Herfstgezondheid verbeteren om gezond de herfst en winter door te komen willen we allemaal. Maar dat komt niet vanzelf. Door ons sterk wisselend en vochtig klimaat wordt in deze periode onze gezondheid meer en meer bedreigt.
Extra aandacht besteden aan onze gezondheid is dus zeker niet misplaatst. Om de uitdagingen van de herfst het hoofd te kunnen bieden is het nodig om onze natuurlijke weerstand te verhogen.
Dat doen we op meerdere manieren. In de eerste plaats met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon, gecombineerd met voldoende beweging.
Met onze makkelijk, maar vooral doeltreffende tips lukt het je zeker om gezond de herfst door te komen.
Verbeter je herfstgezondheid ook met:
Herfstgezondheid verbeteren met seizoensgebonden voedsel
Een goede manier om je immuunsysteem te versterken en energie op te doen is door seizoensgebonden, evenwichtig en gevarieerd te eten. Denk hierbij aan pompoenen, appels, peren, noten en paddenstoelen.
Deze voedingsmiddelen zitten vol met vitaminen en mineralen die je lichaam beschermen tegen verkoudheid en griep.
Eet evenwichtig en gevarieerd
Het is belangrijk om ook in de herfst gezond en gevarieerd te eten. Vooral veel verse groenten, bij voorkeur 500 gram rauwe en gekookte groenten per dag.
Heb je het moeilijk om zoveel groenten te eten? Dan is soep een uitstekende manier om je dagelijkse hoeveelheid groenten wél te halen.
Drink voldoende water, minstens twee liter per dag. Kruidenthee en een zelf gemaakte smoothie met veel groenten en enkele stukjes van je favoriete fruit zijn gezonde alternatieven.
Herfstgezondheid verbeteren met verwarmende voeding en kruiden
Verwarmende voedingsmiddelen, zoals kruiden en wintergroenten, bevatten minder vocht dan zomergroenten.
Daardoor zijn verwarmende kruiden en groenten ook rijker aan gezonde voedingsstoffen die je in de winter hard nodig hebt voor een hogere weerstand en extra energie.
- Verwarmende kruiden: zijn vooral anijs, basilicum, cayenne, fenegriek, kaneel, gember, kardemom, kruidnagel, kurkuma, nootmuskaat, karwij, rozemarijn, tijm, vanille, venkel, knoflook en paprika.
- Verwarmende groenten: alle groene bladgroenten, paprika, pastinaak, prei, pompoen, ui, wartel, rode kool en zoete aardappelen.
- Peulvruchten: naast linzen en kikkererwten zijn dat ook erwten, alle soorten bonen, groentekiemen en maïs.
- Fruit: zoals abrikoos, perzik, kers en framboos
Veel eiwitten gecombineerd met voldoende koolhydraten en vetten
Een gezond eetpatroon om je herfstgezondheid te verhogen bestaat uit veel eiwitten, en voldoende gezonde (trage) koolhydraten en vetten.
Trage koolhydraten vind je vooral in
- Volkoren granen: zoals haver, zemelen, boekweit, gierst, bulgar en quinoa.
- Volkoren producten: die vind je vooral in alle soorten volkorenbrood, in volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst.
- Verse groenten: vooral in groene bladgroenten
- Fruit
Gezonde onverzadigde vetten en vetzuren zijn vooral aanwezig in:
- Vette vis: voornamelijk in wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en in ansjovis.
- Plantaardige olie: vooral olijfolie, zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Deze bevatten grote hoeveelheden omega-3 en omega-6 vetzuren.
- Vloeibare bak- en braadproducten
- Vloeibare margarine
- Zachte margarine en halvarine (light)
- Onbewerkte noten, zaden en pitten
- Avocado
- Omega-3 en omega-6 vetzuren vind je vooral in:
Je herfstgezondheid verbeteren met meer Pre- en Probiotica
Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels uit groenten, fruit en granen. Ze zorgen voor een gezonde darmflora.
Een gezonde darmflora is onmisbaar voor onze gezondheid, zeker in de herfst en in de winter. Voor een optimale werking van probiotica hebben we prebiotica nodig.
- Prebiotica is vooral aanwezig in: groenten en fruit en vooral in bananen, uien, asperges en prei, en in alle tarweproducten.
Probiotica
Probiotica zijn levende bacteriën die je darmgezondheid verbeteren wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden gebruikt.
- Probiotica vind je vooral in: yoghurt, kwark, skyr, kefir, zuurkool, tempeh, kimchi, miso en augurken.
Extra tips voor om je herfstgezondheid te verbeteren
- Zorg voor voldoende slaap: de hoeveelheid slaap verschilt van persoon tot persoon. Acht uur slaap per nacht wordt sterk aanbevolen.
- Blijf dagelijks bewegen: een half uurtje wandelen, fietsen of joggen volstaat. Maar doet dit ook bij slecht weer en in de herfst en winter.
- Ontspan regelmatig: dat is je beste wapen tegen stress. Ontspannen kun je op vele manieren, gaande van een weekendje weg tot ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie.
- Verzorg je huid: het koude weer en de lage luchtvochtigheid drogen je huid uit. Bescherm je huid met warme kleding en handschoenen.