Zoethout

Zoethout verzacht menstruatiepijn en zoveel meer + Recepten

Spread the love

Zoethout is het product van de wortels van de gelijknamige struik. Het maakt deel uit van de uitgebreide familie van de peulvruchten. Zoethout is dus nauw verwant met erwten, bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten toebehoren. Zoethout wordt niet alleen in de keuken gebruikt. Het heeft ook een heilzame werking en zorgt voor heel wat voordelen op het vlak van onze gezondheid.

Wat is zoethout en welke invloed heeft het op onze gezondheid?

De zoethoutstruik voelt zich vooral thuis in een warm klimaat. Je vindt het vooral in landen zoals Spanje, Italië, Griekenland, Turkije, Iran, Irak, de Kaukasus, Syrië en China. De zoethoutstruik houdt vooral van een vochtige omgeving zoals in de onmiddellijke omgeving van rivieren en meren. De struik wordt tot twee meter hoog en draagt in de zomermaanden prachtige paarse bloemen.

Het oogsten van zoethout

Het is afkomstig van de wortels van de gelijknamige struik en kunnen na drie jaar geoogst worden. Dat oogsten doet men in het najaar, bij voorkeur in oktober. De wortels van de plant zitten tot ruim vier meter in de grond en dat maakt het oogsten er niet gemakkelijker op. Om schimmel te voorkomen worden de zoethoutwortels gedroogd in de zon waardoor ze tot meer dan één jaar bruikbaar blijven. Zoethout kent men al eeuwenlang. Zo vond men het in het graf van Toetankhamon. Die leefde rond 1350 voor Christus.  Al in de middeleeuwen kwam zoethout naar Europa overgewaaid.

Zoethout verzacht menstruatiepijnen

Zoethout regeert op onze hormoonspiegel. De wortel van de zoethoutplant verhoogt het oestrogeengehalte. Dat kan vervelende overgangsklachten zoals opvliegers en plotse stemmingswisselingen sterk verminderen. Het zijn de schommelingen in je oestrogeenspiegel die voor vervelende symptomen kunnen zorgen. Zoethout verlicht ook menstruatieklachten en menstruatiepijnen.

Helpt tegen gevoelige en pijnlijke borsten

Vervang enkele dagen voor je menstruatie met zoethout thee drinken of kauw op een zoethoutwortel. Dat heeft ook een positief effect te hebben op gevoelige borsten, buikkrampen en stemmingswisselingen.

Zoethout helpt je makkelijker afvallen

Dat danken we aan de aanwezigheid van gezonde (trage) koolhydraten, plantaardige stoffen en zowel oplosbare als niet oplosbare voedingsvezels in zoethout. Vezels geven je snel een langdurig voldaan gevoel, waardoor je minder eet. Heb je regelmatig last van honger tussen twee maaltijden? Kau dan op een zoethoutstokje dat doet je honger verdwijnen. Het is tegelijk een gezonde suikervervanger, een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht.

Zoethout helpt tegen stress

Stress stimuleert de aanmaak van cortisol, een hormoon dat ook je vetopslag en je vetverbranding regelt. Hoe meer cortisol je aanmaakt, hoe meer vet je verbrandt en hoe makkelijker je afvalt. Stress is niet voor niets een belangrijke oorzaak van overgewicht.

De voedingswaarde van zoethout

Naast vitamine B, C, D en K vinden we in zoethout ook mineralen zoals:

Calcium: zorgt voor sterke botten

Dit mineraal zorgt voor sterke botten en beschermt tegen botontkalking of osteoporose. Daarnaast ondersteunt calcium een gezonde spijsvertering en energiestofwisseling.

Kalium verlaagt een hoge bloeddruk

Heb je last van een hoge bloeddruk? Eet dan meer voeding met kalium. Dit mineraal helpt je aan een gezonde bloeddruk. Het verbetert tegelijk de werking van je spieren.

IJzer tegen bloedarmoede 

Is belangrijk bij de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Daardoor helpt het tegen bloedarmoede en verbetert het zuurstoftransport in je lichaam.

Zink versterkt je immuunsysteem

Daardoor ben je minder vatbaar voor allerlei gezondheidsklachten. Verder verbetert zink je energiemetabolisme en zorgt het voor sterke en gezonde botten. Zink zorgt ook voor het goed functioneren van je netvlies, belangrijk voor een goed zicht.

Zoethout gezonde suikervervanger

Zoethout is een gezond alternatief voor geraffineerde, witte suiker. Het wordt veel gebruikt in

  • Zoethoutthee en in kruidenthees
  • Allerlei snoep waaronder het populaire drop
  • Kauwgom
  • Frisdranken
  • Bier
  • Tandpasta
  • Pruimtabak

Andere voordelen van zoethout:

  • Het voorkomen of behandelen van maagzweren: met buikpijn, misselijkheid en verlies van eetlust als belangrijkste symptomen. Dat heeft zoethout te danken aan zijn ontstekingsremmende werking
  • Zorgt voor een goede spijsvertering: waaronder een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Helpt tegelijk bij een opgeblazen gevoel na de maaltijd en tegen winderigheid
  • Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand: daardoor verkleint je risico Helpt bij verkoudheden, griep, bronchitis en alle infecties van je luchtwegen
  • Kan astma voorkomen of de gevolgen ervan verzachten
  • Is efficiënt tegen keelpijn
  • Helpt bij voedselvergiftiging
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Helpt bij de Ziekte van Crohn en van Adisson
  • Versterkt je leverfunctie

Gezonde recepten met zoethout

Zoethoutt hee

Ingrediënten: maak zoethoutthee van het sap van een zoethoutstokje stukje zoethout, een takje verse munt en twee schijfjes citroen

Zelf drop maken

Ingrediënten: Fijn gesneden zoethout, drie eetlepels agavesiroop, salmiak, gelatine blaadjes, tarwebloem, water en ingevet aluminiumfolie

Bereiding:

  • Kook de fijn gesneden stukjes zoethout in driehonderd milliliter water
  • Laat dit gedurende vijf minuten rustig koken
  • Zeef het zoethoutextract
  • Plaats het extract terug op het vuur en laat het indampen tot er ongeveer 50 ml over is. Zet dan het vuur zo laag mogelijk
  • Los drie thee lepels agavesiroop op in het zoethoutextract
  • Voeg er een halve theelepel salmiak aan toe voor gewone drop of anderhalve theelepel salmiak voor zoute drop
  • Laat een vel gelatine gedurende vijf minuten weken in water
  • Maak ondertussen een mengsel van drie theelepels tarwebloem en een beetje water
  • Voeg aan het kokende zoethoutextract de gelatine en het bloempapje toe. Die dit terwijl je voortdurend roert.  Het mengsel mag niet klonteren
  • Als het mengsel glad en gebonden is, giet je het op een stuk ingevet aluminiumfolie.
  • Laat de drop enkele dagen uitharden. Geniet ervan… maar met mate!

Recept Gegrilde tilapia met zoethoutsaus

Ingrediënten (voor vier personen):  vier tilapia filets, 700 gram verse venkel, 150 milliliter magere slagroom, twee deciliter magere gevogelte bouillon, een stuk zoethout van zo’n zestal centimeter, een sjalot, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels allesbinder, een snuifje peper en zout

Bereiding:

  • Pel en snipper het sjalotje
  • Maak de venkel schoon en snijd deze in dunne reepjes
  • Breng de slagroom met de fond, de sjalot en het zoethout tegen de kooktemperatuur aan
  • Neem de pan van het vuur en laat de room afkoelen
  • Zeef de afgekoelde room en druk het vocht uit de sjalot
  • Verwarm de grill op zijn hoogste stand
  • Bestrooi de tilapia filets met een snuifje peper en zout en bestrijk ze met olie
  • Kook de venkel met een snuifje zout beetgaar
  • Breng de room met de fond op een laag vuur aan de kook en voeg peper en zout naar smaak toe
  • Grill de visfilets op een rooster beetgaar gedurende tien minuten
  • Keer halverwege de grilltijd
  • Bind de saus met een beetje allesbinder
  • Verdeel de venkel over de borden, leg de vis erop en lepel de saus erover
Kies altijd onbewerkt zoethout zonder toegevoegde stoffen: