LED verlichting

LED- verlichting is zuinig maar wat is zijn invloed op je gezondheid?

Spread the love

LED verlichting is populair. Daar hebben consumenten dan ook hun redenen voor. Vergeleken met gloei- en spaarlampen of tl verlichting is deze verlichting opvallend zuinig. Ze bieden daarnaast nog vele andere voordelen. Toch twijfelen nog velen om hun huidige verlichting met klassieke lampen te ruilen voor het moderne LED. De oorzaak daarvan licht hem waarschijnlijk bij de relatief duurdere aankoopprijs van led lampen. Dat wordt echter zo terug verdiend. Led verlichting is niet alleen zuiniger. Ze gaan veel langer mee en zijn overal bruikbaar. Dit soort verlichting is namelijk ook uitstekend geschikt als sfeerverlichting maar ook tuin en zelfs als of op kantoorverlichting. Bij Lampdirect- ledlampen kies je online de ledverlichting die bij je past met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. 

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor LED verlichting. Maar hoe zit het met de gezondheid?

De zuinigheid van deze verlichting hebben we vooral te danken aan hun lage wattages. Ondanks deze lage wattages is LED verlichting in staat dezelfde hoeveelheid lumen en dezelfde licht temperatuur te produceren als klassieke gloei- en spaarlampen. Afhankelijk van je soort LED verlichting loopt de besparing op tot 90 procent. Je geniet van een even grote besparing als je gloei- of halogeenlampen door led verlichting vervangt. Als je die lampen vervangt door tl-buizen schommelt de besparing tussen de 40 en maximaal 50 procent.

Efficiënte verlichting

Led  is zo zuinig omdat ze elektriciteit zeer efficiënt weten om te zetten in licht. Traditionele verlichting zoals gloeilampen en halogeenlampen produceren daarentegen veel warmte als bijproduct. Led verlichting heeft daar veel minder last van maar produceert ook warmte. Dat is vooral het geval bij grote Led lampen met veel vermogen. Die worden vaak uitgerust met een metalen behuizing  om de warmte tijdig af te voeren. Die warmte verkleint namelijk de levensduur van de Led-chips.

Led verlichting heeft grote levensduur

En een van de belangrijkste voordelen van deze verlichting is zijn levensduur. Dit soort verlichting gaat gemiddeld tot vier keer langer mee dan onze klassieke verlichting. Zo houden gloeilampen het gemiddeld 1000 branduren vol. Bij halogeenlampen stijgt dit tot zo’n  3000 branduren, spaarlampen halen tot 10000 branduren en tl-buizen tot 35.000 branduren. Deze verlichting daarentegen geeft makkelijk 50000 branduren. Dankzij zijn langere in levensduur is het niet meer nodig om regelmatig lampen te vervangen.

LED verlichting heeft geen opstarttijd

Een belangrijk nadeel van spaarlampen is hun opstarttijd. Voor ze hun licht écht laten schijnen is er al vlug één minuut voorbij. Niet alleen spaarlampen maar even goed gloeilampen en tl-buizen hebben er last van. Dat is niet zo met LED verlichting. Die laten onmiddellijk hun licht in de duisternis schijnen.

Verlichting met beperkte stralingshoek

De stralingshoek bij deze verlichting is opmerkelijk kleiner dan bij klassieke verlichting. Dat zorgt er voor dat LED lampen beter op hun doel kunnen gericht worden waardoor je minder vermogen nodig hebt om goed te verlichten. De meeste traditionele verlichtingsarmaturen maken daarom gebruik van weerkaatsende kappen. Toch gaat hierbij veel energie verloren. Bij elke reflectie vermindert de lichtsterkte.

LED verlichting geschikt voor internet en domotica

We zoeken meer en meer naar nieuwe vormen van verlichting. Zowel internet als domotica heven ons daartoe de mogelijkheid. Lampen die de zonsopgang nabootst om ontspannen te ontwaken. Sfeerverlichting die ’s avond automatisch een warmere temperatuur aanneemt. Met deze slimme verlichting is dit allemaal binnen handbereik. Alle nodige technieken die hier voor nodig zijn kunnen in de LED lampen worden ingebouwd. Met deze slimme lampen heb je zelfs geen op- of inbouw apparatuur meer nodig.

Verlichting met extra sfeer en kleur

Ze wordt door velen als een ‘koude’ verlichting omschreven. Ten onrechte, want dit soort verlichting kan makkelijk alle kleuren en kleurtemperaturen uit het zichtbare licht spectrum weergeven. Dat is zelfs mogelijk voor een deel van het onzichtbare licht zoals de afstandsbediening van de televisie. Daardoor is LED verlichting uitstekend geschikt als sfeer of feest verlichting. Zelfs kleurrijke verlichting hoort tot de mogelijkheden.

De invloed van LED verlichting op je gezondheid

Zowel gloei- als spaarlampen schaden de gezondheid van onze ogen. Hoe is het op dit vlak gesteld met LED verlichting? Erg belangrijk voor onze gezondheid is het feit dat LED lampen geen giftige stoffen bevat. De lichtkleur van een lamp is een belangrijke factor voor het wel of niet schadelijk zijn van de verlichting voor onze gezondheid. Oorspronkelijk was LED verlichting alleen beschikbaar blauw of fel wit. Dat zorgde voor ernstige slaapproblemen en daaraan gelinkte aandoeningen. Dat is gelukkig verleden tijd. Deze verlichting is nu in alle warme kleuren en kleurschakeringen verkrijgbaar. De meest recente is met voorsprong de meest gezonde verlichting en veel veiliger dan het licht van onze smartphones, laptops en tablets.

Conclusie

De jongste generatie LED verlichting is veilig, ook wat onze gezondheid betreft. LED lampen worden steeds beter én veiliger. Lampen die dateren van na 2012 voldoen aan extra veiligheidsvoorschriften van hun lichtkleur en intensiteit betreft. Enige twijfel over het vervangen van  je gloei- of spaarlampen door LED verlichting is dan ook misplaatst.

LED lampen koop je makkelijk online en zeker bij Lamp Direct.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.