Zijn eiwitrepen gezond
Spread the love

Zijn eiwitrepen gezond en doen je ons ook makkelijker afvallen? Vooral diegenen die met hun gezond bezig zijn en eindelijk van hun overtollig buikvet en overgewicht kwijt willen zijn daarmee bezig. Het staat in ieder geval vast dat eiwitten tot ieder gezond voedingspatroon horen, zeker als je iets aan je overgewicht wilt doen. Crash diëten zijn haast uitsluitend op eiwitten gebaseerd en bevatten weinig of geen gezonde vetten en koolhydraten. Dat is er dan ook de oorzaak van dat je met deze extreme diëten nooit zult afvallen omdat je ze onmogelijk lang kunt volhouden.

Zijn eiwitrepen gezond en doen ze ons ook makkelijker afvallen? 

Eiwitten zijn onmisbaar om onze gezondheid intact te houden en om dagelijks te functioneren zoals het moet. Eiwitten zijn gezonde voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de opbouw, het onderhoud en herstel van al onze lichaamsweefsels. In de eerste plaats voor onze spieren, maar ook voor onze huid en onze organen en spieren. Eiwitten spelen ook een hoofdrol bij ons afweersysteem en om onze hormoonbalans in evenwicht te houden. Aminozuren zijn het belangrijkste ingrediënt van eiwitten. Aminozuren, in totaal zijn er dat 22, zijn belangrijk voor onze gezondheid. Enzymen maken tijdens het verloop van onze spijsvertering deze eiwitten vrij.

Deze aminozuren zorgen voor:

  • De aanmaak van lichaamseigen eiwitten, nodig voor onze organen en lichaamsweefsels
  • De aanmaak van hormonen en neurotransmitters
  • Het ontgiften van lichaam weefsels
  • De aanmaak van organische stoffen

Van de in totaal 22 aminozuren zijn we in staat er 14 zelf aan te maken. De overige acht moeten we uit onze dagelijkse voeding halen.

Zijn eiwitrepen gezond: eiwitten vinden we vooral in:

  • Eieren
  • Onbewerkte en dus ongezouten, niet geroosterde en ongebrande noten, zaden en pitten 
  • Peulvruchten: zoals erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
  • Vette vis: we denken dan in de eerste plaats aan wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
  • Mager wit vlees: zoals kip en kalkoen maar ook wild
  • Zuivel: kaas (+20), melk, karnemelk, natuuryoghurt en kwark zonder toevoegingen
  • Paddenstoelen

Dagelijks voldoende eiwitten eten is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook om ons gezond gewicht te bereiken en te behouden. Voeding rijk aan eiwitten:

  • Geeft ons een langer voldaan gevoel
  • Vermindert onze eetlust
  • Doet ons minder eten
  • Behoud onze spiermassa: spieren zijn belangrijker om af te vallen dan je denkt. Ze verbruiken ook energie (calorieën) zelfs in rust en terwijl je slaapt.

Zijn eiwitrepen gezond: Wat zijn eiwitrepen?

Maar vooral: zijn eiwitrepen gezond? Er bestaat een grote keuze aan eiwitrepen. De meesten barsten van de toegevoegde suikers en die hebben een negatieve invloed op onze spieren. Zoals hun naam het al laat vermoeden zijn deze repen rijk aan eiwitten. Eiwitten hebben we in de eerste plaats nodig om onze spiergroei te stimuleren. Gezonde eiwitrepen hebben in de eerste plaats weinig en liefst geen suikers aan boord.

Zijn eiwitrepen gezond?

Vast staat dat we relatief veel eiwitten nodig hebben. Dagelijks voldoende voeding rijk aan eiwitten eten is dus zeker aan te raden. Dat is voor iedereen zo, ook voor niet-sporters. Eiwitrepen met de juiste ingrediënten bieden ons alleen maar voordelen. Eiwitten en eiwitten zijn gezond, maar vervangen geen gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Eiwitrepen en shakes helpen je wel dagelijks aan de juiste hoeveelheid eiwitten. Spijtig genoeg zijn niet alle eiwitrepen gezond. Velen bevatten toegevoegde stoffen zoals geur-, kleur-, smaak- en bewaarmiddelen. Kies dus altijd voor gezonde eiwitrepen met puur natuurlijke ingrediënten. Let er dus zeker op dat gezonde eiwitrepen niet te veel calorieën bevatten Vast is vaak wel het geval. Dat maakt eiwitrepen vooral geschikt om te gebruiken na het sporten of na het trainen.

Eiwitrepen zijn geen gezonde tussendoortjes

Gebruik ze zeker niet als tussendoortje. Net zoals een maaltijdshake, mag je een eiwitreep wel sporadisch als maaltijdvervanger gebruiken. Zorg er dan wel voor dat die niet meer dan 300 calorieën bevat.  Controleer altijd hun concentratie eiwitten. Eiwitrepen moeten uiteraard voldoende… eiwitten bevatten maar dat is lang niet altijd het geval. Eiwitrepen met voldoende eiwitten stillen je honger en geven je een boost na het sporten.

Wat bevat een gezonde eiwitreep?

Een gezonde eiwitreep met voldoende eiwitten bevat minstens 15 gram hoogwaardige eiwitten en minder dan de helft zoveel vet als eiwit. Kijk er ook op toe dat een eiwitrepen met 20 gram eiwitten niet meer dan 30 gram koolhydraten bevatten. Gezonde eiwitrepen geven je geen opgeblazen gevoel. Als je eiwitrepen je een opgeblazen gevoel geven maakte je een verkeerde keuze. Dat betekent dat ze je bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden en dat ze teveel oligosachariden bevatten.

Gezonde eiwitrepen herkennen

Gezonde eiwitrepen herken je aan hun:

  • Hun beperkte hoeveelheid snelle koolhydraten (suikers en zetmeel)
  • Bevatten gemiddeld 25 gram eiwitten per ree
  • Ze zijn knapperig
  • Smaken lekker
  • Een hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Ze stillen je honger dankzij de aanwezigheid van voldoende voedingsvezels

Voedingsvezels in gezonde eiwitrepen

Naast veel eiwitten bevatten goede eiwitrepen ook veel voedingsvezels en eiwitten. Vezels zorgen samen met eiwitten niet alleen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Ze verlengen ons verzadigingsgevoel waardoor we minder snel honger hebben en we dus minder eten. Gezonde eiwitrepen bevatten minstens 12 gram voedingsvezels per reep, en liefst meer.  Zorg er bij je keuze voor dat je eiwitreep maximaal vier gram suiker bevat. Hoe minder suiker hoe gezonder. Een laag suikergehalte voorkomt je dat je bloedsuikerspiegel plots razendsnel stijgt. Gezonde eiwitrepen zijn ook rijk aan calcium, gemiddeld 15 procent van je dagelijkse inname.

Gebruik jij eiwitrepen om makkelijker af te vallen?

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole