Wat is een winterallergie en hoe die voorkomen zonder medicijnen?

Spread the love
Wat is een winterallergie? Velen vragen zich dat af wat een winterallergie eigenlijk is. Ze verwarren het vaak met een eenvoudige verkoudheid. Toch zijn beiden lang niet hetzelfde. Een winterallergie is hetzelfde als alle andere allergieën die tijdens het voorjaar of in de zomer opduiken. Velen denken dat allergenen in het najaar met winterslaap gaan, maar dat is duidelijk niet het geval. In de winter komen allergenen zelfs meer voor dan in om het even welk ander seizoen. Denk hierbij vooral aan sporen van schimmel, aan huismijt, stof of pollen.

Wat is een winterallergie en wat kunnen we er zelf aan doen zonder onmiddellijk naar medicijnen te grijpen?

Een winterallergie komt veel meer  voor dan we denken. Maar liefst 25 procent van onze landgenoten hebben er ieder jaar weer last van. Wanneer je bijvoorbeeld gevoelig bent aan stof, pollen, schimmels of aan de huisstofmijt kun je het tijdens de wintermaanden zelfs nog moeilijker hebben dan in het voorjaar en in de zomer. In zowel de herfst als in de  winter brengen we de allergenen zelfs mee aan binnen, na een boswandeling bijvoorbeeld.

Schimmelsporen

Dan hangen er mogelijk bladeren en zelfs allerlei schimmels aan onze schoenen. En vergeet hierbij zeker de rol van onze huisdieren niet. Die blijven vooral in de winter liever warm en gezellig binnen dan in het gure weer buiten. En je wollen tapijt bijvoorbeeld ligt in de winter even goed binnen zoals dat in alle andere seizoenen het geval is. Daar boven op houden we de koude zoveel mogelijk buiten en de warmte binnen. Zo is onze woning zelfs de ideale omgeving voor allergenen.

Een winterallergie en een eenvoudige verkoudheid 

Er bestaan duidelijke verschillen tussen een winterallergie en een verkoudheid. Vooral de duur van de twee verschilt. Hoewel een simpele verkoudheid meestal spontaan geneest na drie tot veertien dagen, duren winterallergieën veel langer. Die kan zelfs tot enkele maanden aanslepen. Wanneer we niets doen aan de allergenen die je winterallergie veroorzaken, zullen de vervelende symptomen namelijk blijven duren.

Lees ook: Hoe kun je verkoudheden voorkomen?

Een Winterallergie herkennen

De symptomen van een typische winterallergie verschillen duidelijk van een verkoudheid. Hoesten en keelpijn komen bij een verkoudheid vaak voor, maar dat is bij een winterallergie veel minder het geval. Die manifesteert zich vooral met vaak hevige jeuk en waterogen. Zowel een verkoudheid als een winterallergie zorgen voor meer snot, maar de kleur ervan is verschillend. Dat is in geval van een verkoudheid geel gekleurd terwijl dit bij een allergie helder en onschuldig is.

Zo weet je dat je met huisstofmijt te doen hebt

De symptomen van een winterallergie doen vaak aan de symptomen van een huisstofmijt allergie denken. Als je regelmatig last hebt van een allergie in de winter, dan houdt die vaak maandenlang aan. Je hebt jeukende rode of net heel waterige ogen, soms een pijnlijke keel of een hoest. Je voelt je vaak vermoeit en hebt helder, waterig snot. Bij lichte koorts heb je te maken met een verkoudheid of ziekte en nooit met een allergie. Bij een allergie hoort ook geen pijn. Een gewone verkoudheid duurt maximaal 14 dagen. Bij een verkoudheid is je snot niet helder maar geel.

Een winterallergie voorkomen

  • Gelukkig kun je zelf veel doen om een winterallergie te voorkomen:
  • Houd het huis schoon.
  • Open deuren en ramen voor een goede ventilatie.
  • Verwijder het oude tapijt uit de woonkamer of slaapkamer.
  • Neem regelmatige hete baden
  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik bij voorkeur allergievrij bedlinnen.
  • Drink elke dag minstens 2,5 liter water.

Een typische winterallergie gaat vaak samen met een allergie voor koude. Dat is niet alleen vervelend, het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Allergisch tegen de kou zorgt vaak voor hevige pijn

Sommigen ervaren koude als een hevige fysieke pijn. Daarnaast hebben ze vaak last van huiduitslag, zwelling, vermoeidheid, angst, hoofdpijn en ademhalingsproblemen.

Gezwollen handen

Zwelling van de handen is een symptoom van winterallergie, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Heb je na blootstelling aan lage temperaturen vaak last van zwelling van de handen? Zwellen je handen vaak na blootstelling aan lage temperaturen? Dan is de kans groot dat je last hebt van een koude allergie. Soms is dat zo zwelt zelfs je keel op. Om ernstiger te voorkomen is een dringende medische tussenkomst onmisbaar.

Zeker goed om weten:  Koude handen en voeten voorkomen met gezonde voeding

Rode huid

Bij een koude winterallergie krijg je vaak af te rekenen met een hevig rode huid die in vele gevallen 24 uur kan aanhouden.

Je hebt last van netelroos

Netelroos is dikwijls een symptoom van een winter- of koude allergie. Je krijgt dan last van hevige jeuk in combinatie met licht gezwollen en roze vlekken.

Je bent duizelig

Wanneer ze met koude in aanraking komen hebben deze personen regelmatig last van duizeligheid.

Ook interessant: Deze superfoods en vezelrijke voeding verzachten de symptomen van griep en

Erfelijk

Een koude allergie wordt vaak veroorzaakt door een of ander virus of door een onderliggende ziekte. Resultaten van recente en grootschalige onderzoeken tonen aan dat deze allergie ook erfelijk kan zijn. Herken je deze symptomen? Dat betekent nog lang niet dat je allergisch bent tegen koude? Contacteer dan wél je huisarts om daar zekerheid over te krijgen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.