De beste diëten volgens wetenschappers
Spread the love

De beste diëten volgens wetenschappers zijn je beste garantie op succes. Honderden diëtisten, voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts controleerden de veertig populairste diëten naar hun haalbaarheid, gezondheid, veiligheid en hun effecten op korte en lange termijn. Het mediterraanse dieet kwam nogmaals als beste uit de bus, gevolgd door het DASH en het flexitarisch dieet. Een populair dieet dat niet werd getest is het keto dieet.

Naast de beste, zijn er uiteraard ook slechte, lees ongezonde diëten. 

Volgens deze wetenschappers zijn deze drie diëten relatief eenvoudig te volgen en zijn bijna voor iedereen doeltreffend. zijn en voor bijna iedereen werken. Zo is het mediterrane dieet heel breed en kan iedereen er wel iets naar zijn gading in vinden. De mediterraanse is in de eerste plaats een pure keuken met veel fruit, groenten en plantaardige vetten. Als je wilt afvallen, moet je kijken naar de Griekse versie, het originele Mediterrane dieet. De Italiaanse versie is rijk aan koolhydraten zoals brood en pasta, en vette kazen zoals Pecorino.

Een gezond eetpatroon om af te vallen

Blijvend afvallen doe je met natuurlijke voeding zonder toegevoegde stoffen. Zo een eetpatroon bestaat naast veel hoogwaardige eiwitten uit voldoende gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en langzame koolhydraten.

Super Foods Algemeen

De beste diëten volgens wetenschappers hebben de voedseldriehoek als basis

Het mediterraanse dieet is volledig afgestemd op de bekende voedingsdriehoek.  Het is veel meer een gezond eet- en leefpatroon dan een echt dieet. Diegenen die het volgen kiezen consequent voor weinig verzadigd vet en transvet, weinig rood vlees en weinig bewerkt voedsel. Dat is ook het geval voor het DASH dieet dat daarbij ook het zoutgebruik zoveel mogelijk beperkt. Dit ‘dieet’ werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een hoge bloeddruk, maar het is ook gezond. De drie beste diëten zijn vooral ook vezelrijk, met veel verse fruit en groenten. Een voor een voedingsmiddelen die veel energie leveren, maar weinig calorieën bevatten.

Intermittent fasting: ongezond om tien uur te vasten

Intermittent fasting was de grootste ontgoocheling van dit grootschalig wetenschappelijk onderzoek.  In dit dieet is alles toegelaten, maar wel binnen een bepaalde tijd. Tussen pakweg tien en achttien uur eet je wat je wilt. Tussen achttien en tien uur eet je niets. Wie graag ontbijt of ‘s avonds wat later eet kan deze uren wat aanpassen. Volgens diëtisten en voedingsdeskundigen is het ongezond Het is om acht of tien uur lang te eten wat je wilt en je misschien zelfs wel vol te proppen en dan veertien of zestien uur niets te eten. Zo eet je ongezond met vooral ongezonde en suikerrijke tussendoortjes en weinig of geen volkorengranen, volkorenproducten, groenten en fruit.

Het sirt of magere genen dieet vermindert stress

Uiteraard mocht ook het sirt dieet waarmee Pippa Middleton (de zus van) haar overgewicht verloor, aan een onderzoek onderworpen. Sirt activeert de zogenaamde ‘magere genen’. Magere genen zijn proteïnen of eiwitten die ons stressbestendiger en ons metabolisme of vetverbranding activeren met het eten van rucola, kolen, aardbeien en walnoten, maar ook donkere chocolade en het drinken van rode wijn. Toch haalde het sirt dieet pas op de 32ste plaats. Zowel het vasten als het sirt dieet zijn gebaseerd op beperkingen, waardoor je ze moeilijk lang kunt volhouden. Hun resultaten zijn daarom ook van tijdelijke aard.

De beste diëten volgens wetenschappers is persoonlijk

Een persoonlijke aanpak is volgens de wetenschappers de beste manier om definitief van je overgewicht af te raken. Het dieet dat voor de ene wonderen doet, werkt voor de andere helemaal niet.

Crash diëten helpen niet

Wat we hier al altijd beweerden, wordt door de wetenschappers onderschreven: buitengewoon zware crash diëten helpen helemaal niet, integendeel.

De tien beste diëten van 2022 volgens de wetenschap

De top tien van de beste diëten van 2022 ziet er als volgt uit:

Het mediterraans dieet

Gebaseerd op de pure Griekse keuken met veel groenten, fruit en zachte kazen zoals feta. Olijfolie mag, maar beperkt

De beste diëten volgens wetenschappers: Het Dash dieet

Dit dieet pakt in de eerste plaats een hoge bloeddruk aan. Het is vooral rijk aan verse fruit en groenten, mager vlees, magere vis, kip, kalkoen en volkorenproducten. Het dieet verbiedt ook rood vlees, bewerkte producten, toegevoegde suikers en zout.

Flexitarisch eten zowel voor vegetariërs als flexitariërs

Een vegetarisch getint dieet met veel bonen, noten, kikkererwten en tofu. Flexitariërs kunnen desgewenst een stukje vlees eten.

MIND of gezond eten voor je brein

Dit dieet zorgt ervoor dat je veel hersenvriendelijke voedingsmiddelen eet. Het is gebaseerd op het DASH en het mediterraans dieet. Kiest vooral voedingsstoffen uit die vooral goed zijn voor je hersenen en zelfs dementie en vooral die de ziekte van Alzheimer kan voorkomen. Denk aan groene bladgroenten, noten en bosbessen.

Mayo Clinic dieet met veel verse groenten en fruit 

Groenten en fruit worden hier gecombineerd met volkorenproducten en caloriearme, energierijke producten. Suiker (behalve fruit) en alcohol zijn niet toegelaten. De toegestane vis en vlees zijn beperkt.

TLC-dieet gebaseerd op vis en eiwitten

Een dieet met vis, eiwitten, fruit, groenten, noten en olijfolie. Volle melk, rood vlees en vleeswaren zoals worst of hamburgers zijn hier uitgesloten.

Volumetrics-dieet met veel soep

Verse groenten en fruit, zelf gemaakte soep met vetarme bouillons, magere vis, kip en kalkoen, peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, mais, linzen en kikkererwten) en volkorenproducten staan centraal in dit dieet. Ongezonde tussendoortjes met veel suiker, verzadigde vetten en transvetten zoals snoep, koekjes en gebak, chips en ijs, vleeswaren (vooral als broodbeleg zoals worst, salami, paté…), alle witte soorten brood, witte pasta en rijst moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Je volgt dit dieet stapsgewijs, van buitengewoon streng naar minder streng.

De beste diëten volgens wetenschappers: Weight Watchers 

Verwachtte als een van de velen dat dit dieet hoger zou scoren bij de wetenschappers. Weight Watchers is gebaseerd op een puntensysteem. Zolang je niet dagelijks je maximale score overschrijdt, zou je moeten kunnen afvallen. Experts beschouwen het als een slim en uitgebalanceerd dieet.

Het vegetarisch dieet 

Een plantaardig dieet met veel verse groenten, fruit en bonen. Vegetariërs eten geen vlees of producten afgeleid van vlees.

De beste diëten volgens wetenschappers: het Noors dieet 

Nog een dieet dat ver onder onze verwachtingen bleef. Dagelijks meer verse groenten en fruit, meer graanproducten en meer producten uit meren en zeeën. De universiteit van Denemarken ontwikkelde het dieet om de algemene gezondheid van de Noorse bevolking te verbeteren.

Super Foods Algemeen

Eiwitdieet Detox Low Carb Repen

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole