Welke boter op ons brood is gezond
Spread the love

Welke boter op ons brood is gezond en wat betekent dit dan voor onze gezondheid? Nu de meesten ons gezonder willen eten, en oog hebben voor hun gezond streefgewicht, krijgen we die vraag steeds meer en meer voorgeschoteld. Naar de invloed van boter en andere broodsmeersels werd de laatste jaren al veel onderzoek verricht. Met wisselend resultaat. Daar waar eerst margarine en halvarine als meest gezond naar voor werden geschoven, wint nu boter en roomboter sterk aan populariteit. Zelf bij diëtisten en voedingscoaches.  

Laten we nu voor eens en altijd duidelijkheid brengen.

Welke boter op ons brood is gezond?

Welke boter op ons brood is gezond? Jarenlang smeerden we er maar op los. Boter, roomboter, hoe vettiger hoe prettiger. Of toch niet? De laatste jaren kozen we massaal voor margarine of halvarine om ons brood smakelijker te maken.  Roomboter verdween van het toneel. Het zou teveel verzadigde vetten en zelfs transvetten. Margarine bood volgens voedselproducenten vele gezondheidsvoordelen. Zo werden er opvallend minder vetten en calorieën in teruggevonden. Dat duurde zo lang, tot de wetenschap zich ermee bemoeide.

Was roomboter wel zo ongezond als men beweerde?

Welke boter op ons brood is gezond? Roomboter bevat verzadigde vetten en transvetten. Tot hiertoe werden deze steeds gelinkt aan veel voorkomende aandoeningen zoals aderverkalking, levensbedreigende hart- en vaatziekten, een verstoord cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes.  Recente wetenschappelijke onderzoeken toonden echter aan dat deze verzadigde vetten lang niet zo ongezond zijn dan tot hiertoe meestal werd aangenomen. 

Snel en langer voldaan gevoel

Boter bevat ook een hoge concentratie aan zowel korte als middellange keten vetten. Daarvan is bekend dat deze anders worden omgezet dan andere soorten vetten. Zij zorgen onder meer voor een langer verzadigingsgevoel en een verhoogde vetverbranding. Dat heeft tot gevolg dat we automatisch minder eten en afvallen. In roomboter vinden we wel hoge concentraties aan vetten, maar het ene soort vet is dus duidelijk het andere niet. Om te overleven, kunnen we niet zonder deze vetten.

Lees ook: Transvetten: welke voeding bevat de meeste transvetten?

We maken niet alle soorten vetten aan

Welke boter op ons brood is gezond? Belangrijk om weten hierbij is dat ons lichaam niet in staat is alle vetzuren aan te maken. Deze moeten we uit onze voeding halen. Vooral uit vette vissoorten zoals paling, wilde zalm, tonijn, forel, kabeljauw, makreel, dorade, heilbot, sardienen, haring en ansjovis en uit plantaardige voeding, vooral uit gezonde oliën, noten, zaden en pitten. Op het vlak van het aantal calorieën is er tussen roomboter en margarine nauwelijks verschil.

Welke boter op ons brood is gezond: puur natuur of industrieel?

Welke boter op ons brood is gezond? Hoe men het ook draait of keert, boter is puur natuur, en dat kan van margarines zeker niet gezegd worden. Boter wordt vervaardigd uit melk.

Boter is puur natuur, dus zonder toevoegingen.

Margarine wordt daarentegen industrieel gemaakt in de fabriek. Daar worden heel wat chemische stoffen aan toegevoegd. Het gaat dan vooral om E- nummers zoals geur-, kleur-, smaak- en bewaarstoffen.

Boter is rijk aan vetoplosbare vitamines

Welke boter op ons brood is gezond? Boter barst van vet oplosbare vitamines. Dat zijn vooral vitamine A, E en K2. Vitaminen A en E vinden we terug in de meeste voedingsproducten. Anders is het gesteld met vitamine K2, die komt opvallend weinig voor. En toch heeft deze weinig voorkomende vitamine een grote invloed op onze gezondheid. Vitamine K2 is niet alleen nauw betrokken bij de stofwisseling van calcium. Als we er te weinig van binnenkrijgen, kan zo’n tekort osteoporose, hart- en vaatziektes, en veel voorkomende en agressieve soorten kanker veroorzaken.

  • Voeding rijk aan vitamine K2: zuivel afkomstig van uitsluitend met gras gevoederde dieren, natto (traditioneel Japanse maaltijd, gemaakt van gefermenteerde sojabonen), harde en zachte kaassoorten eigeel, kippenlever, kippenborst en orgaanvlees (niertjes, hersenen, lever).

Ook goed om weten: Brood – Mag je brood eten als je wilt afvallen?

Welke boter op ons brood is gezond: margarine?

Door allerlei voedings- en dieetgoeroes werd lange tijd margarine aanbevolen. Margarine is rijk aan ongezonde en sterk bewerkte transvetten. Die zijn nog slechter en ongezonder dan verzadigde vetten. Uit onderzoek blijkt nu dat margarines ons risico op levensbedreigende hart- en vaatziektes aanzienlijk verhoogt. Dezelfde onderzoeken brachten ook aan het licht dat vette zuivelproducten ons risico op hart- en vaatziektes met 70% verlaagt. De hoge concentratie aan vitamine K2 is er verantwoordelijk voor. Margarine verhoogt ons risico op een hartaanval, terwijl boter ons daartegen beschermd

Welke boter op ons brood is gezond: natuurboter met het vetzuur butyraat

Welke boter op ons brood is gezond? Natuurboter is rijk aan het vetzuur butyraat. Dat wordt door bacteriën in onze dikke darm geproduceerd, en gebeurt onder invloed van voedingsvezels. Vezels stimuleren onze gezondheid, en verlengen ons verzadigingsgevoel. Zo blijft onze honger langer uit, eten we automatisch minder en vallen we af.

Natuurboter bevat tot 4% butyraat, dus nog een bijkomend voordeel tegenover margarine bestaat.

Butyraat voorkomt overgewicht, zelfs in een ongezond eetpatroon.

Hoe hoger je concentratie aan  butyraat, hoe meer energie je verbruikt

Deze stof werkt ook sterk ontstekingsremmend en zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Natuurboter, afkomstig van uitsluitend met gras gevoederde dieren, is een belangrijke bron van vetzuur, meer bepaald van het geconjugeerd linoleenzuur (CLA). Dit vetzuur activeert ons metabolisme of stofwisseling. Daardoor verbranden we meer vet. Het is zelfs in staat om ons vetpercentage sterk te verlagen.

Zeker ook interessant: Kokosvet of boter om gezond af te vallen

Welke boter op ons brood is gezond: natuurboter beschermt tegen overgewicht

Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat vette zuivelproducten zoals volle melk, vette kaas, vette kwark en yoghurt niet zorgt voor overgewicht zoals altijd al werd gedacht. Integendeel, vette zuivelproducten verlagen zelfs ons risico op overgewicht.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

One thought on “Welke boter op ons brood is gezond en waarom?”
  1. Oke maar dan nog weet ik niet wat de beste boter is voor op brood. En waarom moet er nu zout in de boter zeg maar overal in de producten. Heb een suikerverslaving waar ik vanaf wil en dan zie ik dat ik maar niet meer ga eten. Ik ga alleen nog maar zelfgemaakte enbrood water drinken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole