Welk vlees is het gezondst
Spread the love

Welk vlees is het gezondst? Een goede vraag, want de meesten onder ons kunnen niet zonder hun dagelijkse portie vlees. Vlees staat al langer ter discussie, maar laten we maar direct met de deur in huis vallen: de juiste soort vlees, met mate gegeten, is gezond.  Het is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en vooral hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels, spoorelementen en enzymen. Vlees werd niet voor niets opgenomen in de bekende Schijf van Vijf, dé basis van elk gezond eetpatroon. Maar de ene soort vlees is de andere niet.

Kortom, welk vlees is het gezondst?

We moeten daarbij namelijk het onderscheid maken tussen onbewerkt en bewerkt, rood vlees. Bewerkt en rood vlees zijn belangrijke oorzaken van overgewicht en daaraan aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes type 2. Vergelijk de verschillende soorten vlees voordat je een gezonde keuze maakt.

Stel je vraag in ons Forum. Onze voedingscoach antwoordt!

Welk vlees is het gezondst: Voedingswaarde van mager vlees

Mager, wit en onbewerkt vlees heeft een hoge voedingswaarde, en is rijk aan:

  • Vitaminen: vitamine A en vitaminen van het B- complex en vooral B1, B6 en B12
  • Mineralen: vooral ijzer fosfor en seleen
  • Eiwitten 
  • Voedingsvezels

Welk vlees is het gezondst: Onbewerkt vlees

Onbewerkt mager vlees past in een natuurlijk en gezond eetpatroon, ook als je iets aan je overgewicht wilt doen. Om je doelen te bereiken, heb je namelijk veel eiwitten en voldoende gezonde vetten en langzame koolhydraten nodig. En dat alles vind je in onbewerkt, mager vlees. En neen, vlees eten is niet nodig voor onze gezondheid. We moeten dan wel andere voedingsproducten vinden die ons alle gezonde voedingsstoffen van vlees leveren. En dat is vaak een probleem. Onbewerkt vlees is puur natuur en uitsluitend afkomstig van met gras gevoederde dieren. Daarnaast bevat het geen toevoegingen en onderging dit vlees geen bewerkingen. gezond en onbewerkt vlees zijn vooral:

  • Kip en kalkoenfilet
  • Magere biefstuk
  • Rosbief
  • Ossenhaas 
  • Tournedos
  • Chateaubriand
  • Filet Mignons
  • Mager rund-, varkens- en lamsvlees
  • Wild

Vergelijk het grote aanbod aan vlees dat vergemakkelijkt je uiteindelijke keuze.

Bewerkt rood vlees

Dit soort vlees onderging een of meerdere bewerkingen, vooral om zijn smaak te verbeteren en om de houdbaarheid te verbeteren. Het ongezondste bewerkt en rood vlees is het soort vlees dat gebruikt wordt als broodbeleg (charcuterie). Bewerkt rood vlees zijn vooral:

  • Broodbeleg zoals worst, salami, paté, ham, leverworst
  • Hamburger
  • Gekruid en gemarineerd vlees
  • Gefrituurd en verbrand vlees

Het eten van dit bewerkt rood vlees is schadelijk voor onze gezondheid en oorzaak van:

  • Overgewicht en teveel buikvet
  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Een verstoord cholesterolgehalte
  • Diabetes type 2

Eet voortaan dus zoveel mogelijk gezond, onbewerkt, wit en mager vlees. Vergelijk de voedingswaarde en hun hoeveelheid gezonde voedingsstoffen, zo maak je de gezondste keuze.

Welk vlees is het gezondst: Heemijzer maakt rood vlees ongezond

Bewerkt en rood vlees bevat heemijzer. Dat staat in voor het transport van zuurstof in ons bloed. Heemijzer stimuleert de aanmaak van nitrosaminen, een stof waarvan al meermaals werd bewezen dat het kankerverwekkend kan zijn.

Zoveel vlees mag je wekelijks eten

Het voedingscentrum adviseert ons om maximaal vijfhonderd gram onbewerkt mager vlees te eten, waarvan wekelijks niet meer dan de helft bewerkt rood vlees. Dit laatste is vooral vlees als broodbeleg maar ook rund-, varkens- en lamsvlees. Combineer dit met eenmaal per week vis. Gezonde vleesvervangers zijn vooral peulvruchten zoals doperwten, alle soorten bonen, mais, linzen en kikkererwten, soja zoals sojabonen, tofu, tempé of eieren en onbewerkte noten.

Conclusie

Gezond, onbewerkt en mager vlees eten is gezond. Als je er niet teveel van eet tenminste. Voor een goede, lees gezonde keuze, kun je best de waarden van de verschillende vleessoorten vergelijken. Dat zorgt voor de gezondste keuze.

Om onze gezondheid te verbeteren en een gezond gewicht te bereiken en te behouden hebben we vooral veel eiwitten nodig. Verhoog je eiwitopname door dagelijks het beste Whey eiwitpoeder aan je gezond eetpatroon toe te voegen.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.