Een houten tuinhuis kopen
Spread the love

Een houten tuinhuis kopen is een goed idee. Zeker wanneer je langer van je mooi aangelegde tuin wilt genieten of over extra opbergruimte wilt beschikken.

Een houten tuinhuis biedt niet alleen extra opbergruimte. Het doet steeds meer en meer dienst als een ontspanningsruimte, als verlengstuk van onze woonkamer.

Zelf als kantoor of als gastenverblijf.

Bij het kopen van een houten tuinhuis zijn er echter een aantal belangrijke factoren waar je zeker rekening mee moet houden, zodat je de juiste keuze maakt.

Op wat moet je zeker letten bij een houten tuinhuis kopen?

Tuinhuizen zijn er in alle mogelijke materialen, afmetingen en uitvoeringen. Zo is er altijd wel een tuinhuis dat bij je huis en je tuin past en tegelijk aan je wensen voldoet.

Je uiteindelijke keuze hangt uiteraard ook van je persoonlijke voorkeur af. Toch zul je bij je keuze met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden?

Zo zul je een keuze moeten maken uit het grote aanbod tuinhuizen.

Soorten Tuinhuizen

Tuinhuizen zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden niet alleen extra opslagruimte, maar kunnen ook dienen als een ontspanningsruimte of werkplek in eigen achtertuin.

Er zijn verschillende soorten tuinhuizen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en functionaliteiten. De populairste tuinhuizen zijn ongetwijfeld:

Blokhutten

Blokhutten zijn wellicht de populairste tuinhuizen. Ze hebben een rustiek en charmant uiterlijk en worden vaak gebruikt als opslagruimte voor tuingereedschap of als een extra tuinkamer.

Blokhutten zijn bestaan meestal uit houten logs die elkaar overlappen. Dat isoleert uitstekend en maakt blokhutten opvallend duurzaam met een lange levensduur.

Een houten tuinhuis kopen: Tuinhuisjes

Tuinhuisjes zijn meestal kleiner dan blokhutten en worden vooral gebruikt als extra opbergruimte. Ze hebben vaak ramen aan de voorkant om natuurlijk licht binnen te laten.

Ze worden uitgerust met planken of rekken om spullen georganiseerd te houden. Tuinhuisjes zijn ideaal voor het opbergen van gereedschap, fietsen of andere items die je niet in huis wilt bewaren.

Prieeltjes

Prieeltjes voegen een vleugje elegantie toe aan je tuin. Ze hebben meestal een open structuren met een dak en kunnen worden gebruikt als een schaduwrijke plek om te ontspannen of als een overdekte eethoek.

Prieeltjes zijn vaak gedecoreerd met klimplanten zoals wijnstokken of rozen, waardoor ze een romantische sfeer creëren.

Moderne tuinhuizen

Naast deze traditionele tuinhuizen, kiezen we meer en meer voor moderne tuinhuizen. Die passen uitstekend bij onze hedendaagse bouwstijlen.

Met hun strakke en minimalistische ontwerpen voegen een eigentijdse uitstraling toe aan je tuin. Ze worden vaak gebruikt als extra leefruimte, kantoor aan huis of zelfs als een studio voor creatieve projecten.

Tuinhuis met overkapping

De laatste jaren zien we steeds meer tuinhuizen met overkapping in onze tuinen. Zo een tuinhuis met overkapping biedt veel voordelen en beschermt tegen alle weersomstandigheden.

Je gebruikt het als extra opbergruimte, maar even goed als een comfortabele loungeplek. Wil je zo lang mogelijk van je mooi aangelegde tuin kunnen genieten? Dan is een tuinhuis met overkapping de gedroomde oplossing.

Geniet van je tuin in alle seizoenen

Wil je van in het vroege voorjaar tot diep in de herfst van de deugddoende buitenlucht genieten? In die periodes van het jaar kan het ‘s avonds al flink afkoelen.

Dankzij de extra isolatie en eventuele verwarming wordt een tuinhuis met overkapping een extra woon- of ontspanningsruimte.

Zo kun je ook tijdens koudere dagen van je tuin genieten en optimaal tot rust komen. Dat maakt je stressbestendiger.

Hobbyruimte combineren met loungeplek

Een tuinhuis met overkapping stelt je bovendien in staat om je hobby te combineren met een ontspannende loungeplek.

Wil je dit soort tuinhuis ook in de winter gebruiken? Zorg dan voor een goede isolatie.

Houten tuinhuis kopen: De verschillende soorten hout

Bij de bouw van een houten tuinhuis worden verschillende soorten gebruikt. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Veel gebruikte houtsoorten voor tuinhuizen zijn ongetwijfeld:

 • Eikenhout: is duurzaam en bestand tegen rot, waardoor het ideaal is voor buitentoepassingen zoals houten tuinhuizen. Vergeleken met andere houtsoorten is eikenhout nogal prijzig.
 • Douglashout: is een duurzame houtsoort met een warme uitstraling. Is minder duur dan eikenhout.
 • Vurenhout: betaalbare houtsoort, maar vraagt meer onderhoud dan voorgaande houtsoorten.

Naast deze drie veel gebruikte houtsoorten wordt ook padouk, lariks, afzelia, afrormosia, lork, kastanje, ceder en grenenhout gebruikt bij de bouw van houten tuinhuizen.

Ceder en grenenhout zijn minder bestand tegen onze weersomstandigheden. Ze zijn immers gevoelig voor verkleuringen en beschadigingen.

Een houten tuinhuis kopen

Het beste hout voor een houten tuinhuis

Het beste hout voor een houten tuinhuis hangt af van uw specifieke behoeften en budget. Over het algemeen wordt er vaak gekozen voor geïmpregneerd hout, vooral vurenhout.

Deze populaire houtsoort is vooraf behandeld tegen schimmels en insecten. Daarnaast is vurenhout betaalbaar en duurzaam, waardoor het een populaire keuze is voor veel tuinhuizen.

Houten tuinhuisjes in duurzame houtsoorten gaan levenslang mee

Gaat je voorkeur naar hoogwaardigere opties, en laat je budget dat ook toe? Investeer dan in hardhout zoals eiken of lariks.

Jarenlang plezier van je houten tuinhuis

Beide houtsoorten zijn opvallend duurzaam. Met een regelmatig en aangepast onderhoud gaan houten tuinhuisjes in eik of lariks levenslang mee.

Waarop letten bij een houten tuinhuis kopen

Bij het kopen van een houten tuinhuis zijn er verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

 • Grootte: bepaal vooraf de ruimte die je nodig heeft en zorg ervoor dat het tuinhuis groot genoeg is om aan je behoeften te voldoen.
 • Vergunning: controleer tijdig of je een vergunning nodig heeft voordat je een tuinhuis plaatst. Dit kan variëren afhankelijk van de locatie en grootte van uw tuin. Hou er rekening mee dat er tussen je aanvraag en het afleveren van je vergunning al vlug enkele maanden verlopen
 • Fundering: zorg voor een aangepaste fundering heeft voor je tuinhuis. Alleen stabiliteit garandeert de duurzaamheid van je tuinhuis.
 • Isolatie: gebruik je je tuinhuis niet alleen in de zomer, maar ook in het voor- en in het najaar? Overweeg dan zeker het plaatsen van een goede isolatie.

Voordelen van een houten tuinhuis

Een houten tuinhuis biedt verrassend veel voordelen. Een tuinhuis uit hout:

 • Vergroot de waarde van zowel je tuin als van je huis
 • Geeft je extra opbergruimte
 • Je kunt je tuinhuis ook gebruiken als loungeplaats of als hobbykamer, speelkamer en zelfs als compleet kantoor
 • Zorgt voor een plaats waar je tot rust kan komen midden je mooi aangelegde tuin

Onderhoud

Het onderhouden van een houten tuinhuis is essentieel voor zijn lange levensduur om de levensduur. Regelmatig onderhoud voorkomt houtrot en beschadiging door allerlei weersinvloeden.

Behandel daarom het hout minstens eenmaal per jaar met een beschermende beits-, vernis- of verflaag om het te beschermen tegen vocht en de schadelijke UV-stralen van de zon.

Maak ook de nabije omgeving van het tuinhuis regelmatig schoon door eventueel aanwezige planten, bomen of struiken te snoeien die te dichtbij groeien. Dit voorkomt schade aan het hout en zorgt ervoor dat je tuinhuis er altijd mooi blijft uitzien.

Wat kost een houten tuinhuis?

De prijs van een houten tuinhuis varieert sterk, en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte, het type hout en de extra opties die je kiest.

Over het algemeen ligt de kostprijs van een tuinhuis tussen de 1000 en 5000 euro.

Bepaal voor je zoektocht naar een geschikt tuinhuis hoe groot je beschikbaar budget is. Dat vergemakkelijkt je keuze, je jaagt geen onhaalbare dromen na en je blijft binnen je financiële mogelijkheden.

Vergeet de eventuele extra kosten zoals fundering, isolatie en installatie niet.

Een houten tuinhuis kopen

Een houten tuinhuis kopen doe je best online. kun je op vele plaatsen.

Zo kies je rustig van bij jou thuis, zijn er geen ellenlange wachtrijen en moet je geen nieuwsgierige blikken trotseren.

Online is de keuze aan tuinhuizen ontzettend groot. Bespaar nooit op de kwaliteit van je tuinhuis. Het duurste exemplaar is daarom lang niet altijd het beste.

Kies het tuinhuis met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Kies voor het tuinhuis met de beste prijs-kwaliteitverhouding, zo kom je nooit bedrogen uit.

Bezoek meerdere leveranciers of gespecialiseerde webshops. Zo vind je zeker het tuinhuis dat bij je past voor de beste prijs.

Een houten tuinhuis plaatsen

Een handige Harry kan overwegen zijn tuinhuis zelf te plaatsen. Het plaatsen van een tuinhuis vraagt kennis en ervaring. Als je budget het toelaat, kun je je tuinhuis best door de professional laten plaatsen

Conclusie: Een tuinhuis geeft een meerwaarde aan je tuin en aan je huis

Een houten tuinhuis geeft een extra waarde aan zowel je tuin als van je huis. Door rekening te houden met de verschillende soorten hout en op belangrijke aspecten te letten zoals grootte, een eventuele vergunning en onderhoud, maak je de juiste keuze.

Met de juiste zorg en onderhoud kan gaat je houten tuinhuis levenslang mee en geniet je maximaal van alle voordelen zo’n tuinhuis te bieden heeft.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole