Nieuwe keuken kopen

Nieuwe keuken kopen – De juiste keuken kiezen om rugklachten te voorkomen

Spread the love

Nieuwe keuken kopen is een belangrijke investering. Met kennis van zaken je nieuwe keuken kiezen is nodig om een dure miskoop te voorkomen. Keukens zijn er in alle mogelijke uitvoeringen, materialen en afmetingen. Die maken het kiezen er zeker niet makkelijker op. Je moet je thuis voelen in je nieuwe keuken. Maar dat is niet alles. De juiste keuken kiezen is ook belangrijk op het vlak van je gezondheid, hoe verrassend dit ook mag klinken.


Kortom, op wat moet je zeker letten bij het kiezen en kopen van een nieuwe keuken?

De ideale keuken is voor iedereen verschillend en hangt in belangrijke mate van onze persoonlijke voorkeuren af. De indeling en inrichten van je keuken staan bovenaan het lijstje. Logisch want meerdere apparaten verdienen het meest esthetische en praktische plaatsje in je nieuwe keuken. Een nieuwe keuken kopen volgens standaard afmetingen en opstellingen is geen goed idee. Niemand van ons is hetzelfde en een praktische keuken voor een groot persoon is dat zeker niet voor een kleiner iemand. De meest ergonomische keuken kiezen die aan je persoon is aangepast is belangrijk maar wordt nog veel teveel over het hoofd gezien. Spijtig, want hoe ergonomischer je keuken hoe aangenamer het werk en hoe minder rugklachten. Het ontwerp van je nieuwe keuken is de basis van de juiste keuze.

Nieuwe keuken kopen

Bepaal vooraf je budget

De keuze van je keuken hangt voor een groot deel af van je beschikbare budget. Leg dat vooraf vast en wijk daar niet meer van af. Dat vergemakkelijkt alvast je keuze en zo sta je achteraf niet voor onaangename financiële verrassingen.

Een nieuwe keuken kopen die aangepast is aan je levensstijl

Een nieuwe keuken kopen doe je zeker niet uitsluitend op esthetische gronden. De juiste keuken kiezen doe je in functie van je levensstijl, je manier van werken en aan de samenstelling van je gezin. Je toekomstige keuken moet uiteraard in je smaak vallen. Hoe belangrijk is koken voor je? Is koken niet je ding maar iets wat nu eenmaal moet gebeuren? Dan kies je voor kant en klare maaltijden, diepvriesgerechten en salades die weinig van je vrije tijd vragen. In dit geval voorzie je best de nodige ruimte voor alle apparaten.

Voel je je best thuis in een klassieke keuken?

Dan heb je vooral grote werkoppervlakte nodig en opbergruimte nodig. Ben je een workaholic en weet je dat je weinig tijd over hebt om in je keuken actief te zijn? Dan heb je genoeg aan een kleine functionele keuken met een beperkte eethoek of een klaptafel.

Jonge gezinnen met kinderen hebben nood aan een goed georganiseerde en overzichtelijke keuken waar ze de kinderen vanuit alle hoeken kunnen in het oog houden.

Soorten keukens

Nieuwe keuken kopenDe keuze aan keukens is opvallend groot:

Klassieke keukens: passen bij alle soorten bouwstijlen en interieurs. Een klassieke keuken is statig en elegant en brengt een nostalgische sfeer in huis. Ze stralen warmte en gezelligheid uit en vallen op met hun symmetrische lijnen, ornamenten, zuilen en haarden.

Vintage keukens: zijn zowel verkrijgbaar in donkere als in lichtere pastelkleuren. Moderne apparatuur gecombineerd met klassieke elementen en een aangepaste kleur zorgen voor de nodige luxe en een tijdloze uitstraling.

Moderne keukens: zijn strak, minimalistisch met weinig ronde vormen en greeploze keukendeuren. Sommige moderne keukens zijn wit, zwart of hebben een aardetint of felle trendy kleuren. Je kiest een moderne keuken om te contrasteren met de landelijke inrichting van je woning of als je een ruime keuken ter beschikking wilt.

  • Landelijk keuken: straalt sfeer, gezelligheid en nostalgie uit en bestaat vaak uit hout. Ze zijn sierlijk afgewerkt met keukengrepen, keukendeurtjes of tierlantijntjes uit ‘grootmoeders tijd’. Deze mooie landelijke keukens zijn er het sprekend voorbeeld van.
  • Exclusieve keukens: zijn keukens met een eigen karakter, hoogwaardige materialen, de laatste technische ontwikkelingen en  perfect afgewerkt. Exclusieve keukens zorgen voor luxe en kwaliteit in je keuken.
  • Boeren keukens: ademen rust, landelijkheid, warmte en gezelligheid uit. Ze bestaan vooral uit veel hout, een nostalgisch pannenrek, veel natuurlijke materialen, schattige motiefjes, gietijzeren sloten en porseleinen handgrepen.
  • Hoogglans keukens: zijn trendy, zijn strak, modern, chic en minimalistisch.
  • Design keukens: zijn modern en vaak gewaagd
  • Italiaanse keukens: zijn stijlvol en uniek met een persoonlijke uitstraling. In deze keukens passen verschillende losse inbouwapparaten.
  • High end keukens: combineren luxe met design vormen de topklasse met een prijskaartje van minstens 30000 euro.

Onze keuken is de drukte plaats van onze woning

Nieuwe keuken kopenGeen enkele andere ruimte in je woning wordt zoveel gebruikt als onze keuken. Je maakt vooraf best duidelijk wat je vooral in je keuken wil doen en wat niet. Gebruik je de keuken uitsluitend als plaats om te koken of zie je ze ook als een ontmoetingsplaats voor je gezin? Welke meubels,  keukentoestellen en apparatuur wil je in je toekomstige keuken niet missen en is voor dat alles wel voldoende plaats beschikbaar?

Een goede keuken is functioneel

De juiste keuken is in de eerste plaats functioneel en beschikt over voldoende werk- en opbergruimte Je kunt er op een aangename manier in wassen, snijden, bereiden en koken van maaltijden. Je vaat en al je keukenmateriaal is makkelijk op te bergen en is even goed onderhoudsvriendelijk.

Werkplezier

De inrichting en indeling van je keuken is belangrijk voor maximaal werkplezier en comfort. Is de beschikbare plaats voor je keuken eerder beperkt? Hou er dan rekening mee dat je ook in een ‘verloren hoekje’ een opbergkast kunt plaatsen en dat je koel- en ijskast niet nodig een plaatsje in je keuken moeten hebben. Maak het je in je keuken zo aangenaam mogelijk en voorzien in alleen plaats voor wat je daar echt nodig hebt.

Een nieuwe keuken kopen met de juiste ergonomie

Bij een nieuwe keuken kopen komt veel meer kijken dan de uitvoering, de materialen, de afmetingen en het prijskaartje. De ergonomie en de gebruiksvriendelijkheid van een keuken worden nog teveel over het hoofd gezien. Ze zijn echter belangrijk om makkelijk in je keuken te kunnen werken zonder gezondheidsklachten. We spreken dan vooral van allerlei rugaandoeningen en rage rugklachten. En die kun je vaak met een goed ergonomische indeling van je keuken voorkomen. Een goede ergonomie is vooral belangrijk tijdens het koken maar een goede indeling voor je keuken ligt zeker niet zomaar voor het grijpen.

Wat verstaat men onder de ergonomie van een keuken?

Nieuwe keuken kopenErgonomie past de keuken aan de gebruiker aan om zo aangenaam mogelijk te werken met zo weinig mogelijk lichamelijke klachten. Met de juiste ergonomie, indeling en inrichting en indeling van je keuken wordt onnodig lopen, bukken, strekken en je verplaatsen voorkomen zodat je ongestoord en nauwkeuriger werkt. en je kunt nauwkeuriger werken. De ergonomie van je keuken verbeteren doe je met:

Het bepalen van de juiste werkhoogte

De juiste werkhoogte van je toekomstige keuken wordt in de eerste plaats aangepast aan zijn gebruiker. Zijn of haar lichaamslengte speelt hier een belangrijke rol. Als je kleiner dan 170 centimeter bent is een werkhoogte van 90 centimeter ideaal. Ben je tussen de 170 centimeter en 195 centimeter groot? Verhoog dan de werkhoogte van je keuken met minstens vijf centimeter, dus tot 95 centimeter. Wil je de werkhoogte van je nieuwe keuken maximaal of je lichaamslengte afstemmen? Sta dan voor het werkblad staan en houdt je armen in een hoek van 90 graden. Bij de juiste werkhoogte bedraagt is de afstand tussen je onderarmen en het werkblad ongeveer 12 centimeter.

Een nieuwe keuken kopen met het juiste werkblad

Naast de hoogte van het werkblad zijn ook de afmetingen van het werkblad belangrijk. Hoe meer die aan de gebruiker is aangepast hoe ergonomischer je nieuwe keuken. Standaard is de diepte van een werkblad gemiddeld 60 centimeter. Voorzie je graag ook plaats voor je koffiezetapparaat en andere kleinere keukenapparaten dan kies je best voor een groter werkplekoppervlak. De beste plaats voor je werkblad is onmiddellijk naast het kookgedeelte van je keuken. Een keuken met ronde hoeken is handig om ongelukken te voorkomen, zeker als er kinderen in huis zijn.

Een nieuwe keuken kopen die goed bereikbaar is

Nieuwe keuken kopenBesloot je een nieuwe keuken kopen die in de eerste plaats ook ergonomisch is? Kies dan een keuken waarbij alles makkelijk bereikbaar is. Vervang bijvoorbeeld een kast met leggers door een met laden,  zo moet je niet eerst heel de kast leegmaken om aan het achterste product te raken. Gebruik bij voorkeur brede laden in plaats van twee kleinere naast elkaar. Zo bespaar je tot gemiddeld 15 procent aan opbergruimte. Zet je keukengereedschap waarvan je weet ze regelmatig te gebruiken werkhoogte en diegenen die je weinig gebruikt boven- of onderaan de kast.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.