jacuzzi gezond

Jacuzzi gezond maar wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?

Spread the love

Jacuzzi gezond? Velen vragen zich dat af, zeker nu meer en meer landgenoten een jacuzzi aanschaffen. De voorbije maanden steeg de verkoop van jacuzzi’s met meer dan tien procent. Daar heeft onze warmere klimaat en de coronacrisis zeker heel wat mee te maken. En onze toenemende aandacht voor alles wat met genieten, wellness en gezondheid te maken heeft, trekt ook velen over de streep om thuis eigen jacuzzi te installeren. Warme baden waren al bij de Romeinen een populaire manier om hun gezondheid en conditie te verbeteren. Een jacuzzi ontspant en daar profiteren vooral onze pijnlijke spieren en gewrichten van. Maar wist je dat een jacuzzi ons helpt meer vet te verbranden en ons makkelijker doet afvallen?

Wegen de voordelen van een jacuzzi wel op tegen de nadelen? 

Een jacuzzi is een bubbelbad dat vaak in de tuin wordt geplaatst. Het water in een jacuzzi wordt verwarmd tot gemiddeld 38 graden en wordt regelmatig gefilterd en in beweging gehouden door een circulatie pomp. Zo wordt het water gereinigd en worden bacteriën en vuil verwijderd. Een Jacuzzi is uitgerust met meerdere jets. Die worden gestuurd door een of meerdere massage pompen. De jets zijn zo geplaatst dat ze constant ons lichaam masseren. De meeste jacuzzi’s hebben twee pompen. Een voor luchtmassage en een tweede voor een krachtige massage via de jets.

Jacuzzi gezond want ontspant onze spieren

Warmte en warm water ontspant. Dat was al in de tijd van de Romeinen bekend. Fysiotherapeuten maken niet voor niets gebruik van warmte om de spieren te ontspannen en te herstellen. De warmte van een jacuzzi werkt op dezelfde manier maar op een grotere schaal. Een verblijf van enkele minuten in een jacuzzi is al genoeg om ons te ontspannen. Dat helpt ons tegelijk herstellen van de geleverde inspanningen. Een ander voordeel van jacuzzi’s is ongetwijfeld dat ze gericht specifieke delen van ons lichaam masseren.

Een jacuzzi is gezond: zorgt voor een snellere hartslag

Warmte doet ons hart sneller kloppen. Dat zorgt op zijn beurt voor een betere bloedcirculatie en doorbloeding. Onze spieren krijgen extra zuurstof  en voedingsstoffen. Dat zorgt voor een sneller spierherstel. Ook de aanmaak van nieuwe lichaamscellen wordt gestimuleerd. Een betere bloedcirculatie zorgt voor een gezonde en jonge huid.

Een jacuzzi is gezond want doet meer transpireren 

Een verblijf in een jacuzzi doet meer ons meer zweten. Dat zuivert ons lichaam van alle mogelijke (vaak giftige) afvalstoffen door hun versnelde afvoer. Zo is een hete jacuzzi een uitstekende detox-kuur.

Een jacuzzi is gezond wat doet meer vet verbranden en makkelijker afvallen

Ingepast in een gezond en natuurlijk eet- en leefpatroon helpt een jacuzzi ons meer opgeslmagen vet verbranden en makkelijker afvallen. Tegelijk met de afvalstoffen die zich in onze weefsels en organen opstapelden wordt ook meer vet afgevoerd.


Stimuleert ons metabolisme

De hitte van een jacuzzi stimuleert de werking van ons metabolisme. Dat heeft een positief effect op onze vetverbranding waardoor we makkelijker ons overgewicht verliezen.

Verbetert ook onze geestelijke gezondheid

Een jacuzzi is gezond. Het verbetert niet alleen onze lichamelijke maar even goed onze geestelijke gezondheid. Het maakt ons niet alleen alerter. Het versterkt ons zenuwstelsel en verbetert onze concentratie. Een jacuzzi beschermt ons ook tegen stress en dat is een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen:

  • Verstoorde hormonen
  • Teveel slechte LDL- cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Een te hoge concentratie aan vet (triglyceriden) in ons bloed
  • Diabetes

Mogelijke nadelen van een jacuzzi 

Zoals dat met alles het geval is zijn aan een verblijf aan een jacuzzi ook enkele nadelen verbonden. Die zijn dan vaak het gevolg van een verkeerd gebruik:

Een niet voldoende schoongemaakte jacuzzi kan een Legionella besmetting veroorzaken

Zo een besmetting kan zich snel verspreiden via besmette waterdruppels. Reinig daarom altijd je jacuzzi na ieder bad.

Een onvoldoende gereinigde jacuzzi is soms ook oorzaak van:  

Cellulitis

Een jacuzzi die onvoldoende schoongemaakt wordt kan oorzaak zijn van cellulitis. Bacteriën kunnen dan je bloedbaan binnendringen. Cellulitis leidt tot huidontsteking en infecties vinden vaak plaats op een beschadigde huid. Denk daarbij aan wondjes maar zeker ook aan allerlei insectenbeten.

Jacuzzi gezond: ververs minstens vier maal per jaar het water in je jacuzzi

Bij het schoonmaken van je jacuzzi na ieder bad kun je deze nadelen voorkomen. Dan is er bij het gebruik van een jacuzzi niets aan de hand. Een gezonde jacuzzi eist regelmatig vers water. Gebruik altijd leidingwater. Dan krijgen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels geen of weinig kans om zich te ontwikkelen. Vernieuw het water in de jacuzzi daarom minstens viermaal 4 per jaar. Meer kan nooit kwaad, integendeel. Bij het verversen is het reinigen van de wanden en bodem van je jacuzzi met een speciale cleaner een sterke aanrader. Vooral de waterlijn vraagt extra onderhoud. Daar ontstaat namelijk het snelst vuil of aanslag. Doe dit met een zachte spons of een zacht doekje. Reinig ook de cover en de hoofdsteunen. Die komen regelmatig in contact met het water van je jacuzzi

Een jacuzzi is gezond als je maandelijks de filter reinigt

Maandelijks de filter van je jacuzzi reinigen zorgt voor een veilige en gezonde jacuzzi. Bij het vervangen de filter schakel je eerst altijd de pomp uit. Reinig je de filter niet regelmatig genoeg, dan kan de filtercartridge verstopt raken door kalkaanslag. Zo ontstaat een slecht watercirculatie. Verwijder de filter en haal het eerste vuil uit je jacuzzi. Dat kan bijvoorbeeld met een tuinslang. Gebruik een aangepast product om te filter te reinigen. Laat dit enkele minuten inwerken en spoel grondig met zuiver water. Vervang bij voorkeur jaarlijks de filtercartridge van je jacuzzi.

Jacuzzi gezond: zeker met een beschermende cover

Staat je jacuzzi buiten? Bescherm hem dan zeker met een aangepaste cover. Die voorkomt dat er zand, bladeren, tuinafval en andere verontreiniging in je jacuzzi terecht komt.

Conclusie

Een regelmatig en goed onderhouden jacuzzi zorgt voor vele gezondheidsvoordelen. Hij ontspant en zorgt voor gezonde spieren en gewrichten. Het verzacht de symptomen van reuma, artrose en artritis. Hij verbetert je hartfunctie en helpt bij een slechte bloedcirculatie, hoge bloeddruk en verstoorde hormonen. Het regelmatig gebruik van een jacuzzi verbetert je bloeddruk, stimuleert je metabolisme en vetverbranding en brengt je cholesterolgehalte in evenwicht. Bij een goed gebruik levert een verblijf in een jacuzzi alleen maar voordelen op.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.