Wat te doen tegen hooikoorts
Spread the love

Wat te doen tegen hooikoorts? Met de lente voor de deur, stellen vele hooikoortslijders zich deze vraag. Heb je ook last van hooikoorts? Dan herken je ongetwijfeld die vervelende loopneus, de hevige niesbuien, en de geïrriteerde rode ogen. Probeerde je al alles om van je hooikoorts verlost te raken, maar was alle moeite tevergeefs? Probeer het dan eens met natuurlijke middelen zoals kruiden of bloemen. Je hebt er niets bij te verliezen.

Welke kruiden en andere natuurlijke middelen helpen tegen hooikoorts?

Maar liefst één op vijf Belgen en Nederlanders hebben last van hooikoorts. Maar wat is dat eigenlijk, hooikoorts?

Hooikoorts is een van de vele soorten allergieën. De klachten worden veroorzaakt door stuifmeel van sommige grassen of bomen. Een andere naam voor stuifmeel is pollen.

Dat stuifmeel komt in je ogen, neus, mond, keel of luchtpijp terecht en maken je slijmvliezen meer slijm aan.

Hooikoorts is vervelend, maar gelukkig onschuldig. De klachten verdwijnen spontaan als het stuifmeel uit de lucht verdwenen is.

Hooikoorts symptomen

Hooikoorts herken je aan:

 • Een verstopte of een lopende neus
 • Hevige niesbuien
 • Tranende en jeukende ogen
 • Een droge keel
 • Kriebelhoest
 • Een ‘zwaar’ en drukkend hoofd
 • Koortsig gevoel
 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid
 • Een piepende ademhaling
 • Hoofdpijn
 • Asmatische klachten
 • Slaapproblemen
 • Verminderde concentratie

Deze veel voorkomende klachten kunnen ook wijzen op een kattenallergie of huisstofmijt.
Hooikoorts krijg je alleen wanneer grassen en bomen bloeien. Als je last hebt van deze klachten en niet zeker weet wat het is dan kun je een hooikoorts test laten doen via je huisarts. Je huisarts zal je eerst allerlei vragen stellen en vervolgens kan er een bloedtest of allergietest op je huid gedaan worden.

Wat te doen tegen hooikoorts: de hooikoorts test

Voor maximale zekerheid kun je een hooikoorts test laten doen door je huisarts. Dat gebeurt via een eenvoudige bloedtest of allergietest op je huid. Daarmee controleert hij of je natuurlijk afweersysteem reageert op bepaalde stoffen die allergieën zoals hooikoorts veroorzaken.

Wat te doen tegen hooikoorts: vermijd stuifmeel

Bij hooikoorts vermijd je blootstelling aan stuifmeel. Dat is zeker zo tijdens de bloeiperiode van grassen en bomen. Het pollenseizoen loopt van begin februari tot einde september. Door klimaatveranderingen start het pollenseizoen steeds vroeger. In 2023 zaten hooikoortspatiënten begin januari al te niezen en te hoesten.

Vermijd in deze periode bosrijke gebieden en ongemaaid gras.

Wat te doen tegen hooikoorts: Geneesmiddelen tegen hooikoorts

De meerderheid van de hooikoortspatiënten zoeken de oplossing van hun probleem in medicijnen. Dat is lang niet altijd het beste idee. Die helpen lang niet altijd en zorgen daar bovenop voor heel wat vervelende bijwerkingen.

Wat te doen tegen hooikoorts: Vermijd voeding met veel histamine

Voeding met veel histamine is een veel voorkomende oorzaak van hooikoorts. Voeding met een hoge concentratie aan histamine zijn vooral:

 • Groenten: en voornamelijk tomaten, spinazie, bietjes en champignons
 • Fruit: avocado, grapefruit en aardbeien
 • Kruiden: vanille, kaneel, kruidnagel, komin, koriander, kervel, gember en nootmuskaat
 • Gefermenteerd voedsel: zuurkool, kimchi, kombucha, kefir, augurken en yoghurt
 • Gedroogd fruit: zoals rozijnen, pruimen, dadels en vijgen
 • Alle voedingsmiddelen of supplementen die gist bevatten: zuurdesembrood en voedingsgist
 • Bottenbouillon
 • Bewerkt en gezouten vlees: denk hierbij vooral aan droge worstsoorten, rauwe ham, salami en cervelaatworst
 • Orgaanvlees: zoals lever, niertjes en hersenen
 • Varkensvlees en wild
 • Alle voeding in blik
 • Olijven
 • Chilipoeder, kaneel en kruidnagel.
 • Oude kaas
 • Koffie
 • Chocolade
 • Soja en sojaproducten zoals tempeh
 • Bier en rode wijn

Om de symptomen van hooikoorts te verzachten eet je vooral veel verse groenten en fruit. Alle bewerkte voeding en voeding met veel suiker kun je best vermijden.

Natuurlijk antihistaminicum

Quercetine is een natuurlijk antihistaminicum dat je hooikoortsklachten kan verminderen. Quercetine is ook aanwezig in heel wat voedingsproducten. Vooral in boerenkool, rode ui, appel, waterkers, bessen, kappertjes, boekweit en broccoli.

Je kunt dit best ondersteunen met een voedingssupplement met een hoge concentratie quercetine.

Wat te doen tegen hooikoorts: Bèta-glucanen

Deze versterken ons immuunsysteem en verhogen onze natuurlijke weerstand. Dat helpt je hooikoortsklachten verminderen.

Je vindt deze bèta- glucanen vooral in edelgistvlokken.

Vitamine D

Deze vitamine maken we alleen onderhuids aan door het zonlicht. De meesten onder ons hebben dan ook een tekort aan vitamine D. Daarom wordt sterk aangeraden om dagelijks een half uurtje te wandelen, joggen of te fietsen. Doe dat ook bij slecht weer en in de winter.

Je kunt je voorraad vitamine D aanvullen met een voedingssupplement.

Met honing

Kies wel altijd onbewerkte honing van bij de imker. Honing afkomstig uit de regio waar je woont, werkt het best tegen hooikoorts.

Stuifmeel en pollen

Ook stuifmeelpollen zijn doeltreffend tegen hooikoorts. Neem dagelijks een koffielepel van deze stuifmeelpollen. Dat doet je lichaam wennen aan pollen waardoor de vervelende symptomen van hooikoorts sterk verminderen of in sommige gevallen volledig verdwijnen.

Zink

Heb je last van allergieën zoals hooikoorts? Dan is vaak het gevolg van een tekort aan zink. Dit mineraal vind je vooral in mosselen, oesters en in garnalen, maar ook in hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, cashewnoten en in haver.

Je kunt je zinktekort extra aanvullen met een supplement met een hoog zinkgehalte.

Omega-3

Omega-3 is een gezond vetzuur dat we uit onze voeding halen. Omdat die steeds armer wordt aan gezonde voedingsstoffen, kampen de meeste onder ons met een ernstig tekort aan omega-3. Dit vetzuur helpt tegen allerlei ontstekingen en vermindert tegelijk de verschillende hooikoortsklachten van

Je vindt omega-3 in supplementen. Het is ook in kleine hoeveelheden aanwezig in vette vis, lijnzaad, chiazaad en in hennepzaad.

Kurkuma

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat kurkuma de over-activiteit van ons immuunsysteem bij hooikoorts kan verminderen.

Voor maximaal resultaat combineer je kurkuma met zwarte peper.

Gember

Gember helpt klachten van kooikoorts te verminderen. Je kunt het in allerlei gerechten en drankjes verwerken, thee van zetten of siroop van maken.

Magnesium tegen hooikoorts

Geneeskrachtige kruiden tegen hooikoorts

Vlierbloesem tegen vastzittende slijmen

Vlierbloesems vind je van begin mei tot eind juli. Vlierbloesems versterken je immuunsysteem, verhogen je natuurlijke weerstand. Dat vermindert de vervelende symptomen van hooikoorts. Het is ook doeltreffend tegen vastzittend slijm, wat je risico op ontsteking van je luchtwegen zoals bronchitis vermindert.

Knoflook blokkeert de allergische reactie

Knoflook is rijk aan quercetine, een stof dat de allergische reactie voor pollen blokkeert. Daardoor remt het de vorming van histamine in je bloed af. Histamine is het stofje dat verantwoordelijk is voor de allergische reactie bij hooikoorts.

Kamillethee werkt ontstekingsremmend

Kamille heeft een sterk ontstekingsremmende werking en verzacht is keelpijn. Een kopje kamillethee voor het slapengaan zal je vlugger doen inslapen en beter doen slapen.

Brandnetelthee barst van histamine en vitaminen

Histamine is een belangrijke oorzaak van de vervelende hooikoortsklachten. Drink daarom dagelijks een kop brandnetelthee. Het verzacht niet alleen hooikoorts, maar zorgt voor verrassend veel gezondheidsvoordelen.

Rooibos thee bevat een grote dosis antioxidanten

In rooibos thee vinden we de sterkste antioxidanten en quercetine, de stof die je allergie blokkeert. Rooibos vergemakkelijkt je ademhaling.

Zoethout verzacht problemen met de luchtwegen

Zoethout verzacht problemen met de luchtwegen, helpt tegen keelpijn en doet je vastzittend slijm makkelijker ophoesten.

Dagelijks een halve liter zoethoutthee drinken volstaat om van alle voordelen te genieten.

Tijm is rijk aan vitamine A en C

Tijm is een belangrijke leverancier van vitaminen en mineralen en versterkt onze natuurlijke weerstand. Dit populaire kruid is ook doeltreffend bij infecties van de luchtwegen. Het lost taai slijm makkelijker op Tijm lost slijm op waardoor je makkelijker kunt ademhalen.

Tijm gebruik je in vele gerechten en je kunt er ook thee mee zetten. Maar je kunt ook essentiële olie van tijm laten verdampen in een diffuser. Die zuivert de omgevingslucht en daar ondervinden vooral je luchtwegen voordeel van.

Vitamine C

Vitamine C vertraagt de aanmaak van histamine. Histamine zorgt vooral voor een vervelende lopende neus en tranende ogen bij hooikoorts. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat twee gram vitamine C per dag, de hoeveelheid histamine in ons bloed met veertig procent vermindert in slechts twee weken.

Groot Hoefblad helpt tegen hooikoorts

Groot hoefblad vinden we vooral in Europa en delen van Azië en Noord-Amerika. Deze plant is net zo doeltreffend als antihistamine in de behandeling van hooikoorts. In tegenstelling tot heel wat antihistaminica heeft groot hoefblad geen bijwerkingen zoals slaperigheid en vermoeidheid. Kies wel altijd groot hoefblad zonder alkaloïden, een giftige stof dat vooral je lever aantast.

CLA of geconjugeerd linolzuur

Dit voedingssupplement is vooral populair bij bodybuilders om gewicht te verliezen en om extra spiermassa op te bouwen. CLA is een vetzuur dat van nature aanwezig is in zuivel en in rundvlees dat ook helpt om de symptomen van hooikoorts te verzachten.

Probiotica

Probiotica of gezonde bacteriën worden meer en meer ingezet tegen hooikoorts. Het helpt vooral tegen oogklachten, jeuk, tranende ogen, niesen en tegen een lopende of een verstopte neus.

Venkel tegen oogontstekingen

Venkel helpt vooral bij oogontstekingen. Knijp een gebruikt en afgekoeld theezakje afkoelen en knijp op een watje en maak er je ogen mee schoon. Dat verzacht jeukende ogen.

By Redactie

Hallo,Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 thoughts on “Wat te doen tegen hooikoorts op een natuurlijke manier”
 1. Bedankt voor je interessante blog.

  Ik ben heel erg blij dat je het voedsel noemt. Eet histamine-arme voeding. Het helpt echt. Ik doe het voor het eerst en ben verwonderd dat het zo goed werkt. Bedankt dat je dit deelt met de grote wereld om ons heen. Vraagje: hoe kom ik aan groothoefblad? Ik zie op dit moment alleen nog Klein Hoefblad. Of heeft dat dezelfde werking?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole