Haver is samen met volkorenrogge, boekweit, gierst, gerst en quinoa een van de meest gezonde granen. Het is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en past in ieder gezond eetpatroon. Zeker als je meer vet wilt verbranden en iets aan je overgewicht wilt doen.

Haver en havermout maakt deel uit van ieder gezond ontbijt en is een uitstekende start van je dag. Het zorgt er voor dat je zonder honger de middag bereikt.


Zo verkleint meteen ook je trek in vette, zoete en ongezonde tussendoortjes. Die zijn één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen.

Wat is haver en waarom is het zo gezond?

Haver is een van de vele volkorengraan. Haverzemelen zijn onbewerkt en de zuiverste vorm van haver. De meest gezonde vorm van haver moet echter zo lang koken dat de meerder voor havermout of havervlokken kiest.

In de supermarkt vind je ook instant of kant- en- klare havermout.

Die is zodanig bewerkt en er zijn zovele stoffen aan toegevoegd dat ze voor een gezond eetpatroon met niet in aanmerking komen.

Instant havermout(pap) is zo klaar en bevat weinig of geen gezonde voedingsstoffen. Het brengt je gezondheid dus niets bij.

Gezonde havermout en havermoutpap maak je zelf  door haver in water of in magere melk te koken. Je kunt het ook in zelf gebakken brood, koekjes en gebak gebruiken.

JA! ik wil meer gezonde voedingstips en originele recepten om makkelijker gewicht te verliezen!

Precies zoals de meeste graansoorten barst ook haver van alle gezond voedingsstoffen zoals:

  • Vitaminen: vooral vitaminen van het B- complex zoals B1, B2 en B6
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper, jodium en zink
  • Aminozuren: ondersteunen de gezonde werking van je hart en nieren
  • Voedingsvezels: zorgen voor een goede spijsvertering met een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Deze vezels verlengen ook je verzadigingsgevoel waardoor je minder vlug honger hebt en automatisch minder eet
  • Hoogwaardige eiwitten: zorgen voor het tijdig herstellen van onze lichaamsweefsel

Haver brengt een verstoort cholesterolgehalte weer in evenwicht en is uitstekend voor diabetici

Haver past in ieder gezond eetpatroon

Door al deze natuurlijke en dus super gezonde ingrediënten past haver in ieder gezond eetpatroon. Ook als je op een verantwoorde en dus gezonde manier iets aan je buikje en je overgewicht wilt doen.

Volkorenhaver en zemelen zijn de meest gezonde haversoorten. Het grootste verschil tussen beiden soorten haver is hun productieproces: 

  • Volkorenhaver: hier werd de haver gepeld en geroosterd en daarna tot vlokken gesneden
  • Haverzemelen: hier wordt de volkorenhaver alleen gemalen zonder dat daarbij ook maar iets verloren gaat. Zemelen zijn de buitenste laag van het graan. Ze bevatten een meer gezonde voedingsstoffen dan havermout. Ze zijn rijker aan eiwitten en hebben minder koolhydraten aan boord

Geef daarom  zoveel mogelijk de voorkeur aan haverzemelen. 

Het gebruik van haver:

JA! ik wil meer gezonde voedingstips en originele recepten om makkelijker gewicht te verliezen!
  • Verlengt je verzadigingsgevoel: waardoor haver en vooral haverzemelen je helpen om meer vet en vooral ongezond buikvet te verbranden en makkelijker afvallen
  • Regelt je bloedsuikerspiegel: de aanwezigheid van oplosbare voedingsvezels in haver houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Zo maakt je pancreas of alvleesklier minder insuline aan waardoor je meer vet verbrandt
  • Verlaagt je bloeddruk: haver en zemelen zijn in staat om de absorptie van suiker in je darmen aanzienlijk te verminderen
  • Brengt een verstoort cholesterolgehalte weer in evenwicht: door dagelijks een handjevol haverzemelen aan je voedingspatroon toe te voegen zal je slechte LDL- cholesterol verlagen en je concentratie aan de gezonde HDL- variant verhogen.
  • Zorgen voor gezonde slagaders: de grote hoeveelheid voedingsvezels houden de wand van je aders en slagaders vrij van vet. Zo verkleint je risico op aderverkalking, levensbedreigende hart- en vaatziekte, hoge bloeddruk en diabetes aanzienlijk
  • Herstelt en vernieuwt je lichaamsweefsels dankzij zijn hoogwaardige eiwitten
  • Vertraagt je natuurlijk verouderingsproces: met een positieve invloed op je huid. Het verkleint je risico op acne, eczeem en psoriasis en zorgt voor een strakke en stralende huid
  • Zorgt voor extra energie en is uitstekend tegen vermoeidheid en chronische vermoeidheid
  • Voorkomt botontkalking of osteoporose door zijn grote dosis calcium
  • Voorkomt  verschillende soorten veel voorkomende soorten kanker: en vooral borstkanker, endometriose en eierstokkanker, darmkanker en prostaatkanker

Gezonde recepten met haver en haverzemelen

Ingrediënten voor 4 personen: 2 kopjes haver, 24 amandelen, 8 walnoten, onbewerkte natuurhoning rechtstreeks van bij de imker, 4 theelepels  kaneel, 4 theelepels kardemom, rozijnen, en 4 theelepels gember

Bereiding:

  • Laat de haver een nacht weken
  • Giet het de volgende het water weg en doe de haver in een pan met een half kopje vers water
  • Voeg het kaneel, de kardemom en een snufje gember toe terwijl het water kookt
  • Voeg een beetje meer water toe als het dik begint te worden, zodat je voorkomt dat de haver aan elkaar blijft plakken
  • Breng de haver op de gewenste smaak met de natuurhoning
  • Voeg er de rozijnen, de gesneden amandelen en de walnoten aan toe
  • Extra tip: je kunt ook rauwe cacao, verse bosbessen, stukjes banaan en ander fruit toevoegen

Havermout met mango en walnoten

JA! ik wil meer gezonde voedingstips en originele recepten om makkelijker gewicht te verliezen!

Ingrediënten voor 4 persoon: 800 milliliter amandelmelk, 12 eetlepels biologische havermout, 2 mango’s, 4 eetlepel lijnzaad, 60 gram fijn gehakte walnoten, onbewerkte natuurhoning rechtstreeks van de imker

Bereiding:

  • Verwarm de amandelmelk
  • Voeg er de havermout aan toe 
  • Laat zachtjes koken op een laag vuurtje tot de havermout de gewenste dikte heeft
  • Schil de mango en snijd de vrucht vlak langs de pit in de lengte door
  • Doe dit aan beide kanten en  snijd in kleine blokjes.
  • Voeg de mango toe aan de havermout en verwarm kort mee
  • Schenk in een kom, strooi de walnoten en het lijnzaad er over
  • Breng op smaak met een beetje natuurhoning

Havermout wraps met zalm

Ingrediënten voor 4 wraps: 100 gram havermout, 2 eieren, 200 milliliter amandelmelk, olijfolie en zeezout

Ingrediënten voor de vulling: 300 gram gerookte zalm, verse blaadjes veldsla, 8 eetlepels hüttenkäse, 4 theelepels vers geperst citroensap, peper en zeezout

Bereiding:

  • Doe de havermout in je blender en maal het fijn
  • Doe er de eieren, de amandelmelk en een snuifje zout bij
  • Meng tot je een glad beslag bekomt
  • Zet de pan op het vuur en laat zachtjes warm worden
  • Doe wat olijfolie en een beetje beslag bij
  • Laat het beslag goed over de pan uitlopen voor een egaal dunne wrap
  • Laat zachtjes garen en draai de havermout wrap om als de onderkant mooi bruin is
  • Bruin de andere kant van de wrap
  • Bak zo ook de andere wrap
  • Beleg de wrap met de ingrediënten sprenkel enkele druppels citroensap over en breng op smaak met peper en zeezout
  • Oprollen en… smakelijk 

Haver past in ieder gezond eetpatroon, ook als je iets aan je overgewicht wilt doen. Zo’n gezond eetpatroon zijn de vele gezonde voedingstips en recepten met natuurlijke ingrediënten van Fitchef

Wat je kunt verwachten:

  • FitChef is het eerste ‘echte’ en dus gedrukte boek van voedingscoach Mark Van Oostenrijck. Het bedoeld voor iedereen die fit wil worden en blijven
  • Het boek geeft veel goed onderbouwde informatie over wat ons lichaam nodig heeft en hoe je je eten daarop afstemt
  • De gerechten bevatten relatief veel eiwit, wat gunstig is om lang verzadigd te blijven en spieren op te bouwen. De hoeveelheid vet en koolhydraten is juist verhoudingsgewijs minder dan we gewend zijn. Alle recepten zijn eenvoudig te maken met ingrediënten uit de supermarkt.

olijven

 

 

 

JA! ik wil meer gezonde voedingstips en originele recepten om makkelijker gewicht te verliezen!