Herfstrecepten zijn lekker en smaakvol, maar vooral gezond. Ze hebben minder water aan boord, maar des te meer gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Je kunt het effect van al deze gezonde voedingsstoffen nog versterken door dagelijks een goed gedoseerde multivitamine te slikken.
Herfstgroenten horen dus thuis in elk gezond eetpatroon. We laten je daarbij genieten van enkele typische herfstrecepten.
Waarom zijn herfstgroenten zo gezond?
Omdat herfstgroenten minder water bevatten, hebben ze meer plaats voor gezonde voedingsstoffen. Denk hierbij vooral aan essentiële vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Herfstrecepten bevatten meer gezonde voedingsstoffen
Typische herfstgroenten zoals pompoenen, wortelen en bieten zijn rijk aan vitamine A. Deze vitamine versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand.
Groene bladgroenten zoals groene kool, broccoli en spruitjes barsten dan weer van vitamine C. Die is onmisbaar voor een sterke weerstand en een gezonde huid.
Dat verkleint je kans op typische herfst- en winterkwaaltjes zoals verkoudheden, griep, infecties van je luchtwegen en bronchitis.
Meer mineralen in herfstgroenten
In andere typische herfstgroenten zoals boerenkool en spinazie vind je dan weer veel mineralen, vooral ijzer, maar ook vitamine K.
Herfstrecepten zijn rijk aan voedingsvezels
Naast vitaminen en mineralen zijn herfstgroenten vooral rijk aan voedingsvezels. Die zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering. Ze helpen tegen een opgeblazen gevoel, winderigheid en brandend maagzuur.
Wintergroenten met de meeste vezels zijn spruitjes, pastinaak en aardperen.
Herfstgroenten helpen je zelfs afvallen
Wist je dat herfstgroenten je zelfs makkelijker doen afvallen? Ze zorgen namelijk voor een snel en langdurig verzadigd gevoel dankzij hun vele vezels. Daardoor vermindert of verdwijnt ook je trek in zoet en in ongezonde tussendoortjes.
Antioxidanten
Herfstgroenten zijn ook bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten. Deze stoffen beschermen je tegen de vrije radicalen en verminderen ontstekingen.
Vrije radicalen beschadigen je lichaamsweefsels door oxidatieve stress, maken je ziek en versnellen je natuurlijk verouderingsproces.
Herfstrecepten verbeteren je hartgezondheid
De meeste herfstgroenten bevatten weinig of geen verzadigde vetten en cholesterol. Dat heeft een positief effect op je hartgezondheid en op die van je bloedvaten.
Herfstrecepten helpen bij hoge bloeddruk
Sommige herfstgroenten zoals spinazie, bieten en bietenbladeren bevatten ook nitraat. Deze stof helpt bij het verlagen van een hoge bloeddruk.
Herfstrecepten: Pompoensoep met geroosterde pompoenzaden
In de herfst kunnen we onmogelijk voorbij onze pompoen. Eén van de populairste herfstgerechten is ongetwijfeld pompoensoep.
Dit eenvoudig recept zit vol smaak en gezonde voedingsstoffen.
Ingrediënten voor vier personen: een pompoen, een handjevol pompoenpitten, een ui, twee teentjes knoflook, vier wortels, tijm, rozemarijn, peper en een snuifje zout.
Bereiding
- Snijd een pompoen in stukken en verwijder de zaden.
- Rooster de pompoenzaden apart in de oven voor een lekkere crunch.
- Bak vervolgens ui, knoflook en plakjes wortel in een grote pan tot ze zacht zijn.
- Voeg daarna de stukken pompoen toe en laat alles samen sudderen tot het gaar is.
- Pureer alles met behulp van een staafmixer of blender tot een gladde soep.
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat verse kruiden zoals tijm of rozemarijn.
- Serveer met geroosterde pompoenzaden bovenop voor extra textuur.
Stoofpot met herfstgroenten en kruidige saucijsjes
Een hartige stoofpot is perfect voor de koudere herfstdagen.
- Ingrediënten voor vier personen: herfstgroenten zoals pompoen, wortel, pastinaak en in blokjes gesneden aardappelen, een kilogram saucijsjes of kruidige worstjes naar keuze, een liter groentebouillon, tijm, laurier en rozemarijn.
Bereiding
- Snijd verschillende herfstgroenten zoals pompoen, pastinaak, wortel en aardappelen in blokjes.
- Verhit olie in een grote pan en bak de saucijsjes tot ze bruin zijn.
- Haal de saucijsjes uit de pan en voeg vervolgens de gesneden groenten toe.
- Bak deze kort aan voordat je bouillon of water toevoegt, samen met wat kruiden naar smaak, zoals tijm, rozemarijn en laurierblaadjes.
- Voeg de saucijsjes weer toe aan de pan en laat het geheel sudderen op laag vuur totdat alles gaar is en de smaken goed zijn vermengd.
Appel-kaneel crumble
De herfst staat ook bekend om zijn heerlijke appeloogst. Een appel-kaneel crumble past dan ook in dit seizoen.
Ingrediënten voor vier personen: een kilogram appelen naar keuze, 50 gram ongezouten roomboter, 75 gram kristalsuiker; twee theelepels gemalen kaneel, 100 gram ongebrande hazelnoten, twee eetlepels poedersuiker, acht bolletjes vanilleroomijs.
Bereiding:
- Je oven voorverwarmen op 200 graden
- Zeef de tarwebloem, voeg de boter en ⅔ van de suiker toe en kneed tot een kruimelig deeg.
- Halveer de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Schep de appelblokjes met de rest van de suiker en de kaneel om in de ovenschaal.
- Hak de noten grof.
- Verdeel het kruimelige deeg met de noten over de appels.
- Bak de appel-kaneel crumble in de oven goudbruin en gaar (na gemiddeld 25 minuten).
- Bestrooi met de poedersuiker.
- Schep de crumble op de borden en schep er een bol ijs bij.
Herfstsalade met geroosterde bieten en geitenkaas
Voor de liefhebbers van salades is er ook genoeg keuze in de herfst. Een heerlijke herfstsalade kan bijvoorbeeld met geroosterde bieten, geitenkaas, sinaasappels, pistachenoten en/of walnoten, basilicum.
Ingrediënten voor vier personen: 500 gram gekookte bieten, vier eetlepels extra vierge olie, een theelepel grof zeezout, 50 gram ongezouten pistachenoten of walnoten, twee sinaasappels, 150 gram zachte geitenkaas, twee eetlepels balsamicoazijn en tien gram verse basilicum.
Bereiding
Je oven voorverwarmen op 200 graden
- Schil de bietjes, snijd ze in kleine deeltjes en doe ze in een grote ovenschaal.
- Besprenkel de bietjes met de olie en bestrooi ze met zout.
- Rooster ze twintig minuten in de oven.
- Doe de pistachenoten in ovenschaal en rooster ze gedurende acht minuten in de oven naast de bietjes.
- Neem de noten uit de oven en laat afkoelen.
- Neem de bietjes uit de oven, schep ze op een platte schaal en laat iets afkoelen.
- Snijd het witte vlies van de sinaasappels. Snijd de partjes vruchtvlees los.
- Verdeel de sinaasappelpartjes over de bietjes en verkruimel de kaas erover.
- Besprenkel de salade met de balsamicoazijn en bestrooi met de pistachenoten.
- Verdeel de basilicumblaadjes over de salade.
Conclusie: gezonde en verrassende herfstsmaken
Kortom, herfstgroenten in herfstrecepten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, maar ook buitengewoon gezond.
Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten. Die verhogen je natuurlijke weerstand, verbeteren je spijsvertering, zorgen voor een gezonde darmflora en zijn lief voor je hart en je bloedvaten.
Dus waar wacht je nog op? Ga naar de markt of supermarkt om wat van deze heerlijke herfstgroenten in te slaan en geniet van alle voordelen die ze bieden voor je gezondheid!