Hoofdpijn voorkomen met deze natuurlijke voeding + aangepaste recepten

Hoofdpijn voorkomen met deze natuurlijke voeding + aangepaste recepten

Hoofdpijn voorkomen is de zorg van velen. Het is zonder twijfel één van de meest voorkomende (chronische) pijnen waarmee we worden geconfronteerd. Iedereen van ons krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. Meestal verdwijnt hoofdpijn spontaan maar dat is spijtig genoeg niet altijd het geval.


Om zo snel mogelijk met onze hoofdpijn af te rekenen grijpen we massaal naar pijnstillers. Die pakken de pijn aan maar worden de oorzaken oorzaken niet aangepakt.

Als je hoofdpijn maar blijft duren zijn pijnstillers zeker geen oplossing. Gelukkig kun je zelf veel doen om hoofdpijn te voorkomen of de vervelende symptomen ervan doeltreffend aan te pakken. In de eerste plaats met gezonde natuurlijke voeding.

Welke natuurlijke voeding helpt hoofdpijn voorkomen of behandelen?

Wat we dagelijks eten en drinken speelt een grote rol bij het krijgen van hoofdpijn. Om van deze vervelende pijn zo snel mogelijk verlost te raken moet je dus vooral je dagelijks eetpatroon aanpassen.

Gezonde natuurvoeding met alle onmisbare gezonde voedingsstoffen om gezond te functioneren zijn ook opgewassen tegen de symptomen en de oorzaken van hoofdpijn.

Ongezonde voeding met veel verzadigde vetten, transvetten en geraffineerde witte suikers  kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Er zijn soorten voedsel die allergieën of bepaalde gevoeligheden kunnen veroorzaken bij sommigen, die dan resulteren in hoofdpijn, en er zijn andere soorten voedsel die dat net voorkomen.

Voeding dat hoofdpijn veroorzaakt en je dus best van je dagelijks menu schrapt:

 • Geraffineerde witte suiker
 • Ongezonde vetten
 • Cafeïne
 • Chocolade
 • Noten: en vooral amandelen, walnoten en cashewnoten
 • Augurken
 • Soja saus
 • Haring, gerookte zalm en gerookte makreel
 • Alle bewerkte voeding en bewerkt vlees: vooral rood vlees, varkensvlees, worsten, gerookte producten, rauwe vis, orgaanvlees (lever, niertjes…) en wild
 • Voeding met veel snelle koolhydraten: fruit in blik, alle koolsoorten, tomaten, paprika, olijven en kroepoek
 • Alcoholische dranken: vooral bier en wijn
 • Kant en klare producten
 • Overrijp fruit
 • Champignons
 • Alle kunstmatige geur- , kleur- , smaak- en bewaarstoffen (de zogenaamde E- nummers)

Hoofdpijn voorkomen met deze natuurvoeding

Aardappelen in de pel hebben een hoge dosis kalium

Aardappelen in de pel of gebakken aardappelen bevatten grote hoeveelheden kalium. Al je regelmatig last hebt van hoofdpijn vooral als je gedehydrateerd  bent, verlies je elektrolyten.

Deze elektrolyten zijn onmisbaar zijn om je hersenen goed te laten functioneren.

Een ongeschilde aardappelen eten verhoogt je kaliumniveau .

Hoofdpijn voorkomen met bananen

Blijft je hoofdpijn maar aanhouden ook na het nemen van pijnstillers? Dan brengen bananen de lang verwachte oplossing. Dat hebben ze vooral te danken aan hun hoge dosis magnesium.

Dit mineraal ontspant in de eerste plaats je bloedvaten waardoor je hoofdpijn verzacht. Bananen hebben ook heel wat kalium aan boord.

Kalium voorkomt uitdroging, misselijkheid en spiervermoeidheid.

Hoofdpijn voorkomen met vers  fruit

Vers fruit met de grootste hoeveelheid water werkt uitstekend tegen hoofdpijn als gevolg van uitdroging. Dat is zeker het geval met watermeloen maar even goed  met alle soorten bessen, komkommer, druiven,  perziken. Groenten die vooral uit water bestaan zijn tomaten, aubergines, wortelen en bruine bonen.

Naast water bevat watermeloen ook een hoge concentratie magnesium, een essentieel mineraal dat uitstekend in staat is hoofdpijn te voorkomen.

Ook gebraden kipfilet, gebakken wilde zalm en volkorenbrood bevatten relatief veel water.

Hoofdpijn voorkomen met groene bladgroenten

Groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle groene koolsoorten, broccoli, sla, Chinese kool, tuin- en waterkers helpen je van je hoofdpijn af. Groenten en zeker groene bladgroenten bevatten naast veel water en ook een grote dosis voedingsvezels.

De meest gezonde soorten sla zijn ongetwijfeld Romeinse sla, ijsbergsla, botersla en andijvie.

Hoofdpijn voorkomen met Griekse natuuryoghurt

Is je hoofdpijn het gevolg van een tekort aan calcium dan kan  Griekse natuuryoghurt zonder toevoegingen (oog geen fruit) soelaas brengen. Griekse yoghurt is ook rijk aan probiotica. Deze zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang.

Deze voeding is ook rijk aan probiotica:

 • Zeevoeding: algen, zeewier, kelp, spirulina en chlorella
 • Kefir
 • Gefermenteerde melkproducten: zoals yoghurt, kwark en karnemelk
 • Zuurkool
 • Gefermenteerde soja pasta
 • Gefermenteerde kazen: zoals Gouda
 • Zuurdesembrood 
 • Zure augurken
 • Tempeh: vleesvervanger op basis van soja

Probiotica werkt ook preventief tegen ongezond buikvet en overgewicht

Hoofdpijn voorkomen met het drinken van koffie

Koffie drinken in kleine hoeveelheden helpt tegen hoofdpijn. Dat hebben we te danken aan de aanwezige cafeïne in koffie.

Cafeïne verkleint je bloedvaten waardoor het je hoofdpijn verzacht.

Teveel  koffie en frisdrank (rijk aan cafeïne) drinken heeft een averechts effect en zal je hoofdpijn alleen maar verergeren. Te veel cafeïne drinken werkt ook vochtafdrijvend met uitdroging als gevolg. Uitdroging is een van de belangrijkste oorzaken van… jawel, hoofdpijn.

Wees dus zuinig met het drinken van koffie en beperk zoveel mogelijk de consumptie van frisdranken. Drink wél voldoende water.

Hoofdpijn voorkomen met het eten van brood

Koolhydraten zijn afdoend tegen hoofdpijn. goed als je hoofdpijn wil voorkomen. Diegenen die een koolhydraatarm dieet volgen hebben meestal last van … hoofdpijn. Dit komt omdat deze diëten je glycogeen voorraad uitputten. Glycogeen is een belangrijke bron van energie voor je hersenen.

Een gebrek aan glycogeen zorgt voor meer vochtverlies met uitdroging en hoofdpijn als resultaat.

Geef steeds de voorkeur aan gezonde en trage koolhydraten. Die vind je vooral in  zoals volkorenbrood, havermout, fruit en in natuuryoghurt.

Hoofdpijn voorkomen met onbewerkte zaden

Vooral quinoa en sesamzaad zijn uitstekend tegen hoofdpijn. Dit superfood is uitzonderlijk rijk aan magnesium. Quinoa en sesamzaad kun je toevoegen aan al je zelf gemaakte salades, aan gezonde ontbijtgranen, aan onbewerkte natuuryoghurt en kwark en aan soepen en zelf gemaakte sauzen.

Hoofdpijn voorkomen met het eten van vette vis

Vette vis is rijk aan gezonde vetten en vooral aan omega 3 vetzuren. Deze laatsten helpen bij chronische hoofdpijn.

De gezondste vette vissoorten zijn wilde zalm, paling, tonijn, forel, kabeljauwfilet, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, haring en ansjovis. Ook olijfolie en avocado bevatten heel wat omega 3 vetzuren.

Voeding die je mag blijven eten en dus die geen nadelige invloed heeft op je hoofdpijn zijn:

 • Eieren
 • Taugé
 • Macadamia noten, paranoten en hazelnoten
 • Sesamzaad, pijnboompitten, pompoenpitten

OlijvenHoofdpijn voorkomen met de vele gezonde voedingstips en originele recepten van Fitchef

Wat je kunt verwachten:

 • FitChef is het eerste ‘echte’ en dus gedrukte boek van voedingscoach Mark Van Oostenrijck. Het bedoeld voor iedereen die fit wil worden en blijven
 • Het boek geeft veel goed onderbouwde informatie over wat ons lichaam nodig heeft en hoe je je eten daarop afstemt
 • De gerechten bevatten relatief veel eiwit, wat gunstig is om lang verzadigd te blijven en spieren op te bouwen. De hoeveelheid vet en koolhydraten is juist verhoudingsgewijs minder dan we gewend zijn. Alle recepten zijn eenvoudig te maken met ingrediënten uit de supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.