Starten met vegetarisch eten
Spread the love

Starten met vegetarisch eten is makkelijker dan je denkt. Je doet dat niet van het ene moment in het andere, maar stap voor stap. In een vorige blogpost bespraken we de voordelen van een vegetarische levensstijl.

Maar hoe starten met vegetarisch eten?

Als vegetariër eet je geen producten van gedode dieren. Concreet betekent dit dat je geen vlees of vis eet. Maar ook producten zoals kaas, eieren en gelatine laat ze staan. Al is het wel zo dat heel wat vegetariërs die laatste voedingsmiddelen wel verorberen. Als vegetariër eet je in de plaats van vlees en vis voornamelijk eieren, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten.

Starten met vegetarisch eten: tips en tricks

Starten met vegetarisch eten, dat is een nieuwe gewoonte die je jezelf moet aanleren. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat het aanleren van nieuwe gewoontes tijd vraagt. En het dus niet iets is wat je meteen zonder slag of stoot zal kunnen. Gun jezelf dus voldoende tijd – gemiddeld duurt het 66 dagen voor je een nieuwe gewoonte aangeleerd hebt – om hier met aan de slag te gaan.

Start rustig en ga na welke gerechten al vegetarisch zijn

Hoogstwaarschijnlijk maak je onbewust al enkele vegetarische gerechten klaar. Denk bijvoorbeeld maar aan een salade met kaaskroketten, tomaat, mozzarella, vegetarische pizza of pasta. Wanneer je het weekmenu opstelt, ga dan even na welke gerechten er dus sowieso al vegetarisch zijn. En zet deze zeker alvast één keer op het menu voor de komende week.

Kijk meteen ook even welke gerechten je op een eenvoudige manier vegetarisch kan maken. Vervang in de wekelijkse spaghetti bijvoorbeeld het gehakt eens door vegetarisch gehakt. Of maak eens chili sin carne in plaats van chili con carne.

Starten met vegetarisch eten met één vegetarische maaltijd

Probeer om daarnaast telkens ook nog één maaltijdmoment te vervangen door een vegetarische maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan je ontbijt of lunch. Ga niet meteen alle maaltijdmoment vegetarisch maken. Want vegetarisch gaan eten is wennen aan een nieuw smakenpalet met nieuwe ingrediënten en nieuwe gerechten uit te proberen. De combinatie van dat alles kan ervoor zorgen dat het wat te veel wordt als je meteen alle maaltijden vegetarisch gaat maken. Waardoor je het risico loopt om vroegtijdig de handdoek in de ring te gooien.

Alle maaltijden vegetarisch eten te moeilijk?

Start dan met één of twee keer per week een vegetarisch gerecht op tafel te toveren. Eenmaal je dat onder de knie hebt, kun je het aantal wat verhogen. Tot je uiteindelijk een volledig maaltijdmoment doorheen de week vegetarisch hebt gemaakt.

Starten met vegetarisch eten: Experimenteer met vleesvervangers

Er zijn vandaag heel wat soorten vleesvervangers beschikbaar. Denk maar aan tofu, tempé, quorn, seitan. Maar ook producten zoals peulvruchten, noten, hummus, eieren en tahin kun je gebruiken als vleesvervanger. Als je start met vegetarisch eten is het belangrijk om hier wat met te gaan experimenteren. Want de ene vleesvervanger smaakt niet zoals de andere. En de ene is ook al wat makkelijker te bereiden dan de andere.

Vegetarische diepvriesmaaltijden

Met vegetarische diepvriesmaaltijden is niets mis. Ze zijn een makkelijk makkelijke uitkomst op drukke dagen.

Maak je al meerdere vegetarische warme maaltijden per week? Dan kun je af en toe een vegetarische maaltijdbox te bestellen. Niet alleen worden alle ingrediënten dan netjes bij je thuis geleverd. Je doet er bovendien vaak ook inspiratie voor smaakcombinaties op.

Stap af van het klassieke bord

Uiteraard kun je heel wat typische vleesgerechten vervangen door vegetarische varianten. Denk bijvoorbeeld aan vegetarische burgers, worsten en zoveel meer.

Wil je een volwaardig vegetarisch eetpatroon uitbouwen? Dan stap je toch best af van het klassieke bord met aardappelen, groenten, vlees of vis. Want als je dan het vlees of de vis gaat weglaten, ga je al snel het gevoel krijgen dat er iets ontbreekt op je bord. Terwijl er heel wat gerechten bestaan waarbij je niet eens zal merken dat er geen vlees of vis aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan een buddha bowl met halloumi, gevulde zoete aardappel of nog frittata.

Starten met vegetarisch eten: Werk met een weekmenu

We schreven het hierboven al: starten met vegetarisch koken vraagt om andere ingrediënten en gerechten. Om er zeker van te zijn dat je minstens één keer per week een vegetarische maaltijd op tafel zet, is het handig om te werken met een weekmenu.

Zo dien je op het moment zelf geen inspiratie te zoeken. En ben je ook zeker dat je alle ingrediënten in huis hebt. Want een weekmenu opstellen, dat zorgt er ook voor dat je beter weet welke producten je die week in de supermarkt moet kopen. Na een poosje zal je ook merken dat er enkele gerechten steeds terugkeren. Wat je succesrecepten zijn. En als je je weekmenu’s ergens bijhoudt, kun je een rotatiesysteem opstellen.

Wees niet te streng voor jezelf

Wees bij de start van vegetarisch eten niet te streng voor jezelf. Heb je af en toe toch eens zin in vlees of vis? Daar is zeker niets mis mee. Ook niet als je er eens een week er niet in slaagde om minstens één vegetarische maaltijd op tafel te zetten. Het belangrijkste is vooral dat je daarna de draad terug oppikt. En je je voor ogen houdt waarom je graag wat meer vegetarisch wil gaan eten.

Gastblog geschreven door Evi van Evi’s Journey.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.