Energie besparen
Spread the love

Energie besparen kun je op verrassend veel manieren energie besparen. Helaas overwegen we energie te besparen wanneer de energieprijs fors de hoogte in gaat. Door ons het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken, kun je de energierekening zo laag mogelijk houden. Zo zorgen we ook voor een gezondere leefomgeving.

Maar hoe kun je nu zoveel mogelijk energie besparen?

Wil je ook zoveel mogelijk energie besparen om je factuur betaalbaar te maken? Dat gaat makkelijker dan je denkt. Door je te laten helpen door de energie- experts van het Onafhankelijke Adviesplatform bijvoorbeeld. Ze kunnen je zeker helpen een geschikte oplossing te vinden via de offerte en formules van veel energieleveranciers om je energieverbruik te verminderen en de beste keuze te bieden. En dit niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven.

Gelukkig kun je ook zelf veel doen om energieverbruik te besparen.

Zo bespaar je zoveel mogelijk op je energiefactuur 

Gebruik zonnepanelen

Bij energiebesparende maatregelen, denk je ongetwijfeld aan het gebruik van zonnepanelen. Door zonnepanelen te gebruiken om elektriciteit te genereren, kun je het teveel aan energie teruggeven aan het elektriciteitsnet.

Energie besparen met een zonneboiler

Met het gebruik van een zonneboiler kun je zélf heet water leveren. Vanwege overheidssubsidies zijn de kosten voor het installeren van zonnepanelen en zonneboilers sterk gedaald. Je kunt het warme water van zonneboilers gebruiken als kraanwater, of voor het verwarmen met centrale verwarming of voor je vloerverwarming.

Energie besparen door beter te isoleren

Een andere manier om je energiekosten te verlagen, is om je woning beter te isoleren. Huizen met slechte isolatie kunnen ervoor zorgen dat je veel energie en kostbare warmte verliest. Om zuinig met je energie om te gaan, zijn een goede dakisolatie, spouwmuur- en vloerisolatie onmisbaar. De overheid biedt een verscheidenheid aan subsidies om beter te isoleren. Heeft je huis nog altijd enkel glas? Vervang dit dan door hoogrendements- of kortweg HR- glas. Dit energiebesparend glas bestaat uit twee en nu ook in drie lagen glas. Op deze manier houd je de kostbare warmte binnen en de koude buiten. Sluit ook alle spleten, scheuren en openingen. De eenvoudigste manier om dit probleem op te lossen, is door het plaatsen van strips aan ramen en deuren. Deze isolerende materialen kunnen ook koudebruggen voorkomen of uitschakelen. Koudebruggen zijn plaatsen die niet of onvoldoende geïsoleerd zijn.

Energie besparen met energiezuinige huishoudtoestellen

De verschillende producenten van huishoudtoestellen zorgen dan weer voor energiezuinige toestellen. Vervang je oudere en energieverslindende apparaten door zuinige toestel. Hun energieverbruik herken je aan hun verplicht energielabel. De zuinigste apparaten dragen een A+++ label. Zuinige apparaten zijn duurder in aankoop. Dankzij hun lager stroomverbruik verdien je dit verschil al vlug terug. Let ook op je energieverbruik. Dat doe je door bijvoorbeeld je kleding buiten te drogen in plaats van in je droogkast wanneer het weer dat toelaat.

Energie besparen doe je zo: Voorkom sluipverbruik

Volgens verschillende onderzoeken gebruiken elektrische apparaten tot 75 % van de energie in stand- by. Vraag je je af hoe je weet een toestel nog steeds stroom gebruikt? Met sommige apparaten is dit duidelijk zichtbaar. Aan de lichtjes die blijven branden, ook als het toestel niet meer werkt. Jaarlijks kun je tot 35 euro besparen door na gebruik tv volledig uit te schakelen, dus door ook de stekker uit te trekken. Een andere eenvoudige manier is een stekkerdoos met schakelaar. Hiermee kun je meerdere apparaten tegelijkertijd aan- of uitschakelen.

Vervang lampen door led-verlichting

Gebruik je nog altijd stroomverslindende gloei- of halogeenlampen? Zelfs als deze het nog steeds goed zijn, is het verstandig om ze te vervangen. De meerprijs van deze led- lichten verdien je vlug terug door hun lager stroomverbruik. Ze zijn namelijk tot 85 % zuiniger dan deze gloei- of halogeenlampen. Bovendien gaan deze led- lampen tot negen keer langer mee dan gloeilampen. Led-verlichting is er in alle soorten, vormen, grootte en tinten. Zo is er voor elk interieur aangepaste led- verlichting.

Energie besparen met een programmeerbare thermostaat

Met behulp van een slimme thermostaat kun je ook veel waardevolle energie besparen. Op deze manier kunt u vooraf programmeren wanneer je verwarming in- of uitgeschakeld wordt. Zo vergeet je verwarming nooit af te zetten. Intelligente thermostaten kunnen je meestal ook inzicht geven in je energieverbruik.

Met een warmtepomp

Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor cv-ketels voor het verwarmen van je woning. Warmtepompen maken slim gebruik van de beschikbare warmte. Bij het gebruik van warmtepompen kunnen meerdere warmtebronnen worden gebruikt. Naast de buitenlucht zijn dat water of en geothermie af aardwarmte.

Lager waterverbruik

Als je minder water gebruikt, gaat je waterrekening uiteraard ook omlaag. Wanneer je minder warm water verbruikt, verlaag je ook je energierekening (elektriciteit voor gas bij het gebruik van een warmtepomp). Met een energiezuinige douchekop kun je warm water besparen, maar ook door korter of minder te douchen en door de temperatuur van het water te verlagen. Dit kan met een mengkraan of op de gasboiler/ketel/warmtepomp zelf. Je kunt je waterverbruik verder verlagen met het gebruik van een energiezuinige vaatwasser of wasmachine en die zuinig te gebruiken. Schakel deze toestellen pas in als ze volledig gevuld zijn.

Energie besparen met een voordelige energieleverancier

Om zoveel mogelijk te besparen op je stroomverbruik, kies je in de eerste plaats voor een voordelige energieleveranciers. Dat is er een met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Laat je tijdens deze zoektocht bijstaan door de energiedeskundigen van het Onafhankelijke Adviesplatform. Ze kunnen je zeker helpen een geschikte oplossing te vinden via de offerte en formules van veel energieleveranciers om je energieverbruik te verminderen en de beste keuze te bieden. En dit niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole