Eiwitten
Spread the love

Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon. Ze zijn onmisbaar voor onze gezondheid en lichaamsgewicht.

Eiwitten of proteïnen zijn opgebouwd uit aminozuren. Ze vervullen diverse functies in ons lichaam. We halen eiwitten uit onze dagelijkse voeding en uit voedingssupplementen.

Wat betekenen eiwitten voor onze gezondheid?

Er zijn verschillende soorten eiwitten. Allemaal zijn ze onmisbaar voor onze gezondheid. Het zijn de bouwstenen ons lichaam.

Eiwitten spelen een cruciale rol bij het opbouwen en herstellen van spieren en lichaamsweefsels, het reguleren van enzymatische reacties en het transporteren van voedingsstoffen naar alle uithoeken van ons lichaam.

Download je gratis recepten voor spierbehoud en gewichtsverlies.

Dierlijke eiwitten

Eén van de meest voorkomende soorten eiwitten is dierlijk eiwit. Het bevat alle soorten aminozuren, ook de negen essentiële. Daarom dierlijke eiwitten een complete eiwitbron.

Ze zijn vooral aanwezig in:

 • Mager vlees: denk vooral aan magere biefstuk, rosbief en aan gekookte ham
 • Vette vis: vooral wilde zalm, tonijn, forel, paling, schol en schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis
 • Zuivelproducten: zoals halfvolle of magere melk, kaas (+20) magere yoghurt, Griekse yoghurt, magere kwark en skyr
 • Eieren

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die we nodig hebben om gezond te functioneren.

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten hebben daarentegen slechts in beperkte mate een of meer essentiële aminozuren en verteren minder goed. Het zijn daarom geen complete eiwitbronnen.

Toch horen ook deze plantaardige eiwitten thuis in elk gezond eetpatroon, zeker voor gewichtsverlies.

Eiwitten van plantaardige oorsprong vinden we vooral in:

 • Peulvruchten: vooral in linzen en kikkererwten, maar ook in doperwten, groentekiemen en in maïs
 • In alle verse groenten: met een voorkeur voor alle groene bladgroenten
 • Onbewerkte noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, pistachenoten, paranoten en cashewnoten
 • Zaden en pitten: lijnzaad, chiazaad, sesamzaad, zonnebloem- en pompoenpitten
 • Volkorengranen: naast haver en havermout zijn dat ook zemelen, boekweit, gierst en quinoa
 • Volkorenproducten: zoals in alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst (bruine rijst)

Download je gratis recepten voor spierbehoud en gewichtsverlies.

Eiwitten

Speciale soorten eiwitten als supplementen

Daarnaast zijn er ook speciale soorten eiwitten, zoals wei-eiwit en caseïne-eiwit. Die komen vooral voor in supplementen voor sporters of voor diegenen die definitief van hun overgewicht af willen.

Om makkelijker onze doelen te bereiken is belangrijk om een verscheidenheid aan eiwitbronnen in ons voedingspatroon op te nemen.

Daardoor krijgen we alle essentiële aminozuren binnen die we echt nodig hebben voor een goede gezondheid.

We hebben zowel dierlijke als plantaardige eiwitten nodig om onze gezondheid te verbeteren en te behouden.

Wat is de beste soort eiwit?

Wei-eiwit

Deze soort eiwit wordt door diëtisten beschouwd als de doeltreffendste vorm van eiwit. Het wordt snel opgenomen en bevat alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor spierherstel en spiergroei.

Bovendien is wei-eiwit laag in vet en koolhydraten, waardoor het een goede keuze is voor mensen die willen afvallen.

Caseïne-eiwit

Caseïne-eiwit wordt langzamer door ons lichaam opgenomen. Daarom wordt het vooral gebruikt voor als tussendoortje tussen maaltijden, omdat het langdurige energie levert.

Plantaardige eiwitten zoals soja, erwten en rijst zijn ook goede opties, vooral voor mensen met een veganistische of vegetarische levensstijl.

Deze eiwitten bevatten vaak minder verzadigde vetten en cholesterol dan dierlijke eiwitten.

Uiteindelijk hangt de keuze voor het beste soort eiwit af van je persoonlijke doelen, behoeften en dieetvoorkeuren.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk bij gewichtsverlies?

Eiwitten spelen een cruciale rol bij gewichtsverlies en het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Er zijn verschillende redenen waarom eiwitten belangrijk zijn bij afvallen:

Download je gratis recepten voor spierbehoud en gewichtsverlies.

Eiwitten

Behoud spiermassa tijdens afvallen

Eiwitten zorgen voor het behoud van onze spiermassa tijdens het afslankproces. Spieren zijn onmisbaar voor afvallen.

Ze verbruiken immers ook energie (calorieën), zelf in rust en tijdens onze slaap. Ze verbranden ook meer calorieën verbranden dan vetweefsel.

Eiwitten verlengen ons verzadigd gevoel

Proteïnen geven ons snel een langdurig voldaan gevoel. Daardoor hebben we minder snel honger waardoor we minder eten.

Eiwitten doen ons ook gezonder eten. Door meer eiwitten te eten vermindert of verdwijnt zelfs onze trek in zoet en in andere ongezonde tussendoortjes.

Brengen onze hormonen in evenwicht

Tot slot hebben eiwitten ook invloed op de hormonen die betrokken zijn bij honger- en verzadigingssignalen. Ze kunnen de afgifte van het hongerhormoon ghreline verminderen en de afgifte van verzadigingshormonen zoals glucagon-like peptide-1 (GLP-1) verhogen.

Hoeveel eiwitten per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en activiteitenniveau. Over het algemeen wordt echter aangeraden om ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te consumeren.

Voor iemand met een gemiddeld gewicht van 70 kilogram zou dit neerkomen op ongeveer 56 gram eiwit per dag. Voor mensen die intensief sporten of krachttraining doen, kan de behoefte iets hoger liggen, tussen de 1,2-2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Download je gratis recepten voor spierbehoud en gewichtsverlies.

Eiwitten

Kies voor eiwitten van meerdere bronnen

Het is belangrijk om eiwitten uit verschillende bronnen te halen, zoals vlees, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten en noten. Het verdelen van de eiwitinname over de dag kan ook gunstig zijn voor optimale opname en spieropbouw.

Onthoud dat elk individu uniek is en dat het raadplegen van een diëtist of voedingsdeskundige kan helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid eiwitten die past bij jouw specifieke behoeften.

Belangrijkste bronnen van eiwitten

Eiwitten kunnen afkomstig zijn uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen. Dierlijke bronnen bevatten over het algemeen alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Voorbeelden hiervan zijn vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Plantaardige bronnen bevatten meestal niet alle essentiële aminozuren, maar kunnen wel gecombineerd worden om een volledig eiwit te vormen. Voorbeelden van plantaardige eiwitbronnen zijn bonen, linzen, tofu en quinoa.

Rol van eiwitten in het lichaam

Eiwitten spelen een cruciale rol in verschillende processen in ons lichaam:

 1. Opbouw en herstel van weefsels: Eiwitten zijn de bouwstenen voor onze spieren, botten, huid en andere weefsels. Ze helpen bij het herstellen en opbouwen van beschadigd weefsel na bijvoorbeeld een blessure of training.
 2. Enzymen en hormonen: Veel enzymen en hormonen zijn eiwitten. Enzymen helpen bij het versnellen van chemische reacties in ons lichaam, terwijl hormonen betrokken zijn bij verschillende regulerende processen.
 3. Transport van voedingsstoffen: Eiwitten fungeren als transportmiddelen voor voedingsstoffen zoals vetten, vitaminen en mineralen. Ze zorgen ervoor dat deze stoffen door ons bloed naar de juiste plaats worden gebracht.
 4. Immuunsysteem: Verschillende eiwitten spelen een rol in ons immuunsysteem, waardoor ze helpen bij het bestrijden van infecties en ziektes.

Eiwittekort en overmatige eiwitinname

Een tekort aan eiwitten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, spierzwakte en een vertraagde groei bij kinderen. Aan de andere kant kan overmatige eiwitinname ook negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid, zoals nierproblemen en botverlies. Het is daarom belangrijk om een evenwichtige inname van eiwitten te handhaven.

Conclusie

Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol spelen in ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor het opbouwen en herstellen van weefsels, reguleren enzymen en hormonen, transporteren voedingsstoffen en ondersteunen ons immuunsysteem. Het is belangrijk om voldoende eiwitten uit diverse bronnen in ons dieet op te nemen om aan de dagelijkse behoeften te voldoen.

Download je gratis recepten voor spierbehoud en gewichtsverlies.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole