Een gezond binnenklimaat
Spread the love

Een gezond binnenklimaat is belangrijker dan je denkt. En het zorgt alleszins voor heel wat gezondheidsvoordelen.

Een gezond binnenklimaat geeft op langere termijn ook extra waarde aan je huis. Een gezond leven is namelijk meer gezond eten alleen.

Maar hoe zorg je voor en gezond(er) binnenklimaat?

Voldoende ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie. Dit doe je door dagelijks ramen en eventuele ventilatieroosters open te zetten.

Lees in een eerder artikel ook hoe raamisolatie zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Een efficiënt ventilatiesysteem helpt uiteraard ook.

Waarom ventileren?

Ventileren brengt schonere lucht. Het voorkomt duur warmteverlies en tegelijk ook de vorming van schadelijke en ziekmakende schimmels en bacteriën.

Ventileer zeker ook tijdens en na het koken, douchen en klussen door ramen te openen open of het ventilatiesysteem hoger te schakelen.

Een schoon ventilatiesysteem

Voor een goede ventilatie is een regelmatig en aangepast onderhoud van het ventilatiesysteem onmisbaar. Dat zorgt niet alleen voor schonere lucht. Hierdoor verbruikt het ventilatiesysteem ook minder energie.

Hoe vaak je het ventilatiesysteem reinigt, hangt af van de luchtkwaliteit in huis. Over het algemeen wordt een minimum aangehouden van één keer in de 4 jaar.

Ventilatiesysteem en warmtepomp combineren

Bij de keuze van het beste ventilatiesysteem speelt de manier van verwarmen een belangrijke rol. Daarom wordt het gebruik van een warmtepomp steeds populairder.

Een warmtepomp kopen is namelijk veel duurzamer is dan een cv-ketel. Bij een ventilatiesystemen horen aangepaste warmtepompen, de zogeheten ventilatielucht/water warmtepompen.

Die gebruiken de energie uit ventilatielucht en zetten dit met een hoog rendement om in energie voor het verwarmen van je woning en van water voor de keuken en badkamer.

Een gezond binnenklimaat met voldoende natuurlijk licht in huis

Naast ventilatie zijn er nog factoren die zorgen voor een gezond binnenklimaat. Eén ervan is natuurlijk licht.

Het effect van natuurlijk licht groter dan je denkt. Daglicht verbetert niet alleen je humeur, maar ook je concentratie en productiviteit.

Uit eerder onderzoek blijkt dat 85 procent van de Belgen gebrek aan daglicht ervaart. Het is dus zeker de moeite waard om de mogelijkheden na te gaan om meer natuurlijk licht binnen te krijgen.

Nog meer tips voor een gezond binnenklimaat

Ook deze tips verbeteren je binnenhuisklimaat:

  • Plaats meer luchtzuiverende planten
  • Gebruik luchtbevochtigers in kamers met een te droge lucht
  • Maak je huis regelmatig schoon
  • Zorg voor een aangename binnenhuistemperatuur. Die schommelt tussen de 18 en 22 graden

Ga aan de slag met de bovenstaande tips en voel je nog gezonder in je eigen huis! En lees nog meer artikelen over gezonder wonen op deze website.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole