Vaker rode biet eten
Spread the love

Vaker rode biet eten doet je genieten van de vele gezondheidsvoordelen die deze groente ons biedt. Deze knolgewassen maken deel uit van de amarantenfamilie.

Bieten zijn er in alle mogelijke vormen en kleuren, variërend van donkerrood tot paars. Alle soorten bieten hebben één zaak gemeen: ze hebben allemaal een verrassend zoete en aardse smaak.

Wat betekenen deze rode bieten allemaal voor onze gezondheid?

Rode bieten hebben hun kleur te danken aan de natuurlijke kleurstof betanine. Ze hebben een aardse, zoete, maar vooral een opvallend frisse smaak.

De vele gezondheidsvoordelen van rode biet kun je nog versterken met het dagelijks slikken van een evenwichtig samengestelde multivitamine.

Zomer en winterbiet

Hier bij ons onderscheiden we zomer en winterbiet. Winterbieten zijn groter en hebben geen bladeren zoals zomerbieten.

Winterbieten zijn verkrijgbaar van begin oktober tot eind april.

Zomerbieten zijn kleiner met grote, groene bladeren. De zomerse variant van de biet is verkrijgbaar van begin mei tot en met september.

De voedingswaarde van rode biet

Rode bieten zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, onmisbaar om onze gezondheid te verbeteren en te behouden. In (rode) biet vinden we vooral:

  • Vitaminen: dat zijn naast foliumzuur en vitamine C ook vitamine B1, B2, B3, B6 en vitamine E en K
  • Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, jodium, koper en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten
  • Bèta en alfa- caroteen
  • Lycopeen

Waarom is rode biet gezond?

Rode biet is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid.

Verder bevatten ze weinig vet, cholesterol en suiker, waardoor ze arm zijn aan calorieën. Daardoor hebben deze rode bieten weinig invloed op onze bloedsuikerspiegel.

Daardoor zijn (rode) bieten uitstekend voor diabetici.

Vaker rode biet eten voor een probleemloze zwangerschap

Voornamelijk foliumzuur (vitamine B11) is in grote mate aanwezig in rode bieten. Foliumzuur zorgt voor een goede weerstand, een goedwerkend geheugen en ondersteunt de groei van een ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Een aanrader om dagelijks bieten te eten of drinken als je in verwachting bent!

Bieten kunnen helpen om af te vallen

Onderzoek heeft aangetoond dat bieten voedingsstoffen bevatten die nuttig zijn om makkelijker af te vallen.

Ze bevatten vooral water, voedingsvezels en eiwitten. Daardoor zorgen ze snel voor een langdurig voldaan gevoel, waardoor je minder eet zorgen.

Vaker rode biet eten helpt tegen (nier)ontstekingen

Rode bieten bevatten zogenoemde betalaïnen. Deze pigmenten geven bieten hun rode kleur en hun sterke ontstekingsremmende werking.

Rode bieten kunnen pijnlijke nierontstekingen voorkomen.

Betalaïnen uit rode bieten werken ook pijnstillend, vooral bij artrose.

Vaker rode biet om voor een gezonde bloeddruk

Een hoge bloeddruk is een van de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes. 

Studies toonden aan dat het eten van bieten de bloeddruk binnen enkele uren kan verlagen. Dat is vooral het geval voor onze systolische bloeddruk, ofwel bovendruk.

Volgens wetenschappers hebben we dit te danken aan de aanwezigheid van een hoge concentratie nitraten in rode bieten. In ons lichaam worden deze stoffen omgezet tot stikstofdioxide, een molecule die de aderen verwijdt waardoor de bloeddruk daalt.

Vaker rode biet eten voor de gezondheid van ons brein

Rode bieten verbeteren niet alleen onze lichamelijke gezondheid. Mentale, leeftijdsgebonden aandoeningen worden vooral veroorzaakt door een mindere bloed- en zuurstoftoevoer naar onze hersenen.

Ondertussen werd wetenschappelijk bewezen dat de nitraten in bieten de bloed- en zuurstoftoevoer verbeteren. Dat zorgt verwijding van de aderen wat ons risico op hoge bloeddruk en levensbedreigende hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleint.

De gezonde stoffen in rode biet zorgt voor een beter geheugen en een sterke concentratie.

Beter denken en computertaken uitvoeren

Het eten van (rode) bieten verbetert ook de bloedstroom naar de frontale kwab van onze hersenen. Dit gebied is gerelateerd aan denken op hoog niveau, zoals het maken van besluiten en het werkgeheugen.

Met het eten van rode bieten verbetert ook onze reactietijd. De deelnemers aan een grootschalig wetenschappelijk onderzoek die twee weken lang 250 milliliter bietensap dronken waren vier procent sneller tijdens de uitvoering van een computertaak dan degenen die een placebodrank kregen.

Vaker rode biet eten voor betere prestaties

De vele nitraten in bieten verbeteren de werking van mitochondriën. Dat zijn stoffen die verantwoordelijk zijn voor de energieproductie in onze lichaamscellen.

Sterker immuunsysteem

De vele en sterke antioxidanten in rode biet beschermt ons tegen vrije radicalen van buitenaf. Die beschadigen niet alleen onze lichaamscellen door oxidatieve stress. Ze maken ons ook ziek en kunnen ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Dat verhoogt onze natuurlijke weerstand en maakt ons weerbaarder tegen allerlei maakt ons weerbaarder tegen allerlei virussen.

Vaak rode biet eten zuivert onze lever

Onze lever is hét zuiveringsstation van ons lichaam. Het verwerkt en verdrijft alle (giftige) afvalstoffen, zelfs zware metalen, uit ons lichaam. Een zuiver lichaam zonder afvalstoffen is niet alleen gezonder, het doet ons ook meer vet verbranden en makkelijker afvallen.

Recepten met rode biet: Rode bietensalade met geitenkaas

Rode bieten zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden bereid. Lekkere, maar vooral gezonde recepten met rode biet zijn zeker:

Rode bietensalade met geitenkaas

Ingrediënten voor vier personen: vier voorgekookte rode bieten, 200 gram veldsla, 200 gram geitenkaas, 50 gram walnoten, een koffielepel onbewerkte honing, een koffielepel mosterd, twee eetlepels citroensap, vier eetlepels olijfolie extra vierge en een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Snij de rode bieten in fijne plakjes. en vang het vocht op
  • Maak de dressing: meng olijfolie, citroensap, mosterd, honing, het bietensap en peper en zout.
  • Schik gewassen veldsla op borden en leg er de plakjes rode biet bij. Druppel er de dressing over. Werk af met verkruimelde geitenkaas en stukjes walnoot.

Geroosterde rode bieten met balsamicoazijn

Ingrediënten voor vier personen: 800 gram rode bieten, vier eetlepels olijfolie, een eetlepel balsamico azijn, een eetlepel fijn gesnipperde rozemarijn en een snuifje zout

Bereiding

  • Je oven voorverwarmen op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Schil de bietjes en snijd ze in stukken van twee centimeter
  • Meng de bietjes met de olijfolie, balsamicoazijn en rozemarijn
  • Verdeel de bietjes over de bakplaat en bestrooi met zeezout
  • Rooster de bietjes gedurende 25 minuten tot ze zacht en gaar zijn

Stamppot van rode biet, spek en appel

Ingrediënten voor vier personen: twee kilogram kruimige aardappel, 75 gram ongezouten roomboter, 500 gram gerookte spekreepjes, twee uien, 500 gram gekookte rode bietjes, een appel en een snuifje peper en zout

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken
  • Kook de aardappelen gaar in water met een snuifje zout
  • Verhit ondertussen 25 gram boter in een pan en bak de spekreepjes in zes minuten knapperig
  • Voeg de uien toe en bak ze vier minuten mee
  • Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes
  • Laat ze vier minuten bakken samen met de spekreepjes en de fijn gesnipperde uien
  • Snijd de ongeschilde appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en meng ze onder het bietenmengsel
  • Giet de aardappelen af en vang wat kookvocht op
  • Stamp de aardappelen met de rest van de boter en het kookvocht tot een smeuïge puree
  • Schep het bietenmengsel erdoor
  • Breng op smaak met een snuifje peper en zout

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.