Spread the love

[fusion_builder_container background_color=”#282a2b” background_image=”https://mlshhx3tgfu7.i.optimole.com/cb:d5ik.1a1be/w:auto/h:auto/q:mauto/ig:avif/https://leefnugezonder.be/wp-content/uploads/2015/02/Black_background-1.jpg” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_text]

Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”25″ bottom_margin=”25″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””/][fusion_text][bftpro-form-start 1]

Je Naam: [bftpro-field-static name]
*Je Email: [bftpro-field-static email]

[bftpro-submit-button 1 “Aanmelden”]
[bftpro-form-end 1][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20px” padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Foliumzuur is een belangrijke vitamine die deel uitmaakt van de uitgebreide B- familie. Tot voor enkele jaren was er over foliumzuur of  vitamine B 11 nog niet zo heel veel bekend. Er werd dan ook niet zo heel veel aandacht aan besteed. Daar komt nu meer en meer verandering in, zeker nadat wetenschappers er achter kwamen dat foliumzuur een erg belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap. Het zorgt voor de aanmaak van je rode bloedcellen en bij je DNA. Wat zijn de gevolgen van zowel een teveel als een gebrek aan foliumzuur en in welke voeding tref je de hoogste concentratie foliumzuur aan?

 

Iedereen van ons, maar zeker zwangere vrouwen hebben nood aan een voldoende dosis foliumzuur.

Foliumzuur, een  in water oplosbare vitamine, is belangrijk voor ons allemaal, maar zeker voor vrouwen tijdens de zwangerschap. En precies hier wringt het schoentje. Wetenschappelijk onderzoek bracht aan het licht dat bijna de helft van de zwangere vrouwen veel te weinig foliumzuur opnemen.

Ons lichaam haalt een hoeveelheid foliumzuur uit onze voeding, maar dat is onvoldoende om onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te halen. Wetenschappers raden zwangere vrouwen en zij die zwanger willen worden aan om naast een foliumrijke voeding nog een supplement van 400 microgram foliumzuur per dag in te nemen
Foliumzuur zorgt voor de aanmaak van je rode bloedcellen en voor een gezond zenuwstelsel, en is vooral aanwezig in groenten en fruit, maar ook in aardappelen, en in allerlei zuivel- en volkorenproducten.

Zwangerschap

Zoals gezegd is foliumzuur een van de belangrijkste vitamines tijdens de zwangerschap. Het zorgt voor een goede celdeling en verlaagt het risico op een open ruggetje. Foliumzuur verlaagt tevens het homocysteïnegehalte,  dat bij een te hoge dosis ernstige hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Het is aan te raden extra voedingssupplementen met foliumzuur te nemen van zodra je zwanger wil worden. Een gebrek aan foliumzuur kan zelfs verantwoordelijk zijn voor het volledig ontbreken van bepaalde delen van de hersenen van je baby. Daarnaast verkleint het je risico op het loskomen van de placenta van de baarmoederwand.

Een tekort aan foliumzuur tijdens je zwangerschap vergroot het risico op ernstige hersenafwijkingen, een open ruggetje en op een vroeggeboorte

Extra tip van de diëtiste:

  • Voeding rijk aan foliumzuur (B 11): voedingsmiddelen met de hoogste concentratie foliumzuur zijn spinazie, allerlei soorten bonen, broccoli, aardappelen, zonnebloempitten, aardbeien, mandarijntjes, sinaasappelen, papaya, brood, kaas, biergist, linzen, en sla.

Andere voordelen van foliumzuur voor de moeder en kind:

  • Groei baarmoeder: tijdens de zwangerschap bevordert foliumzuur zowel de groei van je baarmoeder als van je borsten, alsook de vorming van de placenta.
  • Vroeggeboorte: een gebrek aan foliumzuur vergroot niet alleen het risico op een open ruggetje en een hazenlip bij je baby. Het ligt dikwijls ook aan de basis van een vroeggeboorte.

Foliumzuur voor twee

Met een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding krijgen we voldoende foliumzuur naar binnen. Dat is zeker niet het geval tijdens je zwangerschap. Dan heb je zowel extra foliumzuur nodig voor jezelf, als voor je ongeboren baby. Uit je dagelijkse voeding is je lichaam niet in staat voldoende foliumzuur aan te maken. Een zwangere vrouw zou dan bijvoorbeeld elke dag 50 bruine boterhammen of  5 kilo aardappelen moeten naar binnen werken. Om tijdens je zwangerschap je concentratie aan foliumzuur op peil te brengen heb je dus extra foliumzuur nodig onder de vorm van voedingssupplementen.

Om voldoende folium voor zichzelf en haar baby uit haar dagelijkse voeding te halen zou een zwangere vrouw dagelijks minstens 50 boterhammen of 5 kilo aardappelen naar binnen moeten werken

Onschadelijk

Het slikken van alleen foliumzuur bij een vitamine B 12 tekort  (pernicieuze anemie) kan leiden tot afwijkingen aan het  zenuwstelsel als niet gelijktijdig vitamine B12 wordt gegeven.  Daarom mag je geen foliumzuur gebruiken als er bloedarmoede  werd vastgesteld die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12. Indien je bloedarmoede hebt, moet de huisarts de oorzaak van de bloedarmoede eerst onderzoeken. Andere vitaminen en mineralen die belangrijk zijn tijdens je zwangerschap zijn alle vitaminen van de B- familie, bèta-caroteen, vitamine C, Vitamine D, Vitamine E en K en mineralen als calcium, chroom, chloride, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesiu, mangaan, molybdeen, natrium, seleen, en zink.

Nevenverschijnselen

Van een hoge inname van natuurlijk foliumzuur dat in de voeding voorkomt zijn nog nooit nadelige effecten waargenomen. Een hoge inname van synthetisch foliumzuur uit voedingssupplementen of uit verrijkte voeding kan daarentegen wel nadelige gevolgen hebben. Dit komt omdat het foliumzuur niet ‘vrijgemaakt’ hoeft te worden, wat bij voeding wel het geval is.

  • Bijkomende nadelen van een tekort aan foliumzuur zijn: belangrijke afwijkingen van de rode en witte bloedcellen en veranderingen in het beenmerg. Een foliumzuur-tekort kan ook een verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darm tot gevolg hebben. Verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid zijn er de gevolgen van.

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole