Meer postelein eten en de positieve invloed op je gezondheid + Recepten

Spread the love

Meer postelein eten heeft een positief effect op je gezondheid. Het is een van de vele vergeten groenten die het in gezond en natuurlijk eetpatroon uitstekend doet. Postelein is rijk gezonde voedingsstoffen, vooral sterke antioxidanten en gezonde omega 3-vetzuren. Toch is voor de meesten onder ons postelein niet méér dan onkruid, maar het is dus veel meer dan dat. Postelein is het ganse jaar beschikbaar. Je eet het zowel rauw als gekookt. Daarnaast heeft het ook een genezende functie.

Wat is postelein en waarom zou je het meer moeten gebruiken?

Je kunt het dan ook makkelijk zelf kweken. Deze diepgroene vetplant vind je tot in de kleinste uithoeken van de wereld, gaande van boomgaarden tot wijngaarden, en op akkers en zelfs gewoon in bermen langs onze wegen. Postelein is vooral populair in Azië en de mediterrane regio’s. Daar wordt het niet alleen bereid als groente, maar ook erg gewaardeerd voor zijn helende eigenschappen.

Hoe vul jij je voorraad gezonde voedingsstoffen aan? Laat het ons weten in ons gezondheidsforum!

Meer postelein eten: de voedingswaarde van postelein

Dat danken we aan de vele gezonde voedingsstoffen die we in postelein aantreffen, vooral:

  • Vitaminen: waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B11,B12 en vitamine C
  • Mineralen: naast veel calcium en magnesium vinden we in postelein ook natrium, kalium, fosfor, ijzer, mangaan, koper en zink
  • Sterke antioxidanten: die zijn dan weer belangrijk als beschermer tegen de schadelijke vrije radicalen. Die beschadigen niet alleen onze lichaamsweefsels, maar kunnen ons ook ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen
  • Voedingsvezels: die zijn onmisbaar voor een goed functionerende spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Vezels geven je ook snel een langdurig verzadigd gevoel. Daardoor je eet je minder, waardoor je makkelijker afvalt
  • Eiwitten: een gezond en natuurlijk eetpatroon bestaat uit veel eiwitten en voldoende gezonde vetten en koolhydraten
  • Gezonde vetten: vooral omega-3 vetzuren
  • Veel water: postelein bestaat voor maar liefst 93 procent uit water
  • Postelein bevat weinig of geen koolhydraten

Postelein bevat nauwelijks calorieën

Dat alles zorgt ervoor dat een portie van 100 gram postelein amper 17 calorieën en geen ongezonde vetten of slechte LDL- cholesterol bevat. Postelein eet je rauw in al je zelf gemaakte gezonde salades en gekookt. Het heeft de meeste overeenkomsten met spinazie, sla en met tuin- en waterkers en smaakt lichtjes zout- zuur.

Meer postelein eten soorten postelein

Met zomer en winterpostelein onderscheiden we twee soorten postelein. Postelein die een schaduwrijk plaatsje groeit, bevat een hogere concentratie aan meer oxalaat,  een organisch zuur dat we in heel wat planten en groenten, maar even goed in fruit, noten, zaden en zelfs in (rauwe) cacao terugvinden. Maar we maken deze stof ook zelf aan. Heb je regelmatig last van pijnlijke nierstenen of van infecties van je urinewegen? Dan kun je de consumptie van Postelein best zoveel mogelijk beperken.

Meer postelein eten: zeker diabetici 

Er wordt vooral de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de invloed van postelein op diabetes type 2. Door dagelijks maar tien gram postelein zaden aan bijvoorbeeld natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr toe te voegen, verlies je veel makkelijker je overgewicht. Tijdens deze studies stelden wetenschappers ook vast dat diabetes type 2 makkelijker onder controle te houden is. Dat danken we aan de aanwezigheid van gezonde, meervoudig en onverzadigde vetzuren, flavonoïden en polysachariden.

Meer postelein eten: helpt vet verbranden en snel afvallen

Neen, postelein is geen wondermiddel. Postelein in een ongezond en eenzijdig voedingspatroon zorgt voor geen gezondheidsvoordelen en zal je zeker niet helpen om je overgewicht definitief kwijt te spelen. Je geniet alleen van alle voordelen van postelein in een gezond, natuurlijk en gevarieerd eetpatroon. Als je het inpast in je gezond eet- en leefpatroon zul je er vlug de positieve effecten ervan ondervinden. Zowel op de weegschaal als aan je buikomtrek en ook je algemene gezondheid zal er wel bij varen.

Andere voordelen van postelein

  • Is een natuurlijke pijnstiller en spierontspanner 
  • Helpt je meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen
  • Heeft een sterk antibacteriële en ontstekingsremmende werking
  • Zorgt voor sterke botten en spieren en voor een strakke, jonge en stralende huid 
  • Herstelt en vernieuwt onze lichaamscellen
  • Ondersteunt de gezondheid van onze ogen
  • Verbetert je slaapproblemen 
  • Beschermt tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten
  • Brengt je cholesterolgehalte weer in evenwicht
  • Werkt bloeddrukverlagend
  • Heeft een positieve werking op diabetes type 2
  • Voorkomt osteoporose of botontkalking 
  • Vertraagt hersenbeschadiging en de ziekte van Parkinson

Meer postelein eten met deze gezonde recepten

Postelein soep met allerlei kruiden

Ingrediënten voor 4 personen: 300 gram postelein, 2 uien, 4 deciliters zelf gemaakte groentebouillon, kruiden naar keuze (basilicum, dragon, peterselie, kervel en rozemarijn), 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel balsamicoazijn

Bereiding:

  • Maak de uien schoon en snijd ze in ringen
  • Was de groenten en de kruiden
  • Laat ze uitlekken en snijd ze grof
  • Verhit de olijfolie 
  • Bak de uiringen zonder ze te laten kleuren en voeg er de postelein aan toe
  • Bak maximaal twee minuten en neem vier eetlepels groenten uit de pan
  • Doe er de zelf gemaakte groentebouillon aan toe en kook de postelein beetgaar
  • Pureer de soep met de staafmixer 
  • Serveer de balsamicoazijn apart zodat ieder naar wens een paar druppeltjes toe kan voegen

Salade met postelein, appel, peer en pijnboompitten

Ingrediënten: 300 gram postelein, 2 geraspte appelen, 2 in reepjes gesneden peren, 2 fijn gesnipperde uien, 50 gram pijnboompitten, 1 eetlepel onbewerkte natuurhoning rechtstreeks van de imker, 4 eetlepels olijfolie,  peper en zeezout 

Bereiding:

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin en laat afkoelen
  • Was de postelein voorzichtig en laat uitlekken
  • Doe de postelein in een schaal
  • Snipper de uien
  • Was en rasp de appel
  • Schil de peren en snij in reepjes
  • Meng alle ingrediënten met de postelein
  • Maak de dressing door de olijfolie en de honing goed te mengen
  • Verdeel deze dressing en de afgekoelde pijnboompitten over de salade en roer nog even goed door

Stoofpotje met spekreepjes en postelein

Ingrediënten: 500 gram postelein, 500 gram magere spekreepjes, 4 geschilde en in stukken gesneden aardappelen en twee fijn gesneden uien

Bereiding:

  • Bak de spekjes 
  • Kook of stoom de aardappelen 
  • Doe er de gehakte postelein bij 
  • Voeg er de magere spekjes 
  • Breng op smaak met peper en zeezout
  • Lekker bij volkoren deegwaren of zilvervliesrijst

Door regelmatig postelein in je gezond eetpatroon in te passen voorkom je een tekort aan onmisbare voedingsstoffen. Je kunt dit extra ondersteunen met het gebruik van een goed uitgebalanceerde multivitamine. Maak hier je keuze: 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Cookie settingsACCEPTPrivacy & Cookies Policy