Salmonella
Spread the love

Supermarktketen Jumbo haalt biologische zonnebloempitten terug vanwege de aanwezigheid van salmonella.

Dit maakte Jumbo zelf bekendgemaakt. Het product is inmiddels uit de rekken verwijderd.

Salmonella kan symptomen veroorzaken zoals diarree, buikkrampen, misselijkheid en koorts.

Het betreft het product ‘BIO-zonnebloempitten’ in plastic zakken van 500 gram met de vervaldatum 09-10-2025. De zonnebloempitten zijn verkocht tussen 31 januari en gisteren. Inmiddels zijn ze uit de schappen gehaald.

De biologische zonnebloempitten kunnen besmet zijn met salmonella. Deze bacterie kan symptomen veroorzaken zoals diarree, buikpijn, misselijkheid, braken en koorts.

Jumbo verzoekt in samenwerking met het Federaal Voedselagentschap (FAVV) om het product niet te consumeren en het terug te brengen naar de winkel. Hiervoor is geen kassaticket vereist.

Wat is salmonella?

Salmonella is een type bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Het komt vaak voor in rauwe of onvoldoende verhitte voedingsmiddelen, zoals eieren, gevogelte, vlees en ongepasteuriseerde melk, maar ook in zaden en pitten.

Symptomen van een salmonellabesmetting zijn onder andere diarree, buikpijn, koorts en braken. Het is belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en voedsel goed te bereiden om besmetting te voorkomen.

Hoe ons beschermen tegen salmonella?

Om besmetting met salmonella te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige, maar belangrijke stappen die je kunt volgen:

Was je handen regelmatig

Was je handen grondig met water en zeep, vooral na het aanraken van rauwe voedingsmiddelen zoals vlees, eieren of gevogelte.

Voedsel grondig doorkoken

Bereid vooral vlees, gevogelte en eieren op de juiste temperatuur om bacteriën doeltreffend te verwijderen.

Gebruik een keukenthermometer om dit nauwkeurig te controleren.

Vermijd kruisbesmetting

Gebruik altijd aparte snijplanken en keukengerei voor rauwe en bereide voedingsmiddelen. Reinig oppervlakken en gereedschappen zorgvuldig na gebruik.

Bewaar voedsel op de juiste temperatuur

Houd bederfelijke producten in de koelkast bij 4 graden, en liefst lager. Vermijd dat voedsel te lang op kamertemperatuur blijft staan.

Spoel groenten en fruit grondig

Was verse producten onder stromend water om vuil en eventuele bacteriën te verwijderen.

Gebruik gepasteuriseerde producten

Gebruik gepasteuriseerde melk en eieren, vooral bij het bereiden van gerechten waarin deze rauw worden verwerkt.

Conclusie: Veilig omgaan met voedsel

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je het risico op een salmonellabesmetting aanzienlijk verkleinen. Veilig omgaan met voedsel is essentieel voor een goede gezondheid!

Door Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.