Wat te doen bij warm weer? Een terechte vraag nu we meer en meer met tropische temperaturen tot tegen de veertig graden te maken krijgen. Het is daarbij niet alleen belangrijk om onszelf te beschermen. Ook onze woning kan verkoeling best gebruiken.
Kortom, hoe blijven we koel bij deze extreem hoge temperaturen?
Verhoog je natuurlijke weerstand
Hoe hoger je natuurlijke weerstand, hoe beter je bestand bent tegen hoge temperaturen. Je weerstand verhogen doe je met een combinatie van gezond en natuurlijk te eten, voldoende te bewegen en een hoog gedoseerde multivitamine.
Wat te doen bij warm weer: Hou een siësta
Wat we van hen zeker kunnen overnemen is het houden van een lange middagpauze, hun klassieke siësta zeker. ‘s Namiddags tussen veertien en zeventien uur brandt de zon namelijk het heetst. Dat vraagt van ons heel wat energie, zeker bij zware lichamelijke inspanningen. Het is bij deze temperaturen geen goed idee om zware fysieke inspanningen te leveren.
Wat te doen bij warm weer: Een airco zoveel mogelijk vermijden
Tijdens deze buitengewoon hete dagen zoeken we naar met airco gekoelde plaatsen ons zoveel mogelijk af te koelen. Begrijpelijk, maar dat is geen goed idee. Airco vergroot aanzienlijk ons risico op verkoudheden tijdens de zomer. Met een airco koelen we plots teveel af. Dat vergroot de schok wanneer je daarna weer in de zon loopt.
Ramen en deuren sluiten en ventilator gebruiken
In plaats van ze wagenwijd open te zette, houd je overdag ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Zo hou je de warmte zoveel mogelijk buitenshuis. Gebruik een ventilator in plaats van airconditioning. Een airco verslindt dure energie is een grote energieverslinder. De schaduw opzoeken en een goede ventilator gebruiken in plaats van een airco is dus een goed idee.
Ventilator werk bij lagere omgevingstemperatuur dan huidtemperatuur
Hou wél rekening met het feit dat een ventilator alleen werkt wanneer de omgevingstemperatuur lager is dan je huidtemperatuur. Dat betekent dat wanneer het binnenshuis even heet is als buiten, je ventilator averechts werkt. Dan warmt hij je huid juist op in plaats van af te koelen.
Eet je avondeten na zonsondergang
In Zuiderse landen zoals Spanje eten ze ‘s avonds pas na zonsondergang, dus nooit voor 21 uur. Dat eet je wat je wilt, maar best zo weinig mogelijk warm en niet te zwaar. Hou het ‘s middags bijvoorbeeld bij een zelf gemaakte salade of een broodje met veel rauwe groenten, een hard gekookt ei of een sneetje magere kam, kip- af, kalkoenfilet.
Verteringsproces produceert warmte
Ons verteringsproces produceert warmte, ook als we koud eten. Hoe warmer en uitgebreider we eten, hoe meer warmte we aanmaken. Dat moeten we op deze zomerse en vooral op tropische dagen zeker voorkomen.
Afkoelen met voeding rijk aan water
Voeding met zoveel mogelijk water is nodig om voor de onmisbare afkoeling te zorgen. Denk daarbij vooral aan:
- Verse groenten: vooral komkommer, (ijsberg)sla, bleekselderij, tomaten, paprika, spinazie, bloemkool en broccoli
- Fruit: (water)meloen, perziken, nectarines, mandarijnen, sinaasappelen, limoenen, citroenen, abrikozen, blauwe bessen, pruimen, appelen, peren, mango’s, druiven, kiwi’s, bananen en avocado
Drink voldoende water
Moet het nog gezegd dat in perioden van tropische hitte genoeg water drinken nog belangrijker is? Dat is belangrijk om onze vochtbalans te handhaven en uitdroging te voorkomen. Drink koel, maar zeker geen ijskoud water. Dat zorgt voor problemen met je spijsvertering. ’s Ochtends kan koffie zeker geen kwaad. Zuiderlingen drinken ook rode wijn aangelengd met water, vooral ‘s avonds. Alternatieven voor water allerlei kruidenthees en een zelf gemaakte smoothie.
Wat te doen bij warm weer: Bescherm je hoofd
Bij deze hoge temperaturen bescherm je best ook je hoofd, bijvoorbeeld met een zomerhoedje in lichte kleuren.