijn tijdens het kookproces bevat dit soort rijst rijst naast gezonde ingrediënten ook relatief veel calorieën.

Hoe gezond is sushi rijst?

Sushi rijst is een gezonde keuze. Zeker wanneer het wordt gecombineerd met magere vissoorten, met minder dan vijf procent vet.

Dat zijn naast zalm en tonijn vooral baars, zeeduivel, zeewolf, schar, tong, wijting, schelvis, koolvis, tonijn en kabeljauw.

Die rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Deze vetzuren hebben gunstige effecten op de gezondheid van je hart en je bloedvaten en brengen je verstoort cholesterolgehalte in evenwicht.

Wat is de beste sushi rijst?

De uiteindelijke keuze van de rijst hangt vooral van je persoonlijke voorkeur af.

De beste sushirijst heeft weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter. De beste rijst is hooguit drie maanden geoogst. Dat is de Shinmai rijst.

Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst. De betere soorten zijn Sasanishiki, Koshihikari en Akita Komachi.

Koshihikari, Calrose en Nishiki rijst hebben hun specifieke eigenschappen en smaakprofielen, dus je kunt experimenteren om te ontdekken welke jouw favoriet is.

Afvallen met sushi rijst

Rijst en sushi is een gezonde keuze, als je de juiste ingrediënten kiest en het met mate eet. Als je wilt afvallen, is het belangrijk om de portiegrootte te beperken en te kiezen voor sushi met magere eiwitten en veel groenten.

Buikvet verbranden met sushi rijst

Het eten van sushi alleen zal niet direct buikvet verbranden. Gewichtsverlies en vetverbranding worden bereikt door een combinatie van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een calorietekort.

Het maakt wel deel uit van een uitgebalanceerd eetpatroon dat helpt bij het behalen van deze doelen.

Sushi rijst in een gezond eetpatroon

Sushi past zeker in een gezond eetpatroon, ook als je definitief van je buikje en je overgewicht af wilt.

Dat is zeker wanneer je gebruikmaakt van verse ingrediënten zoals vis, groenten en algen. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten, vooral verse groenten.

Zo krijg je alle onmisbare voedingsstoffen binnen.

Hoe maak je van sushi een gezonde maaltijd

Het is belangrijk dat je van sushi een voedzame en evenwichtige maaltijd maakt. Dat doe je met de keuze van de juiste ingrediënten. Dat is in de eerste plaats verse vis. Die is rijk aan gezonde omega-3 vetzuren.

Deze vetten zijn essentieel voor een goede gezondheid. Ze zorgen dan ook voor heel wat gezondheidsvoordelen. Omega-3 vetzuren:

 • Verbranden meer opgeslagen vet en doe je makkelijker afvallen
 • Zorgen voor een goede hartfunctie en voor gezonde bloedvaten
 • Beschermen tegen aderverkalking
 • Verlagen een hoge bloeddruk
 • Voorkomen diabetes type 2
 • Verminderen allerlei ontstekingen
 • Brengen een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht
 • Verminderen de concentratie triglyceriden in je bloed (vet)

Naast verse, magere vis bevat je zelf gemaakte sushi ook veel verse groenten zoals wortels, avocado, komkommer, radijsjes en lente uit. Combineer dit met vers fruit zoals mango, perzik, aardbei, ananas, kiwi, en banaan

De hoeveelheid rijst

Belangrijk om van sushi een volwaardige en vooral gezonde maaltijd te maken is de gebruikte hoeveelheid rijst.

Rijst bevat koolhydraten, wat bij overmatig gebruik kan leiden tot overgewicht door een te hoge calorie-inname.

Probeer daarom de hoeveelheid rijst te verminderen door dunne lagen te gebruiken in plaats van dikke plakken.

Dit zal de verhouding tussen vis, groenten en rijst in evenwicht brengen.

Sushi sauzen

Wat de gezondheid van sushi in grote mate bepaald zijn de gebruikte sauzen. Sojasaus bevat bijvoorbeeld veel natrium (zout).

Dat leidt op termijn tot een hoge bloeddruk, waardoor ook de gezondheid van je hart bedreigd wordt. Kies voor minder zoute sojasaus of probeer alternatieven zoals tamari-sojasaus, die bevat vaak minder natrium.

Vermijd zeker op mayonaise-gebaseerde sauzen wegens hun hoog vetgehalte. Breng je sushi op smaak met gezondere opties zoals wasabi of gember.

Gezonde Sushi recepten

Of je nu graag nigiri, maki of sashimi eet, er zijn altijd wel gezonde soorten rijst die zeker in je smaak zullen.

Combineer de sushi rijst met je favoriete ingrediënten en experimenteer met verschillende smaakcombinaties om je eigen unieke creaties te maken

Maki sushi

Een lekker en vooral gezonde vulling bestaat bij deze soort sushi uit zalm, komkommer, tonijn, ei, krab of avocado, omhuld met rijst en in zeewier gewikkeld.

Meestal wordt maki sushi gerold tot een lange cilinder en in schijfjes gesneden. Maki sushi is over de hele wereld een veel voorkomende populaire soort sushi.

Nigiri sushi of de traditionele sushi

Bestaat uit een enkele topping, meestal een stuk vis, zoals zalm of tonijn, die over een stukje samengeperste sushirijst wordt gelegd.

De vorm is meestal langwerpig. Bij deze nigiri sushi zijn lang niet alle ingrediënten rauw. Veel gebruikt zijn gekookte garnalen.

Sashimi sushi

Sashimi zijn rauwe vis of schaaldieren die zonder rijst geserveerd worden.

Uramaki sushi

Heeft de vorm van een rol waarbij de sushirijst aan de buitenkant om bepaalde ingrediënten is gewikkeld. In plaats van vullingen aan de binnenkant, zitten ze bij uramaki aan de buitenkant.

Deze sushi’s worden vaak gegeten met veel toppings en sauzen.

Temaki sushi

Deze kegelvormige, met de hand gerolde sushi, bestaat uit nori aan de buitenkant. Hij wordt vaak gerold door de ene helft van het nori vel te gebruiken en er dan een kleine hoeveelheid rijst en gelijke lengtes vullende ingrediënten aan toe te voegen. 

Sushi rijst maak je zelf

De gezondste sushi rijst maak je zelf. Zo weet je perfect wat je eet.

Recept sushi rijst:

Conclusie: Gezonde keuze

Sushi rijst kan een gezonde keuze zijn als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Kies wel altijd de juiste vulling.

Sushi levert heel wat gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels, gezonde vetten en sterke antioxidanten.

Experimenteer met verschillende soorten sushi rijst en ingrediënten, zo krijg je alle onmisbare voedingsstoffen binnen!

En vergeet niet: de gezondste sushi rijst maak je zelf!

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole